ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ NEDİR?

Çocuk Gelişimi Bölümü, 0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, engeli olan, korunmaya muhtaç, çalışan, mülteci, suça itilmiş çocuklar ile hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, sosyal, duygusal gelişimlerini ve öz bakım becerilerini değerlendirilmesine, tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunanmak amacıyla sınıf içi ve saha deneyimlerini içerir. Program boyunca ilerlerken, geliştirme, çalışma ve uygulama ile ilgili konularda daha derin bir anlayış geliştirmek amacıyla belirli alanlara odaklanır.

Programın temel amacı; çocukların çevresine uyum sağlayabilmeleri için yaşına ve gelişim düzeyine uygun eğitim programları ile onları geleceğe hazırlamak, çağın gereksinimlerine uygun olacak şekilde çocuğun çok yönlü gelişimini hedefleyen programlar hazırlamak ve doğum öncesi dönemden başlayarak risk faktörlerini saptayabilen, risk altındaki çocuklar için önleyici yaklaşımları belirleyebilen ve bunların yanında ebeveynleri bilinçlendirebilen çocuk gelişimciler yetiştirmektir.

ÇOCUK GELİŞİM UZMANLARININ ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Çocuk gelişimi bölümü mezunları; Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nda, Devlet Planlama Teşkilatı'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Yuvaları ve Yetiştirme Yurtlarında, Sağlık Bakanlığı Aile Sağlığı Merkezlerinde ve hastanelerde, çocuk hastaneleri ve hastane okullarında, Adalet Bakanlığına bağlı çocuk mahkemeleri ve çocuk eğitim evlerinde, MEB, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nde, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde, Talim Terbiye Genel Kurulu'nda, anaokullarında, özel eğitim, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik programlarının ve eğitim programlarının hazırlanması ev yürütülmesinde, çocuk tiyatrolarındaki çocuklara yönelik kitap, dergi, gazete gibi yayınların hazırlanmasında, eğitsel materyal üretiminde, UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda, Sivil Toplum Örgütlerinde uzman, danışman, kurucu, yönetici ve denetimci olarak görev yapabilmektedir.

Güncelleme 05.08.2022 00:20:43

Görüntülenme Sayısı: 170