Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Ders İçerikleri

ZORUNLU DERSLER

I. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

TDL101

TÜRK DİLİ 1

Z

2

0

0

2

2

2

Bu derste, Dil, Diller ve Türk Dili, Dil Bilgisi, Sözcük, Kelime Türleri, Anlatımın Öğeleri ve Anlatım Türleri, Düzgün ve Etkili Konuşmanın Temel İlkeleri, Türkiye Türkçesinin ses özellikleri şekil bilgisi konuları ele alınacaktır.

2.

AIT101

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 1

Z

2

0

0

2

2

2

Bu ders kapsamında, Temel Kavramlar, Türk İnkılâbı Öncesinde Osmanlı Devletinin Yaptığı Islahatlar, Türk İnkılâplarının Hazırlık Dönemi, Türk İstiklal Savaşı konuları ele alınacaktır.

3.

YDİ I

İNGİLİZCE I

Z

3

0

0

3

3

5

Bu ders kapsamında, Present simple ( to be ). Subject pronouns, Possessive Adjectives, Possessive Pronouns – Commands – Object pronouns – Modals (can )– Adjectives – Adverbs – Present simple (all forms) Let’s.../ shal we ..... ?/ Why don’t we ...? /How about ...? What’s the mather ...? Ordinal Numbers – Prepositions. Time Expressions – Adverbs of quantity – How many – How much. Countable / Uncoutable Nouns – Would like / would like to....? Present progressive ( all forms) – present progressive ( Future meaning) must / have to / need / should / - past simple konuları ele alınacaktır.

4.

GMS113

TURİZME GİRİŞ

Z

3

0

0

3

3

5

Turizmle İlgili Temel Kavramlar ve Turizmin Tarihi Gelişim, Turizm Sektörünün Ulusal ve Uluslararası Durumu, Turizmin Ekonomik Etkileri ve Turizm İstatistikleri konuları ele alınacaktır

Ders Kitabı: Introduction to Hospitality (John R. Walker, 2002); Turizm (Öcal Usta 2009); Genel Turizm (Azize Tunç ve Firuzan Saç 2009).

5.

GMS115

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ

Z

3

0

0

3

3

5

Gastronomi ile ilgili temel kavramların ve tanımların öğretilmesi, tarihsel gelişimi ve diğer disiplinler ile ilişkisinin ve kültür ve yemek arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu ders kapsamında gıdayı oluşturan bileşenlerin fiziksel ve kimyasal yapıları, gıda hazırlamada bu bileşenlerin etkileri ve gıdaların hazırlanma, depolanma ve saklanması aşamalarında meydana gelen değişimler anlatılacaktır.

Ders Kitabı: Gastronomi: görsel öğrenim kursu el kitabı, Kültür ve Turizm Bakanlığı; Saldamlı, İlbilge. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2007.

6.

GMS105

GENEL EKONOMİ

Z

3

0

0

3

3

4

Ekonomi İle İlgili Düşünceler ve Temel Kavramlar Bütün Toplumların Ortak Ekonomik Problemleri,Talep. Arz, Piyasa ve Piyasada Fiyat Oluşumu,Devletin Fiyatlara Müdahalesi,Tüketici Dengesi,Üretim ve Üretici Dengesi,Milli Gelir, İstihdam ve İşsizlik, Gelir Dağılımı konuları ele alınacaktır.

 

Ders Kitabı: Ekonomiye Giriş,( Ünlüönen,K.,Tayfun ,A).

7.

GMS107

GENEL MUHASEBE

Z

3

0

0

3

3

4

Muhasebenin tanımı, sınıflandırılması, temel ilkeleri ve uygulama Süreci, Muhasebede kayıt yöntemleri ve defterler,Bilanço- Gelir tablosu -Hesap kavramı ve hesapların sınıflandırılması çalışma kuralları,Tekdüzen hesap planı hesapların kapsamı ve işleyişi , Maliyet ve dönem gider hesaplarının ayrımı, Maliyet hesaplarının işleyişi, Dönem sonu işlemler konuları ele alınacaktır.

 

Ders Kitabı: Sevilengül, Orhan. Genel Muhasebe. Gazi Kitabevi, 15. Baskı, Ankara, 2009.

8.

GMS111

SAĞLIK TEDBİRLERİ VE İLKYARDIM

Z

2

0

0

2

2

3

Bu ders kapsamında, ilkyardımın temel ilkeleri, temel yaşam desteği, yaralanmalarda ilk yardım, kırık, çıkık, burkulmalarda, zehirlenmelerde, boğulmalarda, yanıklarda ve kanamalarda ilkyardım ve diğer acil durumlarda ilk yardım ve ilgili yeterlilikleri kazandırmak amaçlı konular ele alınacaktır.

Ders Kitabı: T.C. Sağlık Bakanlığı Temel İlkyardım Ders Notları, Ankara, 2018.

 

Yardımcı Ders Kitapları: Kitap, internet kaynakları ve konu ile ilgili makaleler.

9.

DOY101

DİJİTAL OKURYAZARLIK

Z

2

0

0

2

2

3

İnternet’in Temel Kavramlar, İnternet’in Gelişim Süreci, Web Tarayıcıları, Arama Motorları, E-Devlet, Taşınabilir Teknolojiler , Taşınabilir Teknolojilerin Özellikleri, Taşınabilir Teknolojilerle İlgili Bazı Hizmet ve Protokoller, Web 2.0’In Sunduğu Olanaklar ve Sosyal Ağların Özellikleri, Sosyal Ağların Farklı Kullanım Amaçları, Sosyal Ağlarda Medya Okuryazarlığı ve Akıcılığı, İnsanlık Tarihi Boyunca Çeşitli Toplumlarda Teknoloji Kullanımı ve Yaşam Biçimi , Teknoloji Felsefeleri , Sosyal Paylaşım Araçlarında Sosyalleşme ve Kendini Sunum Davranışları , İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Bilişim Etiği, Teknoloji ve Yaşam boyu Öğrenme, Geleceğin Teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

 

 

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

II. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

TDL102

TÜRK DİLİ 2

Z

2

0

0

2

2

2

Bu ders kapsamında, Cümle, Cümle Çeşitleri ve Uygulanması; Yazılı ve Sözlü Anlatımda Birikim Kazanma Yolları konuları ele alınacaktır.

2.

AIT102

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 2

Z

2

0

0

2

2

2

Milli Mücadele Döneminde Ayaklanmalar ve Sevr Antlaşması, Askeri ve Siyasi Mücadele, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu, Atatürk’ün İç ve Dış Siyaseti, T.C.’nin Kuruluşundan Sonraki Reformlar, Atatürk İlkeleri konuları ders kapsamında ele alınacaktır.

3.

YDİ II

İNGİLİZCE II

Z

3

0

0

3

3

5

Bu derste, Adverbs of location – Noun clauses - prefer / would rather Adverbs of manner – comparative / superlative Forms. Will / goig to – modals with Present Progressive and past forms – passive voice – the same as / different from. Adverbial clauses of purpose / reason /result konuları ele alınacaktır.

Ders Kitabı: Passport To English

 

Yardımcı Ders Kitapları: Essential Grammar in Use Oxford University Press Dictionary.

4.

