Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Bölüm Hakkında
Tarihçe

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Düziçi Meslek Yüksekokulu, Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 07.07.2000 tarihli kararı ile 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/d-2 bendi uyarınca Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuştur.

        Düziçi Meslek Yüksekokulu, 2000-2001 Eğitim-Öğretim yılında açılan Bilgisayar Programcılığı ve İşletme Programlarına öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır. 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında Muhasebe Programı açılmıştır. Düziçi Meslek Yüksekokulu 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde, 17.05.2007 tarih ve 5662 sayılı kanun ile kurulan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Programı 2021 yılında açılmış, 11.06.2021 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci (40) alınması uygun görülmüştür. 

Öğrencilerimiz yerleşke içerisinde bulunan kütüphane, yemekhane, kafeterya, kapalı ve açık spor alanları gibi pek çok mekandan kolaylıkla faydalanma imkanı bulunmaktadır.




Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Programı

 Ekonomik ve Sosyal Yaşamın en önemli unsurlarından olan ulaşım gerek ülke, gerekse kent boyutunda diğer etkenler ile karşılıklı etkileşim içindedir. Dünyada son yıllarda ortaya çıkan sosyal ve ekonomik alanlardaki gelişmeler; insanların daha rahat, güvenli yaşama ve zamanı ekonomik olarak kullanma isteğini ortaya çıkarmıştır. Demiryolu ulaşımının güvenli, hızlı olması ve ülke ekonomisi ile endüstrileşmesinde olan artan önemi son yıllarda ülkemizde de anlaşılmıştır. Tüm dünyada demiryolu ulaşımının giderek hızla gelişmesi, geçmiş yıllara göre daha karmaşık hale gelen demiryolu trafiğinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesinin önemini de arttırmıştır. 

Demiryolu ulaşımında önemli görevler üstlenen demiryolları makine (cer) personelinin çağdaş uygulamalarla yetiştirilmesi ülkenin önemli sorunlarından biri olarak görülmektedir. Ayrıca son yıllarda kent içi raylı ulaşım sistemleri teknolojisindeki gelişmeler bu alanlarda görev alacak iş gücünün yetiştirilmesinin önemini arttırmıştır. 




 


Programın Amacı

Ekonomik ve Sosyal Yaşamın en önemli unsurlarından olan ulaşım, gerek ülke, gerekse kent boyutunda diğer etkenler ile karşılıklı etkileşim içindedir. Dünyada son yıllarda ortaya çıkan sosyal ve ekonomik alanlardaki gelişmeler; insanların daha rahat, güvenli yaşama ve zamanı ekonomik olarak kullanma isteğini ortaya çıkarmıştır. Demiryolu ulaşımının güvenli, hızlı olması ve ülke ekonomisi ile endüstrileşmesinde olan artan önemi son yıllarda ülkemizde de anlaşılmıştır. Tüm dünyada demiryolu ulaşımının giderek hızla gelişmesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyona yönelik yeni uygulamalar, geçmiş yıllara göre daha karmaşık hale gelen demiryolu trafiğinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesinin önemini de arttırmıştır: Demiryolu ulaşımında önemli görevler üstlenen demiryolları, Makine (cer) personelinin çağdaş uygulamalarla yetiştirilmesi, ülkenin önemli sorunlarından biri olarak görülmektedir. Ayrıca, son yıllarda metro işletmeciliğindeki gelişmeler bu alanlarda görev alacak iş gücünün yetiştirilmesinin önemini arttırmıştır. 




 


Bölümümüzün Program Eğitim Hedefleri
1.  Mesleki çalışmalarında başarılı olabilmeleri için gerekli temel bilgilere sahip,
2. Bir üst öğrenim düzeyinde edinecekleri bilgiler için ya da yapacakları bilimsel çalışmalar için gerekli ön öğrenmelere sahip,
3. Kanıta dayalı müdahaleleri kullanabilen, Etkili iletişim kurabilen, yazılı ve sözlü anlatım becerileri gelişmiş,
4. Yaşadığı toplumu yakından takip eden sosyal meselelere duyarlı,
5. Toplumsal sorunlara etkili çözümler üretebilen, problem çözme becerileri gelişmiş,
6. Takım halinde ve bireysel çalışma yetisine sahip, bilgiye ulaşma yollarını kullanabilen,
7. Eleştirel düşünme ve öz değerlendirebilme becerisine sahip,
8. Toplumsal ve etik sorumluluklara sahip,
9. Gelişime açık, hayat boyu öğrenmenin önemini kavramış ve ilke haline getirmiş,
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Teknikeri yetiştirmektir.



 




Program Çıktıları
1.   Trenlerde kullanılan her türlü (mekanik, elektrik, elektronik, pnömatik, hidrolik vb.) komponent ve sistemlerin temel çalışma prensiplerini ve fonksiyonlarına ilişkin bilgiye sahip olur. Oluşabilecek her tip mekanik ve elektronik problemi tespit eder, tanımlar ve raporlar. 
2. Trenlerde kullanılan parçaların malzemelerini tanır 
3. Trenlerin mekanik ve elektrik sistem /parça çalışma prensiplerini tanır. 
4.  Tren bakım ve onarım yönünden insan faktörlerini ve hata önleme yöntemlerini bilir. Tren bakım, onarım ve test konusunda teknolojik aletleri (ölçü, kontrol aletleri ile test cihazlarını) kullanır. 
5. Analitik düşünme ve problem çözme yeteneğine sahiptir. Karşılaşılan bir arıza durumunun ilgili tren manuel’ine göre değerlendirilmesini ve çözümünü yapabilir. 
6. Trenlerde kullanılan alet/takım ve birleştirme elemanlarını bilir. 
7.  Ray özelliklerini ve raylardaki değişimin tren üzerindeki etkisini bilir. 
8. Ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk alanı içindeki faaliyetleri yürütebilecek bilgi ve becerilere sahiptir. 
9. Trenlerde kullanılan motor çeşitlerini ve çalışma prensiplerini bilir. 
10. Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilme becerisine sahip olur. Meslek ile ilgili 2 ve 3 boyutlu bilgisayar programlarını kullanmayı yeterli düzeyde bilir 
11.  Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir. 
12. Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahiptir. 

 




Kariyer Olanakları
Mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; raylı sistemler sektöründe hizmet veren TCDD, Tülomsaş, Estram, Burulaş, İzmir Metro A.Ş. vb. işletmelerde istihdam edilebilirler. Ayrıca ülkemizde gün geçtikçe artmakta ve olan raylı sistem yatırımlarının sonucunda da kamu ve özel sektörde istihdam olma olanakları yüksektir. Ülkemizde demir yollarına giderek daha fazla önem verilmektedir. Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde belediyelerin işletmesinde bulunan hafif raylı sistemler ve tramvay toplu taşıma hizmetleri sürekli olarak gelişme göstermekte ve bu alanda ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Nitelikli bir Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Teknikeri, ayrıca lojistik firmalarda iş bulabilir. Bu alanda kendini yetiştirmiş elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır  


 

22 Eylül 2023