Tarihçe

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programları Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi ve Hemşirelik bölümlerinin yer aldığı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı olan disiplinler arası bir programdır. Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Anabilim Dalı, 16 Temmuz 2021 tarihinde kurulmuştur. Bünyesinde Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Tezli ve Tezsiz (İÖ) Yüksek Lisans programları yer almakta olup, ilk öğrencilerini Eylül 2021 tarihinde almaya başlamıştır. Program disiplinler arası olup (Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Psikoloji, Sosyoloji ve Hemşirelik) 7 öğretim üyesi bulunmaktadır. Öğrencilerimiz yerleşke içerisinde bulunan kütüphane, yemekhane, kafeterya, kapalı ve açık spor alanları gibi pek çok mekândan kolaylıkla faydalanma imkânı bulunmaktadır.


Misyon

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi yüksek lisans programının misyonu, öğrencilere yüksek kalitede eğitim sunarak, bireylere, çiftlere ve ailelere destek olacak uzmanlar yetiştirmek ve araştırmalar yapmaktır.


Vizyon

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi yüksek lisans programının vizyonu, birey, çift ve ailelerin tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olacak araştırmalar yapan uluslararası öncü bir program olmaktır.


Program Tanıtımı

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Yüksek Lisans Programı aileye ilişkin bilgilerin öğrenildiği, öğrenilen bilgilerin analiz ve sentez edilerek uygulamaya konulduğu bir lisansüstü programdır. Aile, toplumu oluşturan en önemli kurumların başında gelmektedir. Çünkü insanlar yaşamlarını genellikle bir aile çatısı altında sürdürmektedir. İnsanı ve toplumu anlamak adına aile yapısının ve ilişkilerinin bilinmesi önem arz etmektedir.


Programın Amacı

Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Programı, ruh sağlığı alanında en sık rastlanan ciddi sosyal ve psikolojik problemlere, aile tabanlı değerlendirme ve müdahalelerle yaklaşacak uzmanları, uluslararası etik standartlarında yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Yüksek lisans programının bir diğer amacı aile sistemini ve yapısını analiz edebilen, aile danışmanlığı alanında güncel bilgi ve becerilere sahip, aile danışmanlığında önem taşıyan temel ilkeleri esas alan, ailenin gereksinimlerini sistematik şekilde tanılayan ve gereksinimler doğrultusunda interdisipliner ekip yaklaşımı ile ailenin bütüncül bakımını ve izlemini sürdürebilen, etkili iletişim ve iş birliği ile çalışmalarını gerçekleştiren, girişimci ve sorun çözme becerileri gelişmiş aile danışmanlığı alanına yönelik profesyonellerin yetiştirilmesidir. Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Programı, akademik ortamda yapılan araştırmalar ile ortaya çıkan çift ve evlilik terapi modellerini yetiştireceği aile danışmanları sayesinde özel sektör ve ruh sağlığı hizmetleri veren kamu kurumlarına taşımayı da hedeflemektedir.

Bu programla bireyin aile sistemi ve aile yaşam döngüsü içinde karşılaşabileceği sorunları kavrayabilmesi ve öğrenmiş olduğu bu bilgileri aile sistemini daha güçlü hale getirmede kullanabilmesi de amaçlanmaktadır. Bu bağlamda program mezunları toplumda yaşanan hızlı dönüşüm karşısında, aile kurumunun korunması ve geliştirilmesinde etkin bir rol üstlenecektir.


Program Eğitim Hedefleri

1.

Birey ve ailenin sağlıklı gelişimlerinin ve eğitimlerinin önemini bilen,

2.

Alanında ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgi/becerileri kullanabilen,

3.

Etkili iletişim kurabilen, yazılı ve sözlü anlatım becerileri gelişmiş,

4.

Aile Danışmanlığı alanındaki sorunları tanımlayabilen, etkili çözümler üretebilen, problem çözme becerileri gelişmiş,

5.

Eleştirel düşünme ve öz değerlendirebilme becerisine sahip,

6.