GMS102

GENEL İŞLETME

Z

3

0

0

3

3

4

İşletmecilik Düşüncesinin Gelişimi, Temel İşletmecilik Kavramları, Temel İşletmecilik Kavramları II,Hizmet Üreten İşletmeler, İşletmelerin Amaçları, İşletmelerin Çevre Faktörleri, İşletmelerin Fonksiyonları, İşletmelerde Yönetim Fonksiyonu, İşletmelerde Pazarlama Fonksiyonu, İşletmelerde Üretim Fonksiyonu, İşletmelerde İnsan Kaynağı, İşletmelerde Fizibilite Çalışmaları, Uluslar arası İşletmeler, işletmelerin Hukuki Yapılar konuları ders kapsamında ele alınacaktır.

Ders Kitabı: [1] Akdemir, A. İşletmeciliğin Temel Bilgileri: Mevzuata, Girişimciliğe, Uygulamaya, Global Krize Duyarlı Yeniliklerle Güncellenmiş ve Genişletilmiş Baskı, Ekin, Ankara, 2009. [2] Karalar, R. Genel İşletme, 3. Baskı Özkan Matbaacılık, Ankara, 2007. [3] Demirci, M. K. İşletmecilik; Kuram ve Uygulama, Detay yayıncılık, 2009.

5.

GMS104

MATEMATİK

Z

2

0

0

2

2

3

Bu derste, Sayılar, Cebir, Eşitsizlikler ve Denklemler, Fonksiyonlar, Logaritma, Trigonometri, Karmaşık Sayılar, Katı Cisimlerde Alan-Hacim konuları ele alınmaktadır. Belirsiz integral, integral alma metotları, Belirli integralinin özellikleri, ilgili teoremler, Belirli integralin uygulamaları (Alan, yay uzunluğu, hacım hesabı, yüzey alanı hesabı ) Genelleştirilmiş integraller ve özellikleri, Çok değişkenli fonksiyonlar.

 

Ders Kitabı: Balcı, Mustafa; Matematik Analiz II, Ank Üni. Fen Fak. Yayınları, No 142, Ankara.

 

Yardımcı Ders Kitapları: Binali Musayev, Murat Alp, Nizami Mustafayev; Teori ve çözümlü Problemlerle Analiz I-II, Tek Ağaç Eylül Yay. 2003, Ankara.Belirsiz integral, integral alma metotları, Belirli integralinin özellikleri, ilgili teoremler, Belirli integralin uygulamaları (Alan, yay uzunluğu, hacım hesabı, yüzey alanı hesabı ) Genelleştirilmiş integraller ve özellikleri, Çok değişkenli fonksiyonlar.

6.

GMS106

DAVRANIŞ BİLİMLERİ

Z

3

0

0

3

3

4

Örgütsel Davranışın Temelleri, Güdülemede Süreç Kuramları, Liderlikte Duyumsallık Ötesi ve Dönüşümcü Liderlik, Çatışma Yönetimi, Örgüt Kültürü, Örgütlerde Takım Kurma, Örgütsel Değişim ve Geliştirme, Örgütlerde Güç ve Politika, Örgütsel Tutumlar, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Davranışta Katılımın ve Gözetimin Etkisi konuları ele alınacaktır.

 

Ders Kitabı: Eroğlu, F. (2007). Davranış Bilimleri. Beta Basım Yayın.

7.

GMS108

BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ

Z

2

0

0

2

2

3

İnsanların yeterli ve dengeli beslenebilmesi amacıyla, bilimsel araştırmalara dayalı elde edilen veriler kapsamında, sağlığın korunmasında gerekli olan temel besin öğelerinin özelliklerini ayrıntılı olarak inceleyerek, bilinçlenmelerini sağlamaya

çalışmaktır.

8.

GMS110

İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI

Z

2

0

0

2

2

3

Bu ders kapsamında, güvenliği, ilgili tanımlar, güvenliğinin tarihi gelişimi, güvenliğinin önemi ve amacı, yangın, yangına karşı alınabilecek tedbirler, işyerinde çıkabilecek yangınlar, yangında kurtarma, güvenliği mevzuatı, güvenliği ile ilgili kanunlar, tüzükler ve yönetmelikler, güvenliği ile ilgili kurumlar, kazasının işveren veya SSK ya bildirilmesi, kazası raporları konuları ele alınacaktır.

 

Ders Kitabı: Prof.Dr.Abdülvahap Yiğit-İş güvenliği, Aktüel yayınları.

9.

GMS112

GIDA MİKROBİYOLOJİ

Z

3

0

0

3

3

4

Bu derste, Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler). Gıda koruma yöntemleri (gastronomi uygulamalarında kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü hakkında bilgiler verilecektir.

 

Ders Kitabı: Gıda Mikrobiyolojisi, Editör Osman Erkmen. Efil Yayınevi, 2010, 5. Baskı.

 

Yardımcı Ders Kitapları: Food Microbiology and Laboratory Practice (Chris Bell, Paul Neaves & Anthony P. Williams) Gıda Mikrobiyolojisi, Editör Osman Erkmen, Efil Yayınevi, 2010.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

III. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS201

GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYEN

Z

3

0

0

3

3

4

Bu derste, gıda güvenliği ve temel kavramları, gıda güvenliğinin önemi, gıda güvenliğini etkileyen tehlikeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve bunlara yol açan etmenler, bu tarz durumlara meydan vermemek adına gerekli korunma teknikleri, satın alma ve işletmeye kabul kuralları, hazırlık, saklama ve servis kuralları, gıda muhafaza yöntemleri, mutfak alanında hijyen, personel hijyeni, yiyecek akış sürecinde hijyen, gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri, sanitasyon kuralları ve ekipmanlarının tanıtımı, gıda güvenliği yönetim sistemleri (HACCP, ISO 22000) hakkında bilgiler verilecektir.

 

Ders Kitabı: Prof. Dr. Nilüfer Koçak, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni, Detay yayıncılık, 2010.

 

Yardımcı Ders Kitapları: Gıda İşletmelerinde Hijyen (Prof. Dr. Deniz Göktan, Prof. Dr. Günnur Tunçel, 2010, Meta Basım Matbaacılık). Principles of Food Sanitation (Norman G. Marriott and Robert B. Gravani, 2006, Springer Science+Business Media, Inc.).

2.

GMS203

GIDA MEVZUATI

Z

2

0

0

2

2

4

Bu derste, gıda hukuku ve gıda mevzuatı; gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu, Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması, Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı; gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları; Uluslararası gıda mevzuatı (HACCP, ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı) hakkında bilgiler verilecektir.

Ders Kitabı: Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Dr. Öğr. Üyesi Aybüke Ceyhun Sezgin, Gıda Güvenliği ve Mevzuatı, Detay Yayıncılık, 2019.

Yardımcı Ders Kitapları: Topal Ş. 2001, Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi: HACCP ve Uygulamaları, Taç Ofset, İstanbul. T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları.

3.

GMS205

YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ

Z

3

0

0

3

3

5

Yiyecek İçecek Hizmetlerinin kapsamı ve önemi, Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri, Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme, Bütçeleme aşamaları, Menü planlaması ve geliştirme, Yiyecek içecekleri fiyatlama, mutfak planlaması, Yiyecek içecek kontrol sistemi, Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları, Gelir kontrolü, İçecek maliyet kontrol süreci konuları ele alınacaktır.

