Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Ders İçerikleri (SGP)

Sosyal Güvenlik Programı Ders İçerikleri

ZORUNLU DERSLER

I. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

SGV101

SOSYAL GÜVENLİĞE GİRİŞ

Z

3

0

0

3

3

4

Bu ders kapsamında, sosyal güvenlikte temel kavramlar, SGK kurumsal yapısı ve tek çatıda sigortalıların statüsü, Sosyal Güvenlik Kurumları ve sigorta kolları, sosyal güvenlik reformu öncesinde Türkiye de sosyal güvenlik kurumları, sosyal güvenlik reformu sonrasında Türkiye de sosyal güvenlik kurumları, kimler sigortalı sayılırlar, kimler 4/A kapsamında sigortalı sayılmazlar, iş ve sosyal güvenlik hukukunun kaynaklarına yer verilmektedir.

2.

SGV103

GENEL İŞLETME

Z

2

0

0

2

2

3

Bu dersin kapsamında işletme kavramı, işletmeciliğin diğer bilim dalları ile ilişkisi, işletmelerde izlenen temel amaçlar, işletmeciliğin temel ilkeleri, işletmelerin sorumlulukları ve girişimcilik, büyümenin önemi, büyüklük kriterleri, büyüme şekilleri, küçük ve orta boy işletmeler, çok uluslu işletmeler, işletme türleri, yasal yapılarına göre işletmeler, işletmeler arası anlaşma ve birleşmeler, kapasite kavramı, işletmenin kuruluş çalışmaları ve kuruluş yeri seçimi, işletmenin maliyetleri ve işletmenin gelirleri, yönetimin tanımı, geleneksel yönetim yaklaşımı, çağdaş yönetim yaklaşımları, yönetimin alt işlevleri, organizasyon kavramı, finansman kavramı, finansal analiz, planlama ve denetim, finansman kaynakları, muhasebe işlevi, üretim işlevi, pazarlama işlevi konularına yer verilmektedir.

3.

SGV109

GENEL HUKUK BİLGİSİ

Z

2

0

0

2

2

2

Ders kapsamında, temel tanım ve kavramlar, talep teorisi, arz teorisi, piyasa dengesi, tüketici davranışları teorisi, üretim teorisi, maliyet teorisi, piyasalar ve tam rekabet piyasası, eksik rekabet piyasaları, milli gelir kavramları, istihdam, işsizlik ve enflasyon, toplam talep- toplam arz analizi, para teorisi ve politikası konularına yer verilmektedir.

4.

SGV107

İKTİSADA GİRİŞ

Z

3

0

0

3

3

4

Bu dersin amacı öğrencilere psikolojinin temel kavram ve terminolojisi, psikoloji biliminin kapsam ve içeriği hakkında bilgi kazandırmaktır. Bu dersi aldıktan sonra öğrencinin psikoloji alanının alt dallarına ait genel bir bakış açısı kazanması hedeflenmektedir. Psikoloji biliminin içeriği, temel konuları ve kavramları ile alt dallarının tanıtılması, insan davranışının ele alınmasında bilimsel ve tarafsız bir tutum kazandırılması hedeflenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda geleneksel ve modern akımlar, sinir sistemi, duyumlar ve algı, uyku ve rüya, şartlanma, bilişsel yaklaşımlar, hafıza, zekâ, dil ve düşünce, motivasyon, duygular, bebeklik ve çocukluk, ergenlik ve erişkinlik, stres, anormal psikoloji, terapiler, sosyal psikoloji gibi konulara yer verilecektir.

5.

YDL101

İNGİLİZCE I

Z

2

0

0

2

2

3

Bu derste amaç öğrencilere başlangıç düzeyinde İngilizce okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerileri kazandırmaktır. Bu bağlamda, derste işlenen konular doğrultusunda, öğrencilere kendilerini İngilizce dilinde başlangıç düzeyinde sözel ve yazılı olarak ifade edebilmeleri için gerekli becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ders kapsamında, okuma, anlama, eleştirel yorum ve tartışma; temel sözel becerileri (bireysel, ikili ve grup içi); üst yazı yazma teknikleri, bir sorunu ve o soruna dair çözümleri ele alan kompozisyon yazımı, konuşma hazırlama teknikleri kendini tanıtmak, yaşadığı şehri tanıtabilmek, meslek grupları, ulaşım araçları ve bazı temel terimler gibi temel konulara ağırlık verilerek öğrencilerin İngilizceye genel bir giriş yapmaları hedeflenmektedir.

6.

ATA101

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I

Z

2

0

0

2

2

2

Ders kapsamında modern Türkiye´nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeler ele alınmaktadır. Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. Dersin amacı, öğrencilere Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi koşullarda kurulduğunu anlatmak, Atatürkçü Düşünce’yi ve onun dayandığı felsefeyi, ilkeleri ve bunun yanında çağdaş değerleri benimsetmektir.

7.

TDL101

TÜRK DİLİ I

Z

2

0

0

2

2

2

Dersin amacı öğrencilerin Türkçenin özelliklerini ve işleyiş kurallarını bilerek yazılı ve sözlü anlatımda doğru ve etkili kullanma becerilerini geliştirmektir. Bu ders kapsamında öğrencilere akademik metin kavramı tanıtılmakta, alan ile ilgili akademik okumalar yapılırken eleştirel düşünme araçları da sunulmaktadır. Okunan akademik metinler dönem boyunca hem yapısal hem de içerik odaklı incelenmektedir.

8.

SGV105

GENEL MUHASEBE I

Z

2

1

0

3

3

3

Ders kapsamında, muhasebeye giriş, muhasebenin temel kavramları ve genel kabul görmüş ilkeler, bilanço hesapları, gelir tablosu hesapları hakkında bilgiler, muhasebenin denkliği tek ve çift taraflı kayıt sistemi, tek düzen hesap planı, muhasebede iş akışı ve işleyiş kuralları (defter ve belgeler), nakit hareketleri ve muhasebeleştirilmesi, menkul kıymet hareketleri ve muhasebeleştirilmesi, mal hareketleri ve muhasebeleştirilmesi, katma değer vergisi ve muhasebeleştirilmesi, ticari alacaklar, ticari borçlar ve muhasebeleştirilmesi, depozito teminat ve avans işlemleri konularına yer verilmektedir.

9.

TBT101

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

1

1

0

0

2

2

2

Ders kapsamında, bilgisayarın genel yapısı, temel kavramlar, donanım (cpu, ram, rom, monitör, klavye, fare ve diğer elemanlar), işletim sistemleri, ofis programlarına giriş, yazım uygulamaları, elektronik iletişim (e-posta, Internet uygulamaları) konularına yer verilmektedir.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

II. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

SGV108

SOSYAL POLİTİKA

Z

3

0

0

3

3

3

Ders kapsamında, sosyal politikanın tarihi gelişimi, sosyal politikanın kapsamı, konuları ve tanımı, sosyal politika bilim dalının akademik temelleri, sosyal politika bilim dalının önemi, endüstri devrimi ve etkileri, işçi sınıfının doğuşu, Türkiye’de sosyal politikanın tarihsel gelişimi, ücretler, çalışma koşulları, istihdam, toplu sözleşme, sendikalar, sosyal güvenlik, sosyal politikalara konu olan kesimlerin sayısal çokluğu, sosyal politikalara konu olan kesimlerin niteliği, sosyal politikaların gelişmişlik düzeyinin sosyal hukuk devleti ilkesinin bir göstergesi olması, sosyal problemler ve sosyal politika sorunlarına yönelik çağdaş tartışma konuları, sosyal refah politikası, seçilmiş bölgelerde sosyal politika oluşumunu etkileyen sorun ve stratejiler incelenmektedir.

2.

SGV102

BİREYSEL İŞ HUKUKU

Z

3

0

0

3

3

3

İşçilerin işverenleri ile bireysel düzeydeki karşılıklı ilişkilerinin düzenlendiği hukuk dalıdır. Bireysel İş Hukukunun kapsamına iş sözleşmesi kavramı, iş sözleşmesi türleri, iş sözleşmesinin kurulması, işçi ve işverenlerin sözleşmeden doğan karşılıklı hak ve borçları, iş sözleşmesinin askıya alınması, sona ermesi, iş güvencesi, kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin sona ermesinin diğer sonuçları, işin düzenlenmesi (çalışma ve dinlenme süreleri), iş sağlığı ve güvenliği, istihdam ve iş aracılığı, iş denetimi ve kamusal yaptırımların uygulanması gibi konular girmektedir.