Mesleki sorumluluklarının bilincinde ve etik değerlere bağlı,

7.

Gelişime açık, hayat boyu öğrenmenin önemini kavramış ve ilke haline getirmiş,

8.

Farklılıklara ve insan haklarına saygılı,

 

Aile Danışmanı Uzmanlarını yetiştirmektir.


Program Çıktıları

1.

Aile sistemini, yapısını analiz edebilir.

2.

Aile işlevlerini bozucu durumları (psikolojik sorunlar, şiddet, istismar, ihmal, iletişim sorunları vb) belirleyebilir ve açıklayabilir.

3.

Birey ve ailenin sorunlarını kuramsal bakış açılarıyla değerlendirebilir.

4.

Aile danışmanlığında önem taşıyan temel ilkeleri esas alarak ailenin gereksinimlerini sistematik şekilde tanımlayabilir.

5.

Ailede travma ve kriz durumlarına nasıl yaklaşılması gerektiğini açıklayabilir.

6.

Ailenin işlevlerini sağlıklı biçimde yerine getirebilmesi için önleyici ve çözümleyici müdahaleler geliştirip uygulayabilir.

7.

Alana ilişkin araştırma yöntemlerini ve güncel istatistiksel analiz yöntemlerini uygulayabilir.

8.

Aile danışmanlığındaki güncel kuram ve teknikleri aile ile çalışırken uygulayabilir.

9.

Aileye yaklaşırken cinsiyet, din, etnik köken, cinsel yönelim, kültür gibi faktörlere ilişkin farklılıkları göz önünde bulundurabilir.

10.

Birey ve ailenin sorunlarını gelişimsel bakış açısıyla değerlendirebilir.


Kariyer Olanakları

Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi bölümlerinden birinde dört yıllık lisans mezunu olup Aile Danışmanlığı yüksek lisans programını tamamlayan kişiler, aile sağlığını koruma ve geliştirme adına kamu kurum ve kuruluşlarında, sivil toplum kuruluşlarında, aile sağlığı merkezleri ve üniversitelerde görev alabilir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve bu bakanlıklara bağlı özel kurum ve kuruluşlarda, Özel Aile Danışma Merkezlerinde, Belediyelerin ilgili birimlerinde “Aile Danışmanı” olarak çalışabilmektedirler.

Not: Okul Öncesi Öğretmenliği mezunları Aile Danışma Merkezlerinde meslek elemanı statüsü ile çalışabilir, Aile Danışma Merkezi açma yetkisi yoktur.


Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö.) Kabul Koşulları

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Disiplinler Arası Tezsiz Yüksek Lisans programına öğrenci kabulü Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygun olarak yürütülür. Tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmek için; adayların sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik, çocuk gelişimi veya okul öncesi öğretmenliği lisans diplomasına sahip olmaları ve daha önce disiplin suçu sebebiyle herhangi bir yüksek lisans programından ilişiklerinin kesilmemiş olması gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran adaylardan ALES puanı getirme şartı aranmaz.

Not: Okul Öncesi Öğretmenliği mezunları Aile Danışma Merkezlerinde meslek elemanı statüsü ile çalışabilir, Aile Danışma Merkezi açma yetkisi yoktur.


2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö.) Başvuru Şartları

Başvuru yapılacak olan programa ait özel başvuru koşullarını sağlıyor olmak.

Lisans mezuniyet not ortalamasının 100 tam puan üzerinden yüzlük sistemde en az 50,00 veya dörtlük sistemde en az 2,00 olması gerekmektedir. (Yüzlük sistem dışında düzenlenmiş olan not çizelgesi dönüşümü Yükseköğretim Kurulu tarafından 09.10.2008 tarihinde yayımlanan Dönüşüm Tablosu esas alınarak yapılacaktır.)

Tezsiz Yüksek Lisans Programı için dönem ücreti 24.000TL olup, programın 1 yılda tamamlanması halinde ödenecek olan toplam ücret 48.000TL’dir.