Ders Kitabı: Aktaş, Ahmet,; 2005; Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, 2. Baskı. Antalya. Denizer, Dündar,2005; Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara. SÖKMEN, Alptekin,2010; Yiyecek ve İçecek

Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay, Ankara.

4.

GMS207

YÖNETİM VE ORGANİZASYON

Z

3

0

0

3

3

5

Yönetim kavramı, Organizasyon kavramı, Yönetim teorilerine giriş, Klasik organizasyon teorisi, Neo-klasik organizasyon teorisi, Modern organizasyon teorisi, Sistem yaklaşımı, Durumsallık yaklaşım konuları ele alınacaktır.

Ders Kitabı: Uygur, Akyay (2011). Yönetim ve Organizasyon, Nobel Akademik Yayıncılık Şti,Ankara.

5.

GMS209

MESLEKİ İNGİLİZCE I

Z

2

0

0

2

2

4

Cv writing : Layout and the Necessary Information, Cv writing : Assessment of Curriculum Vitaes/ Finding Job Ads, Cover letter writing (key points), Assessment of cover letters (deadline) / Layout of a business letter, Letter of intent - Statement of purpose letters / Letter of request, Major-specific reading, Assessment of letters / Sample business letters / Fax messages, Business Interviews : Frequently Asked Questions konuları ele alınacaktır.

Ders Kitabı: (RECOMMENDED OR REQUIRED READING) -- Maks. Karakter: 150 [1] Akar, N. Z. ,Özkan Y., &Tarhan,

Ş. (2005) Language & Communication Skills after Graduation. Ders sorumlusunun hazırladığı diğer kaynaklar.

 

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

IV. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS202

TATLI VE PASTA SANATI

Z

3

0

0

3

3

4

Pastacılığın tarihi; günümüzde pastacılık; pastacılıkta kullanılan araç gereçler ve kullanım özellikleri; hijyen ve temizlik; pasta ve hamur hazırlama teknikleri; tatlı ve pasta yapımının temel kuralları; kıyılarak hazırlanan hamurlar ve özellikleri; çırpılarak hazırlanan hamurlar ve özellikleri; mayalandırarak hazırlanan hamurlar ve özellikleri; pişirilerek hazırlanan hamurlar ve özellikleri; özdeşleştirilerek hazırlanan hamurlar ve özellikleri; yaş pasta yapımı ile ilgili temel teknikler; butik pastacılık ve özellikleri; tekniğine ve ürünün özelliğine göre tatlı ve pasta yapabilme; tekniğine uygun süsleme yapabilme; tatlı sosları ve süsleme teknikleri ile ilgili temel bilgileri içermektedir.

Ders Kitabı; Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 6th edition, 2013.

2.

GMS204

TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ

Z

2

0

0

2

2

4

12. Yüzyıla kadar Asya’da Türk Mutfak Kültürü, Türkiye Selçukluları döneminde Türk Mutfağı; Batıya göç ve değişim, Türkiye Selçukluları döneminde Türk Mutfağı; Batıya göç ve değişim, 14. YY Anadolu’sunda Yemek Kültürü, Klasik dönem Osmanlı Saray Mutfağı, Şenliklerde Ziyafet Sofraları, Türk Mutfak Kültürünün Genel Nitelikleri, Türk Yemek Töresi ve Geleneği, Sofra Adabı, Türk Mutfağının beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi, Değişen Türk Mutfağı konuları ele alınacaktır.

 

Ders Kitabı: Ders notları ve konuyla ilgili çeşitli makaleler.

3.

GMS206

MUTFAK HİZMETLERİ UYGULAMASI I

Z

2

2

0

4

3

6

Mutfak planlaması ve bölümleri/çeşitleri, Mutfağın planlanması ve organizasyonu, Mutfakta hijyen, sanitasyon uygulamaları ve güvenlik önlemleri. ,Mutfakta ekipmanların işlevleri ve özellikleri, Teknik şartname ve standart tarife hazırlama, Kesme teknikleri ve lezzet vericiler, Pişirme teknikleri, Et suyu ve soslar, Uygulama; doğrama teknikleri ve pişirme yöntemleri, Uygulama; Mutfaklarda kullanılan doğrama teknikleri ve temel pişirme yöntemleri, Uygulama; Sebzelerden garnitür hazırlama ve saklama koşulları ,Uygulama; Beyaz et suyu, Kahverengi et suyu hazırlama., Uygulama; Temel ve türev sosların hazırlanması konuları ele alınacaktır

 

Ders Kitabı: Brown Amy (2000). Understanding food Belmont: Wadsworth Thomson Learning. Türkan C. (2010) Mutfak Teknolojisi. Cemal Türkkan yayınları Türkan C. (2010) Aşçılık. Cemal Türkkan yayınları Ders notları.

4.

GMS208

İÇECEK TEKNOLOJİSİ

Z

2

0

0

2

2

4

Bu derste, alkollü ve alkolsüz içecekler, kahve, çay, önoloji, soft içecekler, bira, spiritler, kokteyller, yiyecek-içecek eşleştirmesi, içeceklerin sunum teknikleri. Bira, Şarap ve distile alkollü içeceklerinin üretim teknolojileri ve şarap bilimi hakkında bilgiler verilecektir.

 

Ders Kitabı: İçki Teknolojisi, Prof. Dr. Ahmet AKTAŞ, Doç, Dr. Bahattin ÖZDEMİR, Detay Yayıncılık, Ankara, 2012.

 

Yardımcı Ders Kitapları: Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi Prof.Dr. Nihat Aktan, Yük.Müh.Hatice Kalkan. Malt ve Bira Teknolojisi (İsmet Türker). Şarap Üretimi ve Kalite Kontrolü (Selma Güven).

5.

GMS209

MESLEKİ İNGİLİZCE II

Z

2

0

0

2

2

4

Dersin Amacı: Öğrenciler yabancılarla temel İngilizce düzeyinde gastronomiyle alakalı diyaloglar kurabilecektir. Ders İçeriği: Dilbilgisi hatırlama; Aşçılık mesleğini tanıma; Mutfağı tanıma; Yiyecek içecek işletmesini tanıma; Yemek çeşitleri ve menüler; Servis çeşitleri; Müşterilerle iletişim; Mutfak personeli-Müşteri diyalogları; Mutfak Personeli-Müşteri diyalogları; Servis personeli-Müşteri diyalogları; Servis personeli-Müşteri diyalogları; Müşteri siparişleri; Müşteri şikayetleri; Müşteri önerileri. Remembering English grammar; Getting to know the cooking profession; Getting to know the kitchen; Getting to know the food and beverage business; Types of food and menus; Service types; Communication with customers; Kitchen staff-Customer dialogues; Kitchen staff -Customer dialogues; Service personnel-Customer dialogs; Service personnel-Customer dialogs; Customer orders; Customer complaints; Customer recommendations.

 

Ders Kitabı: Öğretim elemanının notları

 

Yardımcı Ders Kitapları: Mesleki İngilizce (Business English), Güven Özal, 2018, Seçkin Yayıncılık, Ankara

6.

