ELEKTRONİK VE HABERLEŞME PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ VE KAYNAK KİTAPLAR

I. YARIYIL

TDL 101 Türk Dili I  (2+0)

Dilin, insan aklının ürünü olduğunu kavrayabilme, Türk dilinin yapısal özelliklerini ve zenginliğini kavrayabilme, yazılı anlatımda başarılı olmanın yollarını kavrayabilme, araştırma, okuma ve diriltme kabiliyetleri.

AIT 101 Atatürk İlkeleri ve İNKILÂP Tarihi I (2+0)         

İnkılâp ve benzeri kavramlar, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde batılılaşma adına yapılan çalışmalar ve bunların Atatürk dönemi inkılâplarına olan etkisi, Türk İstiklal Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu.

YDL 101 Yabancı Dil I (2+0)                                                  

Basit ve bileşik cümle yapıları, günlük iletişimde kullanılan basit ve bileşik cümleler, basit ve bileşik cümlelerden oluşan bir metnin diyalogunda geçen sözcüklerin anlamları, dildeki yapı, işlev ve kavramalar.

MAT 101 Matematik I (2+0)                                                  

Matematiğin mesleki önemi, sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, kompleks sayılar, logaritma, mesleki uygulamalar.

TBT 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I (2+0)                                       

Windows işletim sistemi, ofis paket programları (Word, Excel, Power Point, Outlook), İnternet Explorer.

EHT 101 HABERLEŞMEYE GİRİŞ (2+0)                                                                    

Haberleşme nedir, haberleşme sisteminin temel elemanları, Sinyaller ve modülasyon, Temel band sinyal tipleri ve temel band genişliğinin evrimi, Modülasyona duyulan ihtiyaç ve modülasyon tiplerinin sınıflandırılması, Modülasyonla elde edilen avantajlar, Genlik modülasyon teorisi, türleri, matematiksel denklemlerin çıkartılması ve genlik modülatör ve demodülatör devreleri, Frekans modülasyon teorisi ve genel temelleri, türleri, matematiksel denklemlerin çıkartılması, avantajları ve dezavantajları, Faz modülasyonu teorisi ve genel analizi, FM ve PM nin karşılaştırılması ve PM nin kullanıldığı yerler, Anahtarlama (Binary) modülasyonu ve kullanım alanları, Genlik ve frekans anahtarlamalı kaydırma modülasyonu, Faz kaydırmalı anahtarlama modülasyonu ve çok seviyeli faz anahtarlamalı kaydırma, Gürültü ve türleri.

Kaynak Kitap: Avni Morgül, Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliğine Giriş, Papatya Yayınevi, 2010, İstanbul. Ders Notları.

 

EHT 103 HABERLEŞMEDE ÖLÇME TEKNİĞİ (2+1)

Ölçme ve önemi, Ölçü sistemleri, Temel ve Türetilmiş Birimler. Ölçmede Hata ve İstatistik. Elektrik elektronik ölçümleri sırasında uyulması gereken kurallar ve alınması gereken önlemler. Ölçü aletlerinin tanıtımı ve örnek uygulamaların gösterilmesi. Sinyal Üreteçleri ve kaynaklarının tanıtımı.

Kaynak Kitap: Halit Pastacı, Elektrik ve Elektronik Ölçmeleri, Nobel Yayınevi, 2014, Ankara. Ders Notları.

 

 

EHT 105 DEVRE ANALİZİ-I (3+1)                                

Direnç, Ohm Kanunu, İş, Güç ve Verim. Elektrik Kaynakları. Kirchhoff Kanunları. Devre Çözüm Yöntemleri. Devre Teoremleri. Kondansatörler. Elektromanyetizma ve Elektromanyetik İndüksiyon. RL, RC ve RLC Devreleri

Kaynak Kitap: İhsan Güller, Doğru akım devre analizi ve çözümlü örnekler, Dora, 2016, Bursa. Ders Notları.

EHT 107 SAYISAL ELEKTRONİK (3+1)                                                         

Sayı sistemleri. Sayısal Kodlar. Mantık kapıları anlatımı ve örneklerle uygulama. Boolean cebri diyagramı ile analiz ve tasarımı. Lojik kapılarla devre tasarımı. Decoder, encoder anlatımı ve uygulaması. Multiplekser ve demultiplekserin anlatımı ve uygulaması.

Kaynak Kitap: M. Kaya Yazgan, Sayısal Elektronik, Nobel Yayın, 2013, Ankara. Ders Notları

EHT 109 ELEKTRONİK MESLEK BİLGİSİ VE GÜVENLİK (1+1)

Kişisel Emniyeti Sağlamak. Çalışanların Emniyetini Sağlamak. İş Ortamı Güvenliğini Sağlamak. Kontrol ve Vida Sıkma Aletlerini Kullanmak. Kesici şekillendirici ve delