Ebelik Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün tanımına göre ebe, gebelik sırasında doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlamak, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak, yeni doğanın bakımını ve aile planlaması danışmanlığı yapmak üzere eğitilmiş kişidir.

Uluslararası Ebeler Birliği (International Conferederation of Midwives - ICM)’ nin tanımına göre ise ebe, usulüne uygun olarak tanınmış bir ebelik eğitim programına kabul edildikten sonra, bu programı başarıyla tamamlayan ve yasal olarak mesleğini icra etmek için gerekli nitelikleri kazanan kişidir.

Ebelik lisans eğitiminin amacı, ebelik mesleğinin temel bilgi ve becerisine sahip, özgüveni yüksek, araştırmacı ve çağdaş ebeler yetiştirmektir.

Ebelik bölümü mezunları Devlet, Üniversite, Vakıf ve Özel hastanelerinde doğum, kadın sağlığı ve yenidoğan ünitelerine ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde iş imkanı bulabilecekleri gibi serbest ebe olarak ebelik hizmetlerini sürdürebilirler. Mezuniyet sonrası istenildiği takdirde alandaki lisansüstü programlara devam edilebilir.

Fakültemizde Klinik Beceri ve Ebelik Eğitim Laboratuvarları bulunmaktadır. Öğrenciler, dört yıllık lisans öğrenimleri sürelerinin ilk yılından başlayarak klinik alanlarda bilgi ve becerilerini geliştirmek üzere çeşitli sağlık kuruluşlarında uygulamalar yapmaktadırlar. Mezun konumuna gelen ebelik öğrencisi, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği mezuniyet kriterleri tamamlamak zorundadır.


Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği mezuniyet kriterleri;

S/N

Kriterler

1.

En az 100 doğum öncesi muayene

2.

En az 40 gebelik izlemi

3.

40 normal spontan doğum yaptırma

4.

1 veya 2 makat doğuma yardım

5.

40 riskli gebe izlemi

6.

40 doğum sonrası anne izlemi

7.

40 yenidoğan izlemi

8.

20 riskli yenidoğan izlemi


Ebelik Bölümü Alınan Dersler

Ebelik bölümü amaçları ve hedefleri doğrultusunda; birinci sınıfta anatomi, fizyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji dersleri, ebelikte temel ilke ve uygulamalar dersleri ile temel tıp bilimleri ile, temel ebelik uygulamaları dersleri verilmektedir.  Daha sonraki yıllarda normal gebelik ve bakımı, riskli gebelikler ve bakımı, normal doğum ve ebelik bakımı gibi ebelik mesleğine yönelik ana derslerin yanı sıra, öğrencilerin meslek hayatında kullanabilecekleri diğer becerilerin yer aldığı zorunlu ve seçmeli dersler yer almaktadır. bunun yanı sıra klinik becerilerin kazandırılması amacıyla hastane stajları yapılmaktadır. 


Ebelik Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?

Ebelik mezunu olan kişiler, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapar. Ebeler, mezuniyet sonrası eğitim ile bilim uzmanlığı ve doktora çalışmalarını yapabilmekte, doçent ve profesör olabilmekte, ebelik bölümlerinde öğretim elemanı olarak görev yapabilmektedirler.



Güncelleme 16.10.2024 12:21:42



 

Görüntülenme Sayısı: 140