GMS212

MESLEK STAJI I*

Z

0

2

OKÜ KUBF yaz staj yönergesi doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

V. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS301

MUTFAK HİZMETLERİ UYGULAMASI II

Z

2

2

0

4

4

6

Temel sos yapımları, özellikleri ve uygulaması; türev sosların yapımları, özellikleri ve uygulaması; temel çorba yapımları, özellikleri ve uygulaması; Yumurtanın özellikleri, pişirme teknikleri ve uygulaması; kuru ısıda pişirme tekniklerinin uygulanması; sulu pişirme yöntemlerinin uygulanması; kanatlı kümes hayvanlarının yapısı, işlenmesi ve pişirme yöntemleri; deniz ürünlerinin yapısı, işlenmesi ve pişirme yöntemleri; kırmızı etlerin yapısı, işlenmesi ve pişirme yöntemleri; süt ve süt ürünlerinin yapısı; garnitürlerin hazırlanması; turşu yapımı; reçel yapımı ile ilgili bilgileri içermektedir.

Ders Kitabı: Alsaffar, A.A., Kalyouncu, B. 2015. Pişirme Yöntemleri. Tramep, Ankara; Eraslan, N. 2017. Pişirme Yöntemleri. Nobel Yayınevi, Ankara

2.

GMS303

HAMUR ÜRÜNLERİ

zZ

2

2

0

4

4

4

Temel hamur hazırlama teknikleri ve kullanımı; hamur ürünleri hazırlamak için gerekli araç gereçler ve özelliklerinin uygulamalı olarak anlatılması; çeşitli pastane ürünlerini hazırlama yeterliliklerinin kazandırılması ve uygulamalı olarak yapılması; Türkiye ve farklı ülkelerde yapılan ekmek çeşitlerinin uygulamalı olarak yapılması; ekmek hamurlarının hazırlanması, mayalandırılması, pişirilmesi, kesilmesi ve sunum teknikleri; yağlı hamur ile ürün hazırlamak/ hazırlatmak, mayalı hamur ile ürün hazırlamak/ hazırlatmak, pişmiş hamur ile ürün hazırlamak/ hazırlatmak; çikolata yapım teknikleri ve uygulaması/süslenmesi ile ilgili temel bilgileri içermektedir.

Ders Kitabı; Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 6th edition, 2013.

3.

GMS305

BESİN KİMYASI

Z

2

0

0

2

2

3

Bu derste, besinlerin yapıtaşını oluşturan makro (su, karbohidratlar, proteinler, lipidler) ve mikro (vitaminler, mineraller, pigmentler, tat ve koku maddeleri, 10rganic asitler) bileşenlerinin kimyasal yapıları, reaksiyonları ve bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verilecektir.

 

Ders Kitabı: Demirci M. 2012. Gıda Kimyası, Gıda Teknollojisi Derneği Yayın No:40.

 

Yardımcı Ders Kitapları: Min D.B. 2006. Food Chemistry and Analysis. Department of Food Science Technology, The Ohio State University. Owusu-Apenten R.K. 2005. Introduction to Food Chemistry. CRC Press, USA. Belitz H.D., Grosch W,. Schieberle P. 2004. Food Chemistry (3rd revised Edition). Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York. Fennema O.R. 1996.Food Chemistry

(Third Edition). Marcel Dekker Inc., New York.

4.

GMS309

MESLEKİ İNGİLİZCE III

Z

3

0

0

3

3

4

Dersin Amacı: Öğrenciler gastronomi alanında meydana gelen Türk ve dünya tarihindeki güncel gelişmeleri tartışabilecekleridir. Ders İçeriği: Dilbilgisi hatırlama; Gastronomi Tarihçesi; Yemek ve İnsan; Yemek ve Kültür; Yemek ve Coğrafya; Estetik ve Sanat; Mutfak Sanatları; Gıda Teknolojisi; Yemek ve Medya; Edebi Metinlerde Gastronomi; Edebi Metinlerde Gastronomi 2; Bölgesel Mutfaklar; Bölgesel Mutfaklar 2; Gastronomide Yeni Trendler. Remembering grammar; History of Gastronomy; Food and Human; Food and Culture; Food and Geography; Aesthetics and Art; Culinary Arts; Food Technology; Food and Media; Gastronomy in Literary Texts; Gastronomy in Literary Texts 2; Regional Cuisines; Regional Cuisines 2; New Trends in Gastronomy.

 

Ders Kitabı: Öğretim elemanının notları

 

Yardımcı Ders Kaynakları: Alanla ilgili hakemli dergilerden seçme makaleler.

5.

GMS307

SERVİS TEKNİKLERİ

Z

1

1

0

2

2

3

Dersin Amacı: Bu derste yiyecek ve içeceklerin uluslararası servis kuralları çerçevesinde servis edilmesi konusunda öğrencilerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Ders İçeriği: Servisin Tarihi; Servis Personeli; Servis Ekipmanları; Serviste Ön Hazırlık; Klasik Servis Türleri; Modern Servis Türleri; Yemek Servisi Uygulaması; İçecek Servisi Uygulaması; Protokol Bilgisi; Protokol Servisi Uygulaması; Serviste Hijyen ve Sanitasyon; Serviste Güvenlik; Sofra Adabı; Post Modern Servis Uygulamaları.

 

Ders Kitabı: Öğretim elemanın ders notları.

 

Yardımcı Ders Kitapları: Yiyecek ve İçecek Servisi (Klasik ve Modern Yaklaşım), Serkan Şengül, 2020, Detay Yayıncılık, Ankara. Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi, Yaşar Yılmaz, 2014, Detay Yayıncılık, Ankara.

6.

GMS311

GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ

Z

2

1

0

3

3

4

Bu derste öğrencilere, gıdaların bileşimini ile gıda muhafaza yöntemlerinin belirlenmesi, geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan gıda muhafaza yöntemleri ile yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları, muhafaza yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgiler verilşecektir. Ayrıca, gıdaların mutfakta işlenmesi ve depolanması esnasında fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı uygulanan gıda muhafaza yöntemleri hakkında da bilgiler verilecektir.

 

Ders Kitabı: MEGEP /Gıda Teknolojisi, Gıda Muhafaza İlkeleri 2-541GI0005, Ankara, 2011. Dersin Öğretim Üyesinin hazırladığı ders notları ve bilimsel yayınlar. Cemeroğlu, B. Acar, J. (1986). Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Tekn.Derneği. Ank.

Yardımcı Ders Kitapları: Bulduk, S. (2016). Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara. Durlu-Özkaya, F., Çoşansu, S. & Ayhan, K. (2015). Her Yönüyle Gıda, Sidas Yayıncılık, İzmir.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VI. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS302

TÜRK MUTFAĞI UYGULAMALARI

Z

1

3

0

4

4

4

Türk mutfağının tarihsel gelişimi; Selçuklu ve Beylikler döneminde Türk mutfağı; Osmanlı dönemi Türk mutfak kültürü; Cumhuriyet döneminde Türk mutfak kültürü; Türk mutfak kültürü ile diğer mutfak kültürlerinin etkileşimi; yöresel mutfak kültürü; Türk mutfağından yemek örnekleri ve mutfak uygulaması; Türk mutfağından et yemekleri uygulaması; Türk mutfağından sebze yemekleri uygulaması; Türk mutfağından deniz ürünleri yemekleri uygulaması; Türk mutfağından çorba uygulaması; Türk mutfağından hamur ürünleri uygulaması; Türk mutfağından soğuk mutfak uygulaması; Türk mutfağından pilav uygulaması; Türk mutfağından tatlıların uygulaması ile ilgili bilgileri içermektedir.

