Çift Ana Dal Nedir?

Çift Ana Dal, öğrenim gördüğü önlisans ya da lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın derslerini de başarıyla geçerek çift diploma almalarını sağlayan uygulamadır. Örneğin, sağlık yönetimi okuyan bir öğrenci (birinci ana dal), sosyal hizmet alanındaki (ikinci ana dal) ya da ebelik okuyan bir öğrenci (birinci ana dal) hemşirelik alanındaki (ikinci ana dal) dersleri de geçerek her iki programın da diplomasını almaya hak kazanabilir. Kısaca Çift ana dal lisans öğrencilerine iki farklı lisans dalından mezun olma şansı sunuyor.


Hangi Programlarda Çift Ana Dal Yapılabilir?

OKÜ’nün 4 yıllık herhangi bir bölümüne kayıt yaptırmış öğrenci 1 yıl sonunda başarılı olduğu takdirde OKÜ’nün açık olan herhangi bir bölümünden de diploma almak için Çift Ana Dal Programına başvuru yapabilir.


Kimler Başvurabilir?

Başvuru anında ana dal diploma programındaki AGNO’su en az 100 üzerinden 70 (4.00 üzerinden 2.72) olan ve ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunan öğrenciler ikinci ana dal diploma programına başvurabilirler. Aynı zamanda Çift ana dal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar ana dal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

Bunların yanında Ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az 2.72/4.00 olan ancak ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift ana dal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift ana dal programına başvurabilirler.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift ana dal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.


Ne Zaman Başvurulur?

Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılının başında başvurabilir.


Çift Ana Dal Programında Kontenjan Var mıdır?

Kontenjanlar sınırlıdır ve her yıl senato kararıyla belirlenir.


Aynı Anda Birden Fazla Programa Çift Ana Dal Kaydı Yapılabilir mi?

Birden fazla çift ana dal kaydı yapılamaz. Eğer öğrenci isterse çift ana dalın yanı sıra aynı anda yan dal programlarına kaydolabilir.


Çift Ana Dal Programının tüm derslerini almak gerekli midir?

Çift Ana dal Programı ilgili bölümün ana dal programının tüm derslerini kapsar.


Çift Ana Dal Programına devam eden öğrencinin ders yükü ne kadar olur?

Çift ana dal programı öğrencileri hem ana dalda hem de ikinci ana dalda, bir öğrencinin ders alma limitlerini ayrı ayrı kullanabilirler.


Çift Ana Dal Programına devam eden öğrenci proje ve bitirme çalışmalarından sorumlu mudur?

Çift ana dal programında hem ana dala hem de ikinci ana dala ait proje ve bitirme çalışmalarının ayrı ayrı yapılması zorunludur. Proje ve bitirme çalışmalarının muafiyeti söz konusu değildir. Stajların eşdeğerliğini ve ikinci ana dalda hangilerinin, hangi içerikte ve sürelerde yapılması gerektiğini, öğrencinin ikinci ana dal yaptığı bölüm belirler.


Çift Ana Dal Programa yatay geçiş yapılabilir mi?

İkinci ana dal diploma programındaki öğrenci, ana dal diploma programında kurum içi geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci ana dal diploma programına yatay geçiş yapabilir.


Çift Ana Dal Programındaki başarısızlık öğrencilerin ana dal programını etkiler mi?

İkinci ana dal programı, öğrencinin ana dal programındaki başarısını ve mezuniyetini hiçbir biçimde etkilemez.


Çift Ana Dal Programından başarılı olabilmesi için notları ne olmalıdır?

Öğrencinin çift ana dal programından mezun olabilmesi için ikinci ana dal genel not ortalamasının en az 2.00/4.00 olması gerekir. Tüm çift ana dal öğrenimi süresince öğrencinin ana dal genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.50/4.00 değerine kadar düşebilir. Ana dal genel not ortalaması ikinci kez 2.50/4.00 değerinin altına düşen öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir.


Çift Ana Dal Programına devam eden öğrenci ana dal programından ne zaman mezun olabilir?

İkinci ana dal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci ana dal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.


Çift Ana Dal Programından alınan dersler transkripte gösterilir mi?

Çift ana dal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin ana dal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler transkriptte gösterilir.


Çift Ana Dal Programı ne kadar sürede tamamlanması gerekir?

Ana dal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci ana dal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci ana dal diploma programının ilgili yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl uzatılabilir. Verilen ek sürede öğrenci, öğrenim ücretini ödemeye devam eder.


Çift Ana Dal Programından kayıt silinmesi hangi durumda oluşur?

Çift ana dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir. Ancak, uluslararası değişim programlarıyla yurt dışındaki bir üniversitede bulunan öğrenci için yurt dışında geçirdiği yarıyıllar bu süreye dâhil edilmez.


Çift Ana Dal Programından alınan dersler AGNO’yu etkiler mi?

Çift ana dal programından ayrılan öğrencilerin ikinci ana dal programında almış ve başarılı oldukları dersler transkript ve diploma ekinde gösterilir, ancak AGNO’ya dahil edilmez.


Çift Ana Dal Programından ayrılan yan dal yapabilir mi?

Çift ana dal programından ayrılan öğrenci, herhangi bir yan dal programının tüm gereklerini yerine getirmesi halinde yan dal sertifikası almaya hak kazanır.


Çift Ana Dal Programına devam eden öğrenci Yüksek Lisans programına kayıt yaptırabilir mi?

Ana dal lisans programını bitiren öğrenci çift ana dal programına devam ederken bir yüksek lisans programına kaydını yaptırabilir. Bu durumda öğrenci yüksek lisans programına ilişkin öğrenim ücretini de öder.


Bölümümüzde Çift Ana Dal Programı var mıdır?

2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle bölümümüzde Çift Anadal programı bulunmamaktadır. 2025-2026 Eğitim-Öğretim yılı için çalışmalar devam etmektedir. 

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Lisans Çift Ana Dal ve Yan Dal Uygulama Yönergesi 

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik 



Çift Ana Dal Eğitimi ile İlgili Esaslar

01 Başvuru Koşulları

02 Eğitim Devamına İlişkin Esaslar

03 Diğer Hususlar

04 Başarısız Öğrenciler

Öğrenci ikinci anadal diploma programına, en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında başvurabilir.

Çift anadal programından mezun olunabilmesi için genel not ortalamasının 100 üzerinden 70 olması gerekir. bir defaya mahsus olmak üzere 65'e düşebilir. İkinci kez düştüğü taktirde öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

Çift anadal programından çıkarılan öğrencilerin ikinci anadal programında almış oldukları derslerin değerlendirilmesi senato tarafından belirlenir. Öğrencinin anadal programında kabul edilmeyen ikinci anadal programında başarılı olduğu dersler, genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alır.

Öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm derslerden başarılı olması gerekir.

 

Aynı anda birden fazla ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırılamaz. Ancak, aynı anda ikinci anadal diploma ile yan dal programına kayıt yaptırılabilir.

 

Hukuk, Tıp ve Sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20'sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

 

İkinci anadal diploma programındaki öğrenci, anadal diploma programında kurum içi geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci anadal diploma programına yatay geçiş yapılabilir.

 

Başvuru anında genel not ortalaması 100 üzerinden 70 olan ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20'sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Kabul edilecek öğrencilerin kontenjanı üniversite senatolarınca belirlenir. bu kapsamda yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puandan az olmamak üzere puana sahip olanlar başvuru yapabilir.

 

 

 



Güncelleme 13.12.2024 12:33:33



 

Görüntülenme Sayısı: 123