Tezsiz Yüksek Lisans Programı Değerlendirme Süreci

Adayların değerlendirilmesi yapılırken lisans mezuniyet not ortalaması esas alınacaktır. Mezuniyet notu 50 ve üzeri olan adaylar not ortalamasına göre sıralanarak, kontenjan dâhilinde asıl ve yedek liste ilan edilir. Mezuniyet notlarının eşit olması durumunda mezuniyet yılı yeni olan adaya öncelik tanınır.


Tezsiz Yüksek Lisans Mezuniyet Koşulları

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Tezsiz yüksek lisans programından mezun olabilmek için toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on dersi ve dönem projesini başarıyla tamamlamış olmak ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin ilgili hükümlerini yerine getirmek gerekmektedir. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Ders aşaması tamamlandıktan sonra danışman öğretim üyesinin yönlendirmesi ile belirlenecek bir konuda proje çalışması yapılarak danışmana edilmelidir. Danışman öğretim üyesi tarafından projesi akademik ölçütler çerçevesinde yeterli bulunan öğrenci başarılı kabul edilir.


Üst Derece Programlara Geçiş

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi "Tezsiz Yüksek Lisans Programından" mezun olan öğrenciler, herhangi bir doktora programına başvuru hakkını elde edemezler. Ancak öğrenci gerekli koşulları sağladığı takdirde ve kontenjan açıldığı takdirde tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilir. Öğrencinin, aynı anabilim dalının tezsiz-tezli yüksek lisans programları arasında yatay geçiş başvurusu, kayıtlı bulunduğu programdaki ikinci yarıyılı tamamladığında yapılır. Tezsiz programdan tezli programa geçiş için başvuru yapacak öğrencinin, tezli program için gerekli ALES puanına sahip olması ve tezsiz yüksek lisans genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekir. Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda geçirdiği süre, geçiş yaptığı programda geçirilmiş sayılır. Tezli-tezsiz yüksek lisans programları arasındaki yatay geçişlerde, öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda almış olduğu derslerden yeni programda da geçerli sayılanlar, yeni programda alınmış dersler gibi not döküm belgesinde gösterilir ve işlem görür. Tezli yüksek lisans mezunu olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Programın süresi ne kadardır?

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi tezsiz yüksek lisans programının süresi 2 dönemdir (1 yıl).  Yani öğrenciler (ders ve proje gerekliliklerini yerine getirdikleri takdirde) aynı öğretim yılının sonunda programı bitirmiş olacaklardır. Bu süre 1 yarıyıl daha uzatılabilir. Ders ve proje dahil en fazla 1,5 yıl (3 yarıyıl) içerisinde projesini başarıyla sunması gerekir. Bir buçuk yıl içerisinde projesini sunamayan öğrencinin ilişiği kesilir.


Dersler ne zaman ve nerede yapılmaktadır?

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Tezsiz yüksek lisans programı hafta içi mesai saatleri dışında Sağlık Bilimleri Fakültesi dersliklerinde yüz yüze yürütülmektedir.




İki dönemde kaç ders almak gerekmektedir?

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Tezsiz yüksek lisans programında iki dönemde 10 ders ve Proje olmak üzere (90 AKTS kredi) almak gerekmektedir.


Haftalık ders programı nasıl? Haftada kaç gün okula gelmek gerekiyor?

Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Tezsiz yüksek lisans haftalık ders programı döneme başlarken belirlenmektedir. Okula kaç gün gelineceği öğrencinin seçtiği derslere göre ve öğretim üyelerinin o dönemki programlarına göre değişir. Tezsiz yüksek lisansta bir dönemde 5 ders alınması gerektiğinden, dersler 5 güne yayılabileceği gibi daha az günde de toplanabilir. Ancak derslerin daha az güne toplanmasının garantisi yoktur.


Derslere devam zorunluluğu var mıdır?

Evet. Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Tezsiz yüksek lisans programlarında diğer lisans ya da yüksek lisans programlarında olduğu gibi derslere devam zorunluluğu (%70) vardır.



Güncelleme 14.12.2024 12:33:33



 

Görüntülenme Sayısı: 1012