Ders Kitabı: Tuğrul Şavkay TÜRK ve BATI MUTFAĞINDAN YEMEK TARİFLERİ Ülkü Necipoğlu; ISBN-10 : 9759786540 /

ISBN-13: 978-9759786540; Şengül, S., Türkay, O. (2017). Türkiye'nin Yöresel Mutfakları, Detay Yay.

2.

GMS304

DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRÜ

Z

2

0

0

2

2

3

Dersin amacı: kültürel değerlere etki eden etmenlerin özelliklerine göre değerlendirilmesidir. Coğrafi özellikler, tarih, arkeolojik, tarım, turizm, küreselleşme teknoloji vb. gelişimlerin kültürel değerler vb. etmenlerin değişik coğrafi bölgelerde yer alan ülkelerde beslenme alışkanlıkları üzerine olan etmenlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu süreç aynı zamanda küreselleşme vb. süreçlerin insan beslenme alışkanlıklarına etkilemektedir.

Ders Kitabı: Prof. Dr. Saime Küçükkömürler ders notları

3.

GMS306

YİYECEK İÇECEK PAZARLAMASI

Z

3

0

0

3

3

4

Genel olarak pazarlamas, Hizmet pazarlaması, Yiyecek içecek pazarlaması, Yiyecek içecek pazarlama planlaması, Yiyecek pazarlama bilgi sistemi, Yiyecek içecek pazarı, Elektronik ortamlarda pazarlama, Yiyecek içecek pazarlama karma elemanı: Ürün, Yiyecek içecek pazarlama karma elemanı: Dağıtım, Yiyecek içecek pazarlama karma elemanı: Tutundurma, Yiyecek içecek pazarlama karma elemanı: Fiyat, Yiyecek içecek pazarlama karma elemanı: İnsan, Yiyecek içecek pazarlama karma elemanı: Süreçler, Yiyecek içecek pazarlama karma elemanı: Fiziksel Kanıtlar gibi konular ele alınacaktır.

Ders Kitabı: Kozak, N., Özel, Ç. H., Aksöz, A. O. ve Aktaş, E. (2019). Hizmet Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık

4.

GMS308

TABAK TASARIMI

Z

1

2

0

2

2

3

Temel Kavramlar: Gastronomi; Tabak Tasarım Teknikleri: Renk, Şekil, Doku, Koku, Isı ve Tat; Porsiyon Boyutu; Porsiyon Miktarı; Tabak Düzeni; Tabak Seçimi; Temel Tasarım İlke ve Elemanları; Nokta; Çizgi; Kompozisyon; Biçim; Işık; Ton; Doku; Yön; Doluluk; Renk; Yüzey; Denge; Ritm; Aralık; Baskınlık; Zıtlık; Birlik; Temel tasarım teknikleri kapsamında farklı gıda türlerinin uygulamasının yapılması ve tabak süslemesinin uygulaması; Çorbalar; Kırmızı Et Yemekleri; Deniz Ürünleri; Beyaz Et Yemekleri; Başlangıç Tabakları; Sebzeler; Meyveler; Tatlılar ile ilgili bilgileri içermektedir.

Ders Kitabı: Sarah R. Labensky, Alan M. Hause, Priscilla A. Martel, “On Cooking; A Textbook of Culinary Fundamentals”, chap. 27: Charcuterie 5 th edn (USA: Pearson Education International, 2010), 808 845; The Culinary Institute of America, “The

Professional Chef”,part One: The Culinary Professional, 8 th edn ( NewYork: John Wiley & Sons Inc.,2006), 3 27.

5.

GMS310

MENÜ PLANLAMA VE MALİYET KONTROLÜ

Z

3

0

0

3

3

4

Bu derste; öğrencilere restoran/yiyecek içecek işletmesi konseptleri ve tasarımı hakkında bilgiler verilecek olup; menü planlama stratejileri, gıda üretimi, bütçeleme, maliyet kontrolü, insan kaynakları yönetimi, teknolojinin bu alanda kullanımı, pazarlama ve finansman kullanımı gibi başarılı bir yönetiminin geliştirilmesi için gerekli ayrıntılı bilgiler verilecektir.

Ders Kitabı: Dersi yürüten öğr. Üyesinin hazırladığı ders notları, MEB, yiyecek içecek hizmetleri-besin grupları, Ankara, 2018; MEB, Aile ve Tüketici Hizmetleri, Menü Planlama -726tr0016, Ankara, 2011.

Yardımcı Ders Kitapları: John R. Walker, “The Restaurant: From Concept to Operation”, chap.4, The Menu, chap.5, Planning and Equipping the Kitchen, 7th edn, (Wiley,2014), 142-167. Sondra J. Dahmer, Kurt W. Kahl, “Restaurant Service Basics”, 2nd edn, Wiley, 2009, ISBN 978-0-470-10785-0. Sarıışık, Mehmet (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü. Ankara: Detay

Yayıncılık.

6.

GMS312

MESLEKİ İNGİLİZCE IV

Z

3

0

0

3

3

4

 

Dersin Amacı: Öğrenciler gastronomi alanında meydana gelen Türk ve dünya tarihindeki güncel gelişmeleri tartışabilecekleridir. Ders İçeriği: Dilbilgisi hatırlama; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; Güncel gelişmeler hakkında tartışma; İşe başvurma; Özgeçmiş; Özgeçmiş oluşturma. Remembering English grammar; Discussion about current developments; Discussion about current developments; Discussion about current developments; Discussion about current developments; Discussion about current developments; Discussion about current developments; Discussion about current developments; Discussion about current developments; Discussion about current developments; Discussion about current developments; Applying for a job; CV; Creating a CV.

 

Ders Kitabı: Öğretim elemanının notları

 

Yardımcı Ders Kaynakları: Anadolu Ajansı (AA), Reuters, Associated Press (AP), Agence France-Presse (AFP) ve Agencia EFE haber ajanslarındaki gastronomi konulu güncel haberler. Web of Science ve Scopus veritabanındaki gastronomi konulu güncel çalışmalar.

 

 

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VII. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS401

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

Z

3

0

0

3

3

3

 

2.

GMS403

DÜNYA MUTFAK UYGULAMALARI

Z

2

2

0

4

3

4

 

3.

GMS405

DENEYSEL PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Z

2

2

0

4

3

4

 

 

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VIII. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS402

MEZUNİYET PROJESİ

Z

2

4

 

6

4

8

 

2.

GMS404

GASTRONOMİ SEMİNERLERİ

Z

3

0

0

3

3

4

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

SEÇMELİ DERSLER

III. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS225

GASTRONOMİ TURİZMİ

S

2

0

0

2

2

4

Gastronomi kavramı, Gastronomi turizmi kavramı, Gastronomi turizminin önemi, Gastronomi turizminin özellikleri, Gastronomi turizminin çeşitleri, Yiyecek, kültür ve turizm ilişkisi vb. konular ele alınacaktır.

 

Ders Kitabı: Kurgun, H. ve Özşeker, D. B. (Ed.) Gastoromi ve Turizm, Detay Yayıncılık, Ankara.

