V.YARIYIL
|
OTİ 301
|
TARIM İŞLETMELERİNDE ÜRETİM YÖNETİMİ
|
3
|
0
|
3
|
5
|
|
Üretim felsefesi üzerinde durularak üretim kaynaklarının ve araçlarının yönetilmesi teknikleri öğretilerek, bunların ülke ekonomisi açısından önemi vurgulanarak kaynak verimliliği ve süreç etkinliği sağlanması ve arttırılması üzerinde odaklanılacaktır.
|
OTİ 303
|
TARIMSAL KOOPERATİFÇİLİK
|
2
|
0
|
2
|
3
|
|
Tarımsal Kooperatifiçiliğinn tanımı ve ilkeleri, kooperatif ile sermaye şirketi arasındaki farklar, devlet ve kooperatifler, kooperatifçilik mevzuatı, Dünya’da ve Türkiye’de kooperatiflerin durumu, kooperatiflerde üst örgütlenme, tarım kooperatifinin tanımı ve yararları, kooperatif ilkeleri, tarım kooperatiflerinin küçük kırsal işletmelerini tamamlayıcı fonksiyonları, tarım kooperatiflerinin; tarım alım, tarım kredi, tarım sigorta, tarım satış, tarım işletme ve arazi kooperatifleri şeklinde sınıflandırılarak tanımlamalarının ve fonksiyonlarının anlatılması.
|
OTİ 305
|
TARIM ÜRÜNLERİ PAZARLAMASI
|
3
|
0
|
3
|
5
|
|
Tarım ürünlerinde arz, talep kavramları ve pazarlamanın ana ve yardımcı hizmetleri, pazarlama karması ve tarımsal ürün pazarlarını yönlendirici kuruluşlar, organik tarım ürünlerin pazarlama yapısı.
|
OTİ 307
|
GENEL MİKROBİYOLOJİ
|
2
|
1
|
3
|
5
|
|
Mikroorganizmaların tarım kaynaklı gıda ürünleri ile ilişkisini öğretmek, gıda güvenliğinin sağlanmasında mikrobiyal üremenin kontrolünün sağlanmasını aktarmak, hastalık etmeni mikroorganizmaların insan sağlığına olumsuz etkileri aktarılarak gıda ürünlerinden uzaklaştırılmasını öğretmek, mikrobiyolojik kriterler ve hızlı mikrobiyolojik analiz yöntemlerini aktarmak.
|
OTİ 309
|
TARIMSAL MUHASEBE
|
3
|
0
|
3
|
4
|
|
Tarım Muhasebesinin tanımı, amaçları önemi; Çiftlikte tutulacak yardımcı kayıtlar, Çiftlik envanteri, Bilânço, Finansal kayıtlar; kayıtların tutulmasında temel kurallar, gelir ve gider kavramı, Muhasebe kayıtlarının analizi, işletme bazında analiz, üretim dallarının analizi, brüt marj ve üretim maliyeti analizi.
|
OTİ 311
|
TARIM TARİHİ VE DEONTOLOJİSİ
|
2
|
0
|
2
|
2
|
|
Tarımın ilk çağlardan günümüze kadar olan aşamaları anlatılacak, Türkiye de tarım tarihinin ana çizgileri de ele alınacaktır Ziraat mühendislerinin görev ve sorumlulukları hakkında bilgi verilecek, Hukuk ile etik kuralları arasındaki farklar, ekonomik yaklaşımlar, meslek ahlakı, ahlaki olmayan davranışlar ve yasaların doğmaları da irdelenecektir. Sürdürülebilir tarım hakkında bilgi sunulacak ve toprak, su ve benzeri tarım kaynaklarının kirliliğinin önlenmesi hakkında öğrenciler bilgilendirilecektir.
|
OTİ 313
|
GENEL TARLA BİTKİLERİ
|
3
|
0
|
3
|
4
|
|
Tahılların Dünya ve Türkiye ölçeğindeki ekonomik önemi, serin (Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale) ve sıcak (çeltik, mısır ve darılar) iklim tahıllarının tanımı, morfolojik ve fizyolojik özellikleri, iklim ve toprak istekleri, tarımı. Yemeklik tane baklagillerin ekonomik önemi, kökeni ve sistematik özellikleri, morfolojik ve fizyolojik yapıları, adaptasyon özellikleri, besin ve sağlık değerleri.
|
OTİ 315
|
MANTARCILIK
|
2
|
1
|
3
|
4
|
|
Mantarın tanımı, tarihçesi ile mantar üretim yerleri ve mantar üretim sistemlerinin açıklandığı, bunun yanında modern bir mantar işletmesinin ünitelerinin genel olarak anlatıldığı bir derstir.
|
OTİ 317
|
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
|
2
|
0
|
2
|
2
|
|
Gıda, ilaç, kozmetik ve boya endüstrisinde ekonomik değeri olan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, temin edilmesi, üretimleri ve kalite kontrolleri, kullanım alanları ve etiği hakkında öğrenciler bilgilendirilecektir.
