Enerji Verimliliği Konulu Çevrimiçi Seminer Düzenlendi

Enerji Eğitim-Etüt, Uygulama ve Araştırma Merkezimiz  tarafından 11-17 Ocak Enerji Haftası etkinlikleri kapsamında, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanlarına yönelik  “Enerji Verimliliği” başlıklı web tabanlı seminer gerçekleştirildi.

Düzenlenen web tabanlı seminerde açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun yaparken Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Özalp ise Üniversitemizdeki verimlilik çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “Enerji verimliliği dünyada çok önemli bir konu haline geldi ve tüm ülkeler bu konu ile ilgili çalışmalar ve büyük yatırımlar yapıyorlar.  Ülkemizdeki gelişmelere baktığımızda özellikle 2007 yılında yayınlanan ve konuya  yasal bir zemin oluşturan Enerji Verimliliği Yasası bulunmaktadır. Mevzuat açısından baktığımızda da yine konuya ilişkin 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlanmıştır.  Burada özellikle kamuda tasarrufu öne çıkarmak amacıyla bir süreç başlatılmış,  tüm kamu kurumları açısından %15’lik bir enerji tasarrufu sağlanabilmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda tüm kamu kurumları da  süreç içerisinde bu hedefe ulaşmak için farklı  çalışmalar yapmaktadırlar. Tabiiki burada üniversitelere de çok büyük görevler düşmektedir. Kamu kurumlarında çok sayıda personel çalışmaktadır. Burada bir bilincin oluşturulabilmesi için teknik bir takım önlemlerin alınabilmesi açısından Üniversitelerin yol gösterici bir işleve sahip olduklarını söyleyebiliriz. Bizim de Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi olarak uzun süredir bir enerji yönetimi algımız ve  enerji merkezimiz (Enerji Eğitim-Etüt Uygulama ve Araştırma Merkezi) bulunmaktadır.  Burada çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz.
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile hedeflenen yüzde 15'lik enerji tasarrufuna, Enerji Eğitim-Etüt Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizin rehberliğinde Üniversitemizde ve İlimizde ulaşabileceğimize inanıyorum.” diye konuştu.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Özalp, “Enerjide %72, %73 dışa bağımlı bir ülkeyiz. İşte burada sağlanacak tasarruf miktarı verimlilikte sağlanacaktır. Tırnak içerisinde belirtmek lazım verimlilik eşittir tasarruf değildir. Aslında biz verimlilik derken aydınlatmadan, ortam sıcaklığından kesinlikle taviz vermeyeceğiz.  Isı yalıtımı yapacağız, aydınlatma ürünlerini değiştireceğiz, bu şekilde bir verimliliğe doğru gideceğiz. Kampüsümüzde, özellikle yeni binalarımız zaten enerji verimliliğine uygun bir şekilde yapıldı. ENERMER Müdürümüz Doç. Dr. Ertaç Hürdoğan Kadirli MYO’nun etüt projesini gerçekleştirdi. Osmaniye ve Düziçi  Meslek Yüksekokulları ile C blok gibi eski binalarımızın da etütlerini gerçekleştirerek onları da daha verimli hale getirmeye çalışacağız.” dedi.

Daha sonra Enerji Verimliliği hakkında sunumu ise Enerji Eğitim-Etüt Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENERMER) Müdürü Doç. Dr. Ertaç Hürdoğan yaptı. Hürdoğan, sunumunda ‘Enerji ve Enerji Verimliliği Kavramları, Binalarda Enerji Verimliliği, Basit Enerji Tasarrufu Önlemleri, Binalarda Enerjinin Verimli Kullanılması hakkında Uygulama ve Örnekler ile Enerji kullanımının çevresel etkileri ve Atık Yönetimi’ hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, Enerji Verimliliği Webinarı'nın düzenlenmesinde emeği geçen başta Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Coşkun Özalp'a, Enerji Eğitim-Etüt, Uygulama ve Araştırma Merkezi (EMERLER)  Müdürü Doç.  Dr. Ertaç Hürdoğan'a,   Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

11 Ocak 2022 (Bu haber 855 defa görüntülendi)