2.

GMS227

İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ

S

2

0

0

2

2

4

İletişim becerilerine genel bir bakış: Tanımı, saygı duymak, empatik anlayışla yaklaşmak, etkin dinlemek, somut olmak, uygun kendini açma, ben dilini kullanmak, Kişilerarası ilişkilerin başlangıcı ve gelişimi: Kişilerarası iletişim, fiziki çevrenin rolü, kişilerarası ilişkiler, kişilerarası ilişki tipleri, kuramsal yaklaşımlar ve modeler, Kişilerarası ilişkiler ve iletişimde dinleme: Dinleme becerisi, dinlemede sözsüz tepkiler, dinleme türleri, etkili dinleme, edilgen ve etkin dinleme, etkisiz dinleme türleri, Kişilerarası ilişkiler ve empati: empati ile ilişkili kavramlar, empatinin gelişimi, empatik dinleme, Kişilerarası ilişkilerde kendini açma: kendini açmanın tanımı, türleri, riskleri, psikolojik danışmada kendini açma, kuramsal açıklamalar, kendini açmanın işlevleri, Kişilerarası ilişkilerde sözsüz iletişim: sözsüz iletişimin farkı ve önemi, kültür ve beden dili, sözsüz iletişimin ögeleri, iletişim ortamı ve mesafe, Kişilerarası ilişkiler ve güvengenlik: Güvengenliğin temelleri ve tanımı, güvengen davranış, sınıflandırılması, güvengen olmanın önündeki engeller, güvengenlik eğitimi, Kişilerarası ilişkiler ve iletişimde çatışma: tanımı, çatışma çözme yöntemleri, tarzları, transaksiyonel analiz ve çatışma, arabuluculuk, Kişilerarası ilişkiler ve iletişimde çatışma: transaksiyonel analiz ve çatışma, arabuluculuk, Kişilerarası ilişkiler ve duygusal zeka: duygu, duyguların işlevleri, sınıflandırılması, duygusal zeka, modeller, eleştiriler, Aile içi ilişkiler ve iletişim: ailenin tanımı, işlevleri, tipleri, anne-baba ve çocuk ilişkisi, anne-baba tutumları, Kişilerarası ilişkiler, iletişim ve düşünsel süreçler: abc modeli, düşünme hataları, ilişkilerle ilgili inançlar konuları detaylı bir şekilde işlenecektir.

 

Ders Kitabı:Arslanoğlu, İ. Ve Duman, E. Z. (2019). İnsan İlişkileri ve İletişim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

3.

GMS229

TEMEL SANAT VE ESTETİK BİLGİSİ

S

2

0

0

2

2

4

Sanat kavramı; sanat türleri; sanatsal akımlara genel bir bakış; kültür ve sanat ilişkisi, sanat ve toplum ilişkisi, estetik kavramı, yaratıcılık kavramı, sanat ve estetik kuramları; gastronomi ve sanat ilişkisi; gastronomi ve estetik ilişkisi; gastronomide sanatın önemi ile ilgili bilgileri içermektedir.

Ders Kitabı: MYHRVOLD, N. (2011). The Art in Gastronomy: A Modernist Perspective. Gastronomica: The Journal of

Critical Food Studies

4.

GMS231

BAHARAT VE KAHVE KÜLTÜRÜ

S

2

0

0

2

2

4

Bu dersin amacı gıdalara tat ve lezzet veren maddeler ve özellikleri tanımaktır. Özellikle tatlı, ekşi, acı, umami vb. Tadı veren moleküller ve özellikleri tanımlanarak, bu tür tatları içeren gıda maddelerinin genel özellikleri tanımlanacaktır. Bu tür tatların yaygın bulunduğu baharatlar ve içecekler genel özelliklerine göre tanımlanmaya çalışılacaktır. Özellikle Türk mutfak kültüründe yağın olarak kullanılan baharatlar ve içecekler bileşimleri ve mutfak kültüründeki yeri ve mutfak kültürü üzerindeki etkileri ile birlikte incelenecektir.

Ders Kitabı:Kolektif, Emine Gürsoy Naskali (Editör).2012. Kahve, Kırk Yıllık Hatırın Kitabı. Yapı Kredi Yayınları.Deniz Gürsoy.,2014. Gastronomi Tarihi. Oğlak Yayıncılık.Deniz Gürsoy.,2005. Demlikten Süzülen Kültür: Çay. Oğlak YayıncılıkSemih Ötleç.,2010. İçecekler Beslenme ve Sağlık. Palme Yayınevi.Ulla Heıse, Kahve ve Kahvehane, Dost Kitabevi, 2001, Ankara.Andrew Dalby (çev.Nazlı Pişkin), 2004,Tehlikeli Tatlar-Tarih Boyunca Baharat, Kitap Yayınevi,Raci Bostancı(2012).,İçecekler Hakkında Her Şey. İçeceklerin Gizemli Dünyasında Yolculuk Arunas Yayıncılık.Aktaş, A., Özdemir, B., 2005. İçki Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.Cenk R. Girginol.,(2017).Kahve-Topraktan Fincana, A7 Kitap.Murat Güneş ,2013 Kahve. Yapı KitaplığıBeşir Ayvazoğlu.,2011.Kahveniz Nasıl Olsun?. Kapı Yayınları.Oktay Mete.2017., Baharatlar., Alfa Yayınları. Penny Stanway, ( çev. Serpil Demirci).,2014. Baharatlar Mucize Gıdalar. Kuraldışı Yayıncılık.

5.

GMS233

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS (AKADEMİK TÜRKÇE)

S

2

0

0

2

2

4

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

IV. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS226

OSMANLI MUTFAĞI

S

2

0

0

2

2

3

Osmanlı dönemi mutfak kültürüne giriş. Osmanlı mutfağı ile ilgili basılı kaynakların tanıtılması, Osmanlı mutfak kültürüne orta Asya, göçler ve İslamiyet’in etkisi, Selçuklu dönemi mutfak kültürü ve Mevlevi mutfağı, Kuruluş yılları ve saray mutfağına geçiş, Saray mutfak teşkilatı ve personel, Padişahların yemekleri, öğünleri ve sofra düzeni, Mutfak ve servis de kullanılan kaplar Yiyecek, içecek üretimi ve satışı yapan esnaflar, Halkın yiyecek ve içecek tedariki ve yemek yeme alışkanlıkları, Çorbalar, yahniler, pilakiler, yumurta yemekleri, mücver, Hamur işleri ve pilavlar, Et yemekleri, kebaplar, balık vd. Dolmalar, sarmalar, Salatalar, turşular, içecekler, tatlılar ve baharatlar, Besinleri hazırlama, pişirme ve saklama/depolama uygulamaları, Etnik grupların ve coğrafi keşiflerin Osmanlı mutfağına etkileri, Dönemde tedavi amaçlı kullanılan besinler, içecekler ve macunlar, Osmanlıdan günümüze özel gün yemekleri ve gelenekler gibi konular ele alınacaktır.

 

Ders Kitabı: Bilgin Arif (2004). Osmanlı Mutfağı, İstanbul: Kitabevi Yayınları. Arif bilgin, Özge Samancı (2000). Türk mutfağı. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. Stefanos Yerasimos (2002). Sultan Sofraları İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Tuğrul Şavkay (2003). Osmanlı Mutfağı İstabul: Şekerbank Yayınları. Işın P. Mary (2010). Osmanlı Mutfak sözlüğü.