|
VI.YARIYIL
|
OTİ 302
|
PAZARLAMA ARAŞTIRMASI
|
3
|
0
|
3
|
5
|
|
Pazarlama araştırması süreci, kalitatif araştırma teknikleri, ikincil veriler, anketle veri toplama, araştırma tasarımı ve potansiyel hata kaynakları, gözlem/deney, ölçme ve ölçekleme, anket tasarımı, örnekleme süreci, hipotez testleri, uyum iyiliği testleri, ki-kare testi.
|
OTİ 304
|
TARIMSAL KREDİ VE FİNANSMAN
|
2
|
0
|
2
|
4
|
|
Tarımsal finansmanın önemi, finansmanla ilgili temel prensipler, tarımsal işletmelerin finansman yapısıyla ilgili analizler, tarımsal kredi kaynakları.
|
OTİ 306
|
ORGANİK TARIMDA MEYVECİLİK
|
2
|
1
|
3
|
5
|
|
Meyveciliğin tarihçesi, gelişimi ve yayılışı, meyvenin insan beslenmesindeki önemi, ülke ekonomisindeki yeri ve önemi, Türkiye’nin meyve yetiştirme potansiyeli, meyveciliğin temel fizyolojik ve biyolojik esasları, organik meyve bahçelerinin kurulmasında dikkat edilecek hususlar, tozlanma, döllenme, meyve tutumu, büyümeyi düzenleyici maddeler, meyve verim ve kalitesini etkileyen faktörler, sık dikim sistemleri, modern budama ve terbiye şekilleri, bodur meyvecilik.
|
OTİ 308
|
ORGANİK TARIMDA HASTALIKLAR
|
3
|
1
|
4
|
5
|
|
Bu dersin içeriğini bitkilerde hastalığa yol açan biyotik (fungal, bakteriyel ve viral) ve abiyotik hastalık etmenleri ve zararlıları ile bu hastalık etmenlerin teşhisi, simptomları ve uygulamalarına yönelik konular oluşturmaktadır.
|
OTİ 310
|
İYİ TARIM UYGULAMALARI
|
2
|
0
|
2
|
3
|
|
İyi tarım uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak.
|
OTİ 312
|
SULAMA TEKNİKLERİ
|
2
|
0
|
2
|
4
|
|
Sulamanın tanımı, önemi, bitki su tüketimi, sulama sistemleri planlaması, sulama programı ve sulama sistemleri, su dağıtım şekilleri ve sulama yöntemleri konularında bilgi verilecektir.
|
OTİ 314
|
İNSAN KAYNAKLARI
|
3
|
0
|
3
|
4
|
|
Örgütsel öğrenme ve insan kaynakları geliştirme alanındaki kuramsal gelişmeler; etkin insan kaynağı belirleme, çözümleme ve geliştirme; farklı ortamlar için insan kaynağı geliştirmek amaçlı eğitim programları tasarlama; örgütsel perspektifte eğitsel program hazırlama için politikalar ve süreçler geliştirme; gereksinim analizi, eğitsel hedeflerin tesbiti, içerik belirleme ve düzenleme ; öğretim ve değerlendirme stratejileri oluşturma yöntemleri.
|
OTİ 316
|
ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİNDE İŞLEME TEKNOLOJİLERİ
|
3
|
0
|
3
|
4
|
|
Organik meyve ve sebzelerde hasat ve sınıflandırma, ürün bileşimi ve işlemeye etkileri, ürün bozulmasını etkileyen faktörler (mikrobiyolojik ve mikrobiyolojik olmayan bozulmalar, enzimatik ve enzimatik olmayan kararmalar ve ürün işlenmesine etkileri), organik ürünlerin işlenmesine yönelik mevzuat, organik ürünlerin işlenmesinde kullanılabilecek katkı maddeleri ilgili mevzuatlar, ürünlerin dondurulması, kurutulması, dondurma ve kurutma teknolojisi, konserve yapımı ve ilkeleri
|
OTİ 318
|
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI
|
1
|
2
|
3
|
4
|
|
Yönetim ve Organizasyon Kavramları, Gönüllülük Kavramı ve Gönüllü Yönetimi, Temel Gönüllülük, Kamu Kurumları ile Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllü Çalışmalara Katılım, Toplumda Risk Grupları ve Gönüllülük, Göçmenler ve Gönüllülük konuları hakkında bilgi verilecektir.
|
OTİ 318
|
MESLEKİ YAZ STAJI (0/0/0/8)
|
Öğrenciler, kişisel gelişimlerini tamamlamak, okulda teorik olarak gördüklerini uygulamaya dökebilmek, işgücü potansiyellerini artırmak için 6. yarıyılı sonunda 40 iş günü işletmelerde veya devlet kurumlarında staj yapacaklardır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|