3.

SGV106

YÖNETİM VE ORGANİZASYON

Z

2

0

0

2

2

2

Ders kapsamında, yönetimin tanımı, yönetim sürecinin temel özellikleri, işletmeler için önemi, benzer kavramlarla karşılaştırma, yönetim biliminin gelişimi, modern yönetim akımları, yönetim düşüncesi ve örgüt kuramı, karşılaştırma ve değerlendirme, yönetim sistemi, yönetimde karar alma, yetki ve güç kavramları, özellikleri, yetki göçerimi, organizasyon kavramı, özellikleri, ilkeleri, organizasyon süreci ve planlama süreci ile karşılaştırma, bölümlendirme, kadrolama, özellikleri, kadrolama süreci, yöneltme, özellikleri, yöneltme süreci, organizasyon yapıları, klasik yaklaşımdan günümüze organizasyon yapılarındaki değişim, karşılaştırma, koordinasyon, denetim özellikleri, denetim süreci konularına yer verilmektedir.

4.

SGV104

GENEL MUHASEBE II

Z

2

1

0

3

3

3

Sosyal Hizmet Ortamlarında İnceleme dersi kapsamında dönem içerisinde çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşlarına tanıtım gezileri yapılacak veya ilgili kuruluşlardan personeller öğrencilerimize seminer şeklinde bilgilendirmeler yapacaktır. Öğrencilerin bu ziyaretlere ilişkin değerlendirme raporu yazmaları ve okuldaki ders saatlerinde gözlemlerini paylaşmaları istenir.

5.

YDL102

İNGİLİZCE II

Z

2

0

0

2

2

3

İngilizce 2 dersi, öğrencilerin temel İngilizce bilgisini arttırmayı hedefler. Dersin içeriği, öğrencinin temel konularda kendisini ifade etmesini ve cümleler kurarken kullanacağı temel dilbilgisi yapılarını içerir. Dersin amacı, öğrencilere lisans sonrası ve meslek hayatlarında ihtiyaç duyacakları; İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı ve okuduğunu anlama becerilerini kazandırmaktır.

6.

ATA102

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

Z

2

0

0

2

2

2

Bu ders kapsamında siyasal alanda yapılan inkılâplar, hukuk alanında yapılan inkılâplar, eğitim ve kültür alanında yapılan inkılâplar, iktisâdi alanda yapılan inkılâplar, sosyal alanda yapılan inkılâplar, Atatürk ilkeleri, Atatürk dönemi Türk dış politikası, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Türkiye ve 1950 -1960 yılları arası Türkiye ele alınmaktadır.

7.

TDL102

TÜRK DİLİ II

Z

2

0

0

2

2

2

Bu ders kapsamında öğrencilere akademik yazma becerilerini kazandırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda, Türkçe metin oluşturma, metnin bölümlerini oluşturma ve alıntı yapma, aynı zamanda da sözlü anlatım becerilerinin kazandırılmasına yönelik hem teorik hem de pratik çalışmalar yapılmaktadır.

8.

TBT102

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

Z

1

1

0

2

2

2

Bu dersin amacı öğrencilere mesleki ve akademik hayatlarında gerekli olacak temel bilgi teknolojilerinde bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Ders kapsamında öğrenciler (Windows 8,10 vb.) işletim sistemleri hakkında genel bilgi edinirler. Word programında metin yazma, düzenleme, dizin ekleme, içindekiler oluşturma; Excel programında tablo hazırlama, grafik ekleme; PowerPoint programında sunum hazırlama ve tüm Office programlarını etkin kullanabilmeyi öğrenirler. Ayrıca öğrenciler, ders kapsamında bulut sistemleri, dijital dosya hazırlama, internette araştırma yöntemleri, arama motorlarını verimli kullanma vb. işlemlerde becerilerini arttırırlar.

9.

STAJ102

STAJ

0

0

0

0

0

0

4

Öğrenciler birinci yılın sonunda, başarıyla tamamlamaları beklenen 30 işgününü kapsayan yaz stajı döneminin değerlendirmesi yapılmakta, stajları kabul veya reddedilmektedir

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

III. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

SGV201

PAKET PROGRAMLAR I

Z

3

1

0

4

4

4

Bu ders kapsamında, muhasebe ile ilgili temel kavramlar ve muhasebe sistemi, bilanço ve gelir tablosu, paket program kullanımı, bilgisayarlı muhasebe, ticari paket programların modüllerindeki menülerin kullanılması. muhasebe raporlarının ilgili modüllerden alınması, personel işlemleri ve bordro hazırlanması konularına yer verilmektedir.