İstanbul: Kitap yayınevi

2.

GMS228

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

S

2

0

0

2

2

3

İnsan kaynakları yönetiminin gelişimi, İnsan kaynakları yönetimi, İş analizi, İnsan kaynakları planlaması, İşe alma, personel eğitimi, Performans değerleme, Kariyer planlama, Yetenek yönetimi, İş değerleme, duygusal çaba, ücretlendirme, Personel güçlendirme, Çalışma ilişkileri, E-İKY konuları ders kapsamında ele alınacaktır.

Ders Kitabı: Akoğlan Kozak, M. (2019). İnsan Kaynakları Yönetimi ve Örnek Olaylar. Ankara: Detay Yayıncılık.

3.

GMS230

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MEKÂN TASARIMI VE KONSEPT

S

2

0

0

2

2

3

İç mekanın tanımı, Kavramsal tasarım prensipleri, Uygulamaya yönelik tasarım prensipleri, İç mekan tasarım ölçütleri, işlevlerdeki yapılar-mekansal çeşitlilik, Tasarım alternatifleri, Sosyal mekanlar ve tasarım alternatifleri, Ticari mekanlar ve tasarım alternatifleri, Kurumsal mekanlar ve tasarım alternatifleri, Konut mekanları ve tasarım alternatifleri, Sahne ve görsel sanat yapıtlarının yer aldığı mekanlar ve tasarım alternatifleri, Mekânsal konsept gibi konular ele alınacaktır.

 

Ders Kitabı: Öğretim elemanı ders notları.

4.

GMS234

GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI

S

1

2

0

3

3

4

Dersin Amacı: Öğrencilerinin eğitim yaşantıları boyunca edindikleri bilgi, beceri ve birikimleri kullanarak üniversiteler ile toplum arasındaki bağın güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Ders İçeriği: Yönetim ve Organizasyon Kavramları; Gönüllülük Kavramı; Temel Gönüllülük Alanları; Gönüllülük Çalışmalarında Etik; Toplumda Risk Grupları ve Gönüllülük; Gönüllülük Temelli Proje Geliştirme; Gönüllülük Temelli Projenin Uygulanması; Gönüllülük Uygulamalarına Katılım; Gönüllülük Uygulamalarına Katılım (Kızılay); Gönüllülük Uygulamalarına Katılım (Yeşilay); Gönüllülük Uygulamalarına Katılım (Ağaç Dikme); Gönüllülük Uygulamalarına Katılım (Göçmenler); Gönüllülük Uygulamalarına Katılım ( Huzurevi); Gönüllülük Uygulamalarına Katılım ( Sokak Hayvanları).

Ders Kitabı: Öğretim elemanının notları

Yardımcı Ders Kitapları: Sosyal Sorumluluk, Kenan Ören, 2012, Pelikan Tıp Teknik Yayıncılık, İstanbul. Dünya’nın Geçici Bekçileri: Dünya'daki Yaşamı Sürdürülebilir Kılmak İçin, Mervyn King ve Teodorina Lessidrenska, 2010, Caretta Yayınları, İstanbul.

5.

GMS232

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS

S

2

0

0

2

2

3

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

V. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS327

BESİN ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

S

2

1

0

3

3

3

İnsanların yeterli ve dengeli beslenebilmesi amacıyla, bilimsel araştırmalara dayalı elde edilen veriler kapsamında, sağlığın korunmasında gerekli olan temel besin öğelerinin özelliklerini ayrıntılı olarak inceleyerek, bilinçlenmelerini sağlamaya çalışmaktır. 1.Günümüzde beslenme alışkanlıkları ve beslenme alışkanlıklarını etkileyen etmenlerin incelenmesi. 2.Karbonhidratlar, 3.Lipitler

4.Proteinler, 5.Enerji dengesi, 6.Su ve elektrolitler, 7.Mineral maddeler, 8.Vitaminler, 9.Günümüzde yaygın olan kötü beslenme alışkanlıkları(kaşeksi-obesite vb), 10.Gıda katkı maddeleri ve hazır gıdalar, 11.Sağlıklı yaşam ve egzersiz, 12.Büyüme ve gelişmede besin öğesi ilişkisi, 13-14. Sınavlar

Ders kitabı: Ed. Prof.Dr.Saime Küçükkömürler, Beslenme ve Sağlık, Pegem Akademi.3. baskı 2021. ISBN: 9786052418079

2.

GMS325

GIDA COĞRAFYASI

S

3

0

0

3

3

3

Dersin Amacı: Bu derste öğrencilerin gıda ve coğrafya arasındaki ilişkiyi dünyadan ve Türkiye’den örneklerle öğrenmesi ve beslenmeyi etkileyen coğrafi unsurları tartışabilmesi amaçlanmıştır. Ders İçeriği: Temel Kavramlar; Besin Maddeleri; Tarım; Gıda Güvenliği; Tahıllar; Baklagiller; Sebzeler; Meyveler; Kara Hayvanlarından Elde Edilen Gıdalar; Su Ürünlerine Dayalı Gıdaların Coğrafyası; Baharatlar; Coğrafi İşaretleme; Türkiye’de Coğrafi İşaretli Ürünler; Dünyada Coğrafi İşaretler.

 

Ders Kitabı: Öğretim üyesi ders notları.

 

Yardımcı Kitaplar: Gıda Coğrafyası, Semra Günay Aktaş, 2019, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir

3.

GMS321

GİRİŞİMCİLİK

S

2

0

0

2

2

3

Girişimcilik ve girişimcinin özellikleri: Girişimcilik kuramı çerçevesinde girişimcilik kavramını ve türlerini tanımlayabilme, Girişimcilikte yaratıcılık: Kişisel ve kurumsal yenilikçilik ve yaratıcılığı geliştirme yolları hakkında farkındalık geliştirme, Yaratıcılığın Gerçekleşmesini Etkileyen Faktörler: Kişisel ve kurumsal yenilikçilik ve yaratıcılığı geliştirme yolları hakkında farkındalık geliştirme, Girişimcilikte yenilik: Kişisel ve kurumsal yenilikçilik ve yaratıcılığı geliştirme yolları hakkında farkındalık geliştirme, Yenilik türleri: Kişisel ve kurumsal yenilikçilik ve yaratıcılığı geliştirme yolları hakkında farkındalık geliştirme, Girişimcilik türleri: Yeni kurulan işletmelerin kurumsallaşma süreci hakkında fikir yürütme, Girişim finansmanı: Yeni bir işletme kararını verirken bir girişimcinin nasıl hareket ettiğinini değerlendirmek, İş planı: Yeni kurmak için planı hazırlayabilme, Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde girişimcilik girişimcilikteki engelleri ve teşvikleri öğrenerek uygun sektörle ilgili fırsatları karşılaştırmak, Girişimcilik ve ekonomik gelişme girişimcilikteki engelleri ve teşvikleri öğrenerek uygun sektörle ilgili fırsatları karşılaştırmak ve Girişimciliğin yerel, ulusal ve uluslararası bağlamı gibi konular ders kapsamında ele alınacaktır.

