Tarihçe |
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2017 yılında Sağlık Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. 18 Nisan 2019 tarihli ve 2019/968 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Sağlık Yüksekokulunun kapatılması, Sağlık Bilimleri Fakültesinin kurulması kararlaştırılmıştır. Bölümümüz kurulduğu yıldan bu yana her yıl nitelikli yeni mezunlar vermektedir Öğrencilerimiz yerleşke içerisinde bulunan kütüphane, yemekhane, kafeterya, kapalı ve açık spor alanları gibi pek çok mekândan kolaylıkla faydalanma imkanı bulunmaktadır.
|
Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
|
|
Diyetisyen, yükseköğretim kurumlarının ‘Sağlık Bilimleri Fakültesi’ veya ‘Sağlık Yüksekokulu’ birimlerinde en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) ‘Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Bölümü Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Bu meslek grubu, ilk olarak 1961 yılında ILO (International Labour Organisation) tarafından yapılan meslek sınıflandırılmasında 0.69 kodu ile, 1988 yılında ise 32.23 kodu ile standartlaştırılmıştır. Multi-disiplinler bir eğitim- öğretim programı olan Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde teorik bilgilerin (Beslenme İlkeleri, Besin Kimyası ve Analizleri, Besin Mikrobiyolojisi, Beslenme Antropometrisi, Toplu Beslenme Sistemleri, Hasatlıklarda Diyet Tedavisi ve Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi gibi alanlarda) klinik ve kurum stajlarıyla pekiştirilmesi sonucunda dinamik bir eğitim politikası izlenmektedir |
|
Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır. |
|
Bölümümüzde öğrenciler dünya standartlarında modern imkanlarla donatılmış laboratuvarlardan yararlanmaktadır. Her laboratuvar, yaklaşık 50 öğrencinin aynı anda eğitim almasına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Öğrencilere modern tesis, donanım ve veri tabanlarıyla donatılmış Korkut Ata Üniversitesi Kütüphanesi’nden yararlanma ayrıcalıkları tanınmaktadır. Üniversitemiz ayrıca öğrencilerimize sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler şeklinde olanaklar sunmaktadır. Korkut Ata Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, modern ve teknolojik yapısı ve güncel teknolojik imkanları ile öğrenci merkezli eğitim vermek üzere kurulmuştur. Sevgili öğrencilerimiz, yeni bir yola çıkıyorsunuz. Üniversitemiz meslek eğitimine ek olarak sizlerin gelişimi için de her türlü donanıma sahiptir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak kapsamlı müfredat, nitelikli akademik kadro ve donanımlı laboratuvarlar ile eğitim sunmaktayız. |
Bölümün Amacı |
|
Bölümümüzün Program Eğitim Hedefleri |
|
1. |
Mesleki çalışmalarında başarılı olabilmeleri için gerekli temel bilgilere sahip, |
2. |
Bir üst öğrenim düzeyinde edinecekleri bilgiler için ya da yapacakları bilimsel çalışmalar için gerekli ön öğrenmelere sahip, |
3. |
Kanıta dayalı müdahaleleri kullanabilen, Etkili iletişim kurabilen, yazılı ve sözlü anlatım becerileri gelişmiş, |
4. |
Yaşadığı toplumu yakından takip eden sosyal meselelere duyarlı, |
5. |
Toplumsal sorunlara etkili çözümler üretebilen, problem çözme becerileri gelişmiş, |
6. |
Takım halinde ve bireysel çalışma yetisine sahip, bilgiye ulaşma yollarını kullanabilen, |
7. |
Eleştirel düşünme ve öz değerlendirebilme becerisine sahip, |
8. |
Toplumsal ve etik sorumluluklara sahip, |
9. |
Gelişime açık, hayat boyu öğrenmenin önemini kavramış ve ilke haline getirmiş, |
|
Sosyal Hizmet Uzmanlarını/Sosyal Çalışmacılarını yetiştirmektir. |
Program Çıktıları |
|
1. |
Besin olarak kullanılan kimyasal yapıları ve insan beslenmesinin farklı koşullarda nasıl gerçekleştiğini derinlemesine bilir, bunun için uygun kaynakları kullanır. |
2. |
Beslenme bilimlerinde araştırma yapabilme yeterliliklerini kullanır. |
3. |
Çocuk ve yetişkinlik dönemine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir. |
4. |
Beslenme ve diyet danışmanlığı çerçevesinde meslek etiğini ve yasal düzenlemeleri uygular. |
5. |
Gebelik ve emziklilik dönemlerine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir. |
6. |
Yetişkinlik döneminde tıbbi beslenme tedavisini gerektiren sağlık sorunlarını bilir ve bu süreçlerde uygulanması gereken eylemi gerçekleştirir. |
7. |
Alanında edindiği bilgi ve becerilerle birlikte diğer sosyal bilim dallarından da faydalanarak disiplinler arası eleştirel düşünme yaklaşımı geliştirir. |
8. |
Toplumsal beslenme sorunlarına yönelik çözümler üretir ve buna yönelik plan ve politikaların geliştirmesine katkı sağlar. |
9. |
Meslek içi ve meslekler arası iletişim kurabilir ve multi-disipliner çalışmalarda en uygun ve güncel teknikleri alanına uygulayabilir. |
10. |
Yaşadığı bölgenin beslenme durumunu saptayarak, gerektiğinde iyileştirmeyi amaçlayan etkinliklerin düzenlenmesini sağlar. |
11. |
Mesleğindeki ve ilgili teknolojilerdeki gelişmeleri takip ederek kendini ve yaratıcılığını geliştirir, gerekli durumlarda inisiyatif kullanabilir. |
12. |
Toplu beslenme yapılan kurumlarda verilen hizmetin insan sağlığı üzerindeki önemini bilir ve üretim süreçlerinde toplam kalite yönetimini uygular. |
13. |
Beslenme ve besinlerle ilgili kanıta dayalı bilimsel ilkelerin doğrultusunda sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi alanlarında yetiştirdiği öğrencileriyle ülkeye katkı sağlar. |
14. |
Halk sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla beslenme konusunda yeni yaklaşımlara olanak sağlar ve beslenme kaynaklı sağlık sorunlarının giderilmesine yönelik düzenlemelere katkı sağlar. |
15. |
Sürdürebilir sağlıklı beslenmenin kalıcı olmasını sağlar. |
Kariyer Olanakları |
Diyetisyen, Beslenme ve Diyetetik dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması ile Diyetisyen ünvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Lisans eğitiminin ardından diyetisyenler yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ve Doktor (PhD.) Diyetisyen ünvanlarını alabilirler. - Kamu / Özel Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları - Okullar, Kreşler - Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri - Besin Pazarlama Hizmetleri - Zayıflama Merkezleri - Huzurevleri - Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları - Onkoloji Üniteleri - Renal Bakım Üniteleri - Transplantasyon Üniteleri - Diyabet Üniteleri - Rehabilitasyon Üniteleri - Yemek Fabrikaları - Spor Kulüpleri Oteller - Deniz Ulaşım Hizmetleri - Hava Ulaşım Hizmetleri |
Görüntülenme Sayısı: 282