2.

SGV205

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

Z

2

0

0

2

2

4

Bu ders kapsamında, iş güvenliği ve işçi sağlığının tanımı, işçi ve işveren açısından önemi, işçi sağlığının ve iş güvenliğinin yönetimi, iş güvenliği ve İş gören sağlığı (koruma) işlevinin insan kaynakları yönetiminin diğer işlevleri ile ilişkisi, iş sağlığının sosyal boyutu, işyerinde tutulması zorunlu sağlık raporları ve belgeler, işyerinde meslek hastalıklarını oluşturan fiziksel ve kimyasal faktörler, sosyal güvenlik kurumu mevzuatına göre sağlık mevzuatı, işyerinde ortak sağlık birimi, gürültünün, titreşimin sağlığa etkileri ve önlemleri, işyerinde gürültü haritasının düzenlenmesi, iş ortamında tozlar, gazlar ve etkileri, işyerinde sağlık açısından hijyen ve temizlik, gıda endüstrisinde iş hijyeni, enerji ve ağırlık kontrolü, dengeli beslenme, yaşam boyu spor konularına yer verilmektedir.

3.

SGV207

SİGORTA HUKUKU VE SİGORTACILIK

Z

2

0

0

2

2

3

Ders kapsamında, Sigorta Sözleşmesi, Sigorta Sözleşmesinin Kurulmasında Sözleşme Serbestîsi ve Zorunlu Sigortalar, Sigorta Ettirenin Yükümlülük ve Külfetleri, Genel sigortacılık tanımları, tam rekabet piyasası ve sağlık hizmetleri, asimetrik bilgi, ahlaki risk, ters seçim, asil- vekil sorunlarının sağlık sigortacılığı piyasalarında gerçekleşmesi, kamu malları ve sosyal güvenlik sigortaları, sigortacılıkta yüklenme, sigorta poliçesi, sigortacılıkta ana prensipler, risk hesaplama yöntemleri konularına yer verilmektedir.

4.

SGP203

SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU I

Z

3

0

0

3

3

4

Ders kapsamında, Sosyal Güvenlik Hukuku’nda Uzun Vadeli Sigorta Kolları(Maluliyet), Sosyal Güvenlik Hukuku’nda Uzun Vadeli Sigorta Kolları(Maluliyet Durumunda Sağlanan Yardımlar), Sosyal Güvenlik Hukuku’nda Uzun Vadeli Sigorta Kolları(Yaşlılık Sigortası), Sosyal Güvenlik Hukuku’nda Uzun Vadeli Sigorta Kolları(Yaşlılık Sigortası Kapsamında Sağlanan Yardımlar), Sosyal Güvenlik Hukuku’nda Uzun Vadeli Sigorta Kolları(Ölüm Sigortası), Sosyal Güvenlik Hukuku’nda Uzun Vadeli Sigorta Kolları(Ölüm Sigortası Kapsamında Sağlanan Yardımlar), Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Rücu Hakkı, Hizmet Birleştirilmesi ve Borçlanması, Bağımsız Çalışanların Sosyal Güvenliği, Bazı sigorta kollarının uygulanacağı sigortalılar, sigortalı sayılmayanlar, Fiili Hizmet Süresi Zammı, İsteğe Bağlı Sigortalılık, Kısa ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına İlişkin Düzenlemeler, Gelir ve Aylık Bağlanmayacak Haller, Sosyal Sigortaların Finansman Kaynağı Olarak Primler, Genel Sağlık Sigortasının Temel İlkeleri konuları yer almaktadır.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

IV. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

SGV202

SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU II

Z

3

0

0

3

3

4

Ders kapsamında, sosyal güvenlik kavramı, sosyal güvenliğin çağdaş eğilimleri ve boyutları, Türk sosyal güvenlik hukukunda primli rejim (işçilerin sosyal güvenliği), sosyal sigorta türleri, memurların sosyal güvenliği, bağımsız çalışanların sosyal güvenliği, sigortalı hizmetlerinin birleşmesi, bireysel emeklilik ve yatırım sistemi, Türk sosyal güvenlik hukukunda primsiz rejim konuları işlenmektedir.