Ders Kitabı: Öğretim üyesi ders notları.

Yardımcı Kitaplar: Doğaner, E. A. (2014). Girişimcilik Okulu. İstanbul: Kuraldışı Yayınları. Büyük, Ö. (2014). Girişimcilik Üzerine Notlar. İstanbul: Paradigma Akademi Yayınları..

4.

GMS323

MESLEK ETİĞİ

S

2

0

0

2

2

3

İş etiğine giriş ve temel kavramlar; etik değerlere verilen önem; işletmelerde etiğin önemi; ahlakını oluşturan temel alanlar ve özellikleri; etik kodlar, kişisel ahlak felsefeleri; İş birliği, verilen sözler, empati, öz güven; etik davranışın yönetimi; işletmelerdeetik anlayışın geliştirilmesi ve etik eğitimi; İş yerinde karşılaşılan zorluklar, gıda işletmelerinde etik; Güvenlik, sorumluluklar ve haklar, güvenlik ve risk, risk analizi, risk-fayda analizi le ilgili temel bilgileri içermektedir.

Ders Kitabı: Naagarazan, R.S. 2006. Professional ethics and human values. New Age International Publisher; Sökmen, A., Tarakçıoğlu, S. 2016. Mesleki Etik. Seçkin yayıncılık; Arslan, M. 2006. İş ve Meslek ahlakı. Siyasal Kitabevi.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VI. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS324

YEMEK VE MEDYA

S

2

0

0

2

2

3

Yemek ve medya ile ilgili temel kavramlar, Yiyecekte medyanın yeri ve önemi, Komünikasyon, kitle iletişim araçları ve iletişim, Yemek ve sinema, Yemek ve basılı medya-I, Yemek ve basılı medya-II, Yemek ve televizyon, Yemek ve internet-I, Yemek ve internet-II, Yemek ve sosyal medya, Yemek ve fotoğraf, Yemek ve medya ile ilgili yapılan araştırmalar gibi konular ele alınacaktır.

Ders Kitabı: Öğretim elemanının ders notları.

2.

GMS326

ZİYAFET YÖNETİMİ

S

2

1

0

3

3

3

Yiyecek içecek işletmelerinde ziyafet organizasyonu ve yönetimi, Yiyecek içecek işletmelerinde ziyafet faaliyetlerinin yönetiminde organizasyon yürütme‐ koordinasyon ve denetim fonksiyonları, Büfe-kokteyl ve toplanti organizasyonu, Ziyafet organizasyonlarinda yiyecek üretim sürecinin kontrolü işgücü panlamasi‐maliyet ve satışların analizi, Otel ve yiyecek içecek işletmelerinde ziyafet organizasyonlarinin pazarlanması ve ziyafet bütçesi gibi konular ele alınacaktır.

 

Ders Kitabı: Yılmaz, Y. (2016). Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.

3.

GMS328

PROTOKOL BİLGİSİ VE GÖRGÜ KURALLARI

S

2

0

0

2

2

3

Bu derste öğrencilere; resmi ve gayrı resmi ortamlarda uyulması gereken protokol ve görgü kuralları hakkında bilgiler vermek, protokol kurallarının yiyecek içecek işletmelerinin organizasyonlarında doğru ve etkin uygulanabilmesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilecektir.

 

Ders Kitabı: MEGEP / Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri / Protokol ve Görgü Kuralları. Dersin Öğretim Üyesinin hazırladığı ders notları ve bilimsel yayınlar.

Yardımcı Ders Kitapları: MEGEP/ Aile Ve Tüketici Hizmetleri, GÖRGÜ kuralları 2- 347CH0029, Ankara, 2011. NAZİK M.Hamil, Ateş BAYAZIT, İnsan İlişkileri ve İletişim, Ya-pa Yayınevi, İstanbul,2004.

4.

GMS330

GASTRONOMİ YAZARLIĞI

S

2

1

0

3

3

3

Derste öğrencilerin yazı yazma yeteneklerinin geliştirilerek; gastronomi konularında yazarlık yetkinliği kazanmaları amaçlanmaktadır. Ders İçeriği: Yazı yazma türleri; yazılı anlatım biçimleri; yazı yazma süreci; anı yazma; serbest yazma; tanıtım yazısı yazma; eleştiri yazma; araştırma yazısı yazma; yazarları taklit ederek yazma; yaratıcı yazma; yabancı yazarların gastronomi yazılarını inceleme; Türk yazarların gastronomi yazılarını inceleme; yazı yazma uygulaması; yazı değerlendirme uygulaması.

 

Ders Kitabı: Öğretim elemanının notları

 

Yardımcı Ders Kitapları: Yazma Sanatı, Stephen King, 2007, Altın Kitaplar Yayıncılık, İstanbul. Adım Adım Yaratıcı Yazarlık: Hikaye Roman Senaryo Yazımı, Can Akkiriş, 2019, Ozan Yayıncılık, İstanbul.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VII. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS407

YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIĞI

S

3

0

0

3

3

4

 

2.

GMS409

YİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ

S

3

0

0

3

3

4

 

3.

GMS411

YÖRESEL MUTFAKLAR

S

2

2

0

4

3

4

 

4.

GMS413

BİREY VE LEZZET

S

2

0

0

2

2

3

 

5.

GMS415

ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE TOPLU BESLENME

S

2

0

0

2

2

3

 

6.

GMS417

GASTRONOMİ SOSYOLOJİSİ

S

2

0

0

2

2

3

 

7.

GMS419

GASTRONOMİ TARİHİ

S

2

0

0

2

2

3

 

8.

GMS421

MİKSOLOJİ

S

2

0

0

2

2

3

 

9.

GMS423

RESTORAN İŞLETMECİLİĞİ

S

2

0

0

2

2

3

 

10.

GMS425

ŞARAP BİLİMİ

S

2

0

0

2

2

3

 

11.

GMS427

YENİLEBİLİR YABANİ OTLAR

S

2

0

0

2

2

3

 

VIII. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

GMS408

GASTRONOMİDE YENİ EĞİLİMLER

S

3

0

0

3

3

4

 

 

2.

GMS410

GIDA FORMÜLASYONLARI VE DUYUSAL ANALİZ

S

2

2

0

4

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

GMS412

FÜZYON MUTFAK

S

2

2

0

4

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

GMS414

KORE MUTFAĞI

S

2

2

0

4

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

GMS416

VEJETARYEN VE DİYET MUTFAĞI

S

2

2

0

4

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

GMS418

YARATICI MUTFAK UYGULAMALARI

S

2

2

0

4

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

GMS420

MOLEKÜLER GASTRONOMİ

S

2

2

0

4

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

GMS422

ÇİKOLATA YAPIMI

S

1

2

0

3

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

GMS424

GASTRONOMİ PSİKOLOJİSİ

S

2

0

0

2

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

GMS426

GIDA ÜRETİMİNDE MALZEME BİLGİSİ VE SATINALMA

S

2

0

0

2

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.

GMS428

YEMEK, KÜLTÜR VE TOPLUM

S

2

0

0

2

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

GMS430

YEŞİL RESTORANCILIK

S

2

0

0

2

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü lisans programı ders içeriklerinin indirilebilir (yazdırılabilir) formu



 

 

 

 

4 Ekim 2023