Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Bölüm Tanıtım

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI NEDİR?

Gastronomi, eski Yunanca "mide" ve "kural" sözcüklerinden türetilen bileşik bir kelimedir. Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir. Gastronomide çok bilgili olan kişiye gastronom denir, gastronomist ise gastronomi çalışmasında teori ve pratiği birleştiren kişidir. Pratik gastronomi, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden çeşitli yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, üretimi ve servisinin uygulanması ve çalışılmasıyla ilişkilidir. Teorik gastronomi, pratik gastronomiyi destekler. Tariflere, tekniklere ve yemek kitaplarına odaklanan bir sistem ve süreç yaklaşımı ile ilgilidir. Yemek gastronomisi, yiyecek ve içeceklerle ve bunların oluşumuyla bağlantılıdır. Teknik gastronomi, gastronomik konuların değerlendirilmesine titiz bir yaklaşım getirerek pratik gastronominin temelini oluşturur.

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜNDE ALINAN DERSLER

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü amaçları ve hedefleri doğrultusunda; birinci sınıfta beslenmenin Temel İlkeleri dersleri, gastronomi ve mutfak sanatlarına giriş, Turizme giriş, gibi temel alan dersleri okutulmaktadır. İkinci ve üçüncü sınıfta daha çok uygulama içeren temel mutfak uygulamaları, hamur ürünleri, mutfak hizmetleri uygulaması gibi dersler ağırlıklı olarak verilmektedir. Dördüncü sınıfa gelindiğinde uygulaması dersi kapsamında öğrencilerin saha çalışmalarını deneyimleye bilecekleri staj imkanı sağlanmaktadır.

GASTRONOMİ MEZUNLARININ ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunlarının çalışma imkanı bulduğu kurumlardan bazıları şunlardır;

• Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, catering işletmelerinde, restoran ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde iş gören (şef) olarak,

• Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, catering işletmelerinde, restoran ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe yönetici (şef) olarak

• Yiyecek içecek sektöründe kendi işletmelerini kurabilecek nitelikte girişimci olarak,

• Tadım uzmanı olarak,

• Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak yiyecek içecek alanıyla ilgili usta öğretici/eğitmen yetiştirmektir


22 Eylül 2023