2.

SGV204

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Z

3

0

0

3

3

4

Ders kapsamında, işsizlik sigortası, halk sigortası, karma model, devletçe bakılma modeli, koruyucu fon modeli, özel sigorta modeli, emeklilik sistemlerinin yeniden yapılanma çalışmaları, sistemlerinin gelişimi, emeklilik sistemlerinin yapısı, emeklilik sistemlerinin özelleştirilmesi, tamamlayıcı emeklilik programları, mesleki emeklilik programları, özel emeklilik programları, fayda esaslı emeklilik programları konularına yer verilmektedir.

3.

SGV206

SOSYAL HİZMET VE BAKIM

Z

2

0

0

2

2

3

Ders kapsamında, sosyal hizmet mevzuatının kavramsal çerçevesi ve temelleri, sosyal hizmet mevzuatının uluslararası boyutu, aile mevzuatı, kadın hakları mevzuat, çocuk mevzuatı, gençlik mevzuatı, yaşlılık mevzuatı, engelliler mevzuatı, sağlık mevzuatı, sağlık mevzuatı, suç ve mevzuatı, sosyal güvenlik mevzuatı ve diğer sosyal hizmet alanlarına ilişkin mevzuat konuları ele alınacaktır.

4.

SGV208

SİGORTA PAZARLAMASI

Z

2

0

0

2

2

4

Ders kapsamında pazarlama araçları, satış tahminleri, pazar hedefleri, pazarlama hizmetleri, uluslararası pazarlama gibi faaliyetleri içeren pazarlama stratejilerinin belirlenmesi, pazar tanımı ve sigortaya yaklaşım, Türkiye’de sigorta pazarının incelenmesi, sigorta pazarlamasında başarılı olmanın yolları incelenmektedir.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

SEÇMELİ DERSLER

I. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

MAT101

MATEMATİK 1

S

2

0

0

2

2

3

Ders kapsamında; sayı, sayı kümeleri ve tanımlanan işlemlerin problemlerin çözümünde kullanılabilme, oran ve orantının tanımı, yüzde hesapları, faiz hesapları, fonksiyonlar, doğru ve parabol çizebilme logaritmik fonksiyonları konularına yer verilmektedir.

2.

UNK103

ÜNİVERSİTE KÜLTÜRÜ

S

2

0

0

2

2

2

Ders kapsamında, YÖK, ÖSYM ve Üniversite yönetmeliklerini tanıma, yapılarını öğrenme, üniversite birimlerini tanıma, Rektör, Dekan, Yüksekokul Müdürü, Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokul gibi kavramları öğrenme, öğrenci hakları, disiplin suçları ve cezaları, ders geçme, not sistemi ve öğrenci otomasyonu konularını kapsamaktadır.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

II. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

MAT102

MATEMATİK II

S

2

0

0

2

3

3

Ders kapsamında, belirli ve belirsiz integral, integralin temel teoremi, alan hesaplamaları ve sürekli bir fonksiyonun ortalama değeri, diferansiyel denklemler, diferansiyel denklemlerin uygulamaları, doğrusal programlama, grafik yöntemiyle çözüm, iktisadi uygulamalar, tüketici ve üretici rantı, lorenz eğrisi, diferansiyel denklemlerin uygulamaları, çizgi kuramı, düzlemsel çizgileri konularına yer verilecektir.

2.

SGV122

MAKRA EKONOMİ

S

2

0

0

2

2

3

Ders kapsamında, milli gelirin temel kavramları, makroekonominin ortaya çıkışı, milli gelir hesaplama yöntemleri, merkez bankasının görevleri, para politikası araçları, enflasyonun tanımı gibi konulara yer verilmektedir.

3.

SGV120

BÜRO YÖNETİMİ

S

2

0

0

2

2

3

Ders kapsamında, yönetim ve büro yönetimi, büro türleri ve şekilleri, büro çalışanları kavramı, zaman yönetimi, zaman ve hareket etüdü, bürolarda ergonomik tasarım, bürolarda iş yönetimi, iş basitleştirme teknikleri, temel kavramlar, kriz sürecinin aşamaları, stresi yönetme hakkında bilgi verilmesi hedeflenmektedir.

4.

SGV124

TİCARET HUKUKU

S

2

0

0

2

2

3

Ders kapsamında, ticari işletme kavramı, ticari işletmenin temel nitelikleri, ticari işletmede merkez şube kavramı, ticari işletmenin devri ve rehni, ticari iş kavramı, ticari iş karinesi, ticari işlerde faiz, faiz çeşitleri, tacir sıfatı ve tacir olmanın hükümleri, tacir olmanın sonuçları, ticaret ünvanı, işletme adı, marka, haksız rekabet halleri kavramlarının işlenmesi konularına yer verilmektedir.

5.

SGV126

FİNANSAL OKURYAZARLIK

S

2

0

0

2

2

3

Ders kapsamında, finans ve ekonomiye ilişkin temel kavramlar paylaşılıp finansal bir bakış açısı kazandırılacak öğrenciye, daha sonra üç perspektif temelinde (birey, aile ve işletme) karşılaşılabilecek finansal konularda doğru tutum ve davranışı gösterebilmeleri, doğru kararları alabilmeleri için ihtiyaç duyacakları paranın zaman değeri konuları işlenmektedir.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

III. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

SGV221

SEKTÖR UYGULAMALARI

S

2

1

0

3

3

3

Ders kapsamında, öğrenci dönem projesi veya sektör uygulaması yapacaktır. Dönem projesi seçeneğinde, öğrencinin ilgi alanına göre bir proje gerçekleştirilir. Sektör uygulaması, danışman öğretim görevlisinin tavsiye edeceği veya öğrencinin kendi imkânları ile temin ettiği, programla ilgili bir konuda hizmet veren şirketlerde haftada bir gün uygulama yapılacaktır. Öğrencinin şirkette yapacağı uygulama danışman öğretim görevlisi ve şirket yetkilisi ile ortaklaşa oluşturulan bir proje olacaktır.

2.

SGV223

ÇALIŞMA PSİKOLOJİSİ

S

3

0

0

3

3

3

Ders kapsamında, personel psikolojisi: çalışanlarla iş çevresi koşulları arasındaki uyumun sağlanması açısından iş analizi, iş gören seçimi, işgören eğitimi ve performans değerlemesi süreçlerinin psikolojik boyutları; iş çevresi koşulları ve bireysel sonuçları: işin fiziksel, sosyal ve iç çevre koşulları ile çalışma sürelerine ilişkin koşullar, iş başında sıkıntı, iş stresi, iş tatminsizliği, saldırganlık vb; endüstri ilişkileri psikolojisi: sendikaya katılım, güven ve bağlılıkta etkili olan bireysel güdü ve tutumlar; toplu pazarlık sürecindeki iletişim ve etkileşimde rolü olan bireysel beceriler ve kişilik özellikleri konuları yer almaktadır.

3.

SGV225

ÇALIŞMA EKONOMİSİ

S

3

0

0

3

3

3

Ders kapsamında, sosyal politika, işgücü piyasaları, endüstri ilişkileri, iş ve sosyal güvenlik hukuku, çalışma psikolojisi, çalışma sosyolojisi konularında teorik ve pratik bilgiler edinme, mesleki uzmanlık ve beceriye sahip olma konularına yer verilmektedir.

4.

SGV227

ELEKTRONİK TİCARET

S

3

0

0

3

3

3

Ders kapsamında, pazarlama anlayışındaki gelişmeler ve elektronik pazarlama temel internet kavramları internetin çalışma ilkeleri elektronik ticaret altyapısı ve altyapı elemanları elektronik ticaretteki gelişimler internet sayfası geliştirme süreci elektronik ortamda rekabet elektronik ortamda tüketici davranışı elektronik ortamda pazarlama karması geliştirme ve pazarlama stratejileri elektronik ortamda ticareti etkileyen temel faktörler konularına yer verilmektedir.

5.

SGV223

VERGİ HUKUKU

S

3

0

0

3

3

3

Ders kapsamında, vergi hukukunun konusu, vergi hukukunun kaynakları, vergi hukukunun diğer hukuk dallarıyla ilişkisi, vergi kanunlarının yer, zaman ve anlam bakımından uygulanması, vergi mükellefi ve vergi sorumlusu, vergi hukukunda süreler ve vergiyi doğuran olay, verginin tarhı ve verginin tahakkuku, verginin tebliğ edilmesi ve tahsili, vergi borcunu ortadan kaldıran nedenler, vergi hukukunda süreler, mükellefin ödevleri, vergi idaresinin teşkilat yapısı ve vergi idaresinin mükellefi denetleme yolları, vergi suç ve cezaları, cezaların kesilmesi, ödenmesi ve kalkması, vergi yargısında idari çözüm yolları, vergi yargısı ve yargılama süreci konuları yer almaktadır.

6.

SGV231

KAMU MALİYESİ

S

3

0

0

3

3

3

Ders kapsamında, Kamu maliyesinin tanımı, konusu, gelişimi ve mali olaylar, kamu harcamalarının önemi, çeşitleri ve ayrımı, kamu gelirlerinin önemi, çeşitleri ve ayırımı, bütçe, Türk Bütçe sistemi, devlet borçları, maliye politikası konularına yer verilmektedir.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

IV. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

SGV220

PAKET PROGRAMLAR II

S

2

1

0

3

3

3

Ders kapsamında, muhasebe ile ilgili temel kavramlar ve muhasebe sistemi, bilanço ve gelir tablosu, paket program kullanımı. Bilgisayarlı Muhasebe, Ticari paket programların modüllerindeki menülerin kullanılması. Muhasebe raporlarının ilgili modüllerden alınması, personel işlemleri ve bordro hazırlanması. Beyannameler. İşletme hesabı esasının paket programda uygulanması, işçi takip ve sigorta işlemleri, kart işlemleri konularına yer verilmektedir.

2.

SGV222

İŞLETMELERDE SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI

S

3

0

0

3

3

3

Ders kapsamında, 5510 sayılı kanuna göre sosyal sigortalarda işveren işlemleri-işyeri, işyerinin bildirilmesi, devri, intikali ve nakli işlemleri, sigorta primine tabi olan ve olmayan kazançlar, personele ödenen kazanç türleri ve sigorta primleri, personele yapılan ödemelerden sigorta primi kesilecek ve kesilmeyecek hallerin güncel durumu; sigorta priminde günlük kazanç sınırları, prim oranları, prim belgeleri ve işyeri kayıtlarının geçersiz sayılmasının yaptırımı işyeri kayıtlarının ibrazında dikkat edilmesi gereken konular, primlerin ödenmesi konularına yer verilmektedir.

3.

SGV224

GİRİŞİMCİLİK

S

3

0

0

3

3

3

Ders kapsamında, girişimcilik özelliklerinin sınanması, İş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri. girişimcilerin işletme Kurma Süreci. İş planı kavramı ve öğeleri (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) konularına yer verilmektedir.

4.

SGV226

MESLEK ETİĞİ

S

2

0

0

2

2

2

Ders kapsamında, etik ve ahlak kavramlarını incelemek Etik sistemlerini incelemek Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek, Meslek etiğini incelemek, Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelemek, Sosyal sorumluluk kavramının incelenmesi hedeflenmektedir.

5.

SGV230

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

S

3

0

0

3

3

3

Ders kapsamında, Türkiye’deki ve özellikle batı ülkeleri olmak üzere yabancı ülkelerdeki personel yönetimi sistemlerinin tanıtılması ve ülkemizdeki kamu personel sisteminin her yönüyle açıklanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede devlet memurlarının yasal statüleri, işe alma, sınıflandırma, ücret, yükselme, sicil, memurların hakları, yükümlülükleri, memurların sosyal güvenliği ve emekliliği, disiplin ve disiplin cezaları ile memurların eğitimi konularında ayrıntılı bilgiler verilmektedir.

6.

SGV232

SEKTÖR UYGULAMALARI II

S

2

1

0

3

3

3

Ders kapsamında, mesleki etik değerlere uymak, İşletme yönetimi konusunda çalıştığı insanlarla birlikte hareket etmek, teknolojik cihazları kullanmak, bilgisayar büro programlarını kullanmak, Bilgisayar muhasebe kayıtlarının yapılmasına yardımcı olmak, Sektörün kamu ve özel kesim ile olan ilişkilerin incelemek hedeflenmektedir.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

22 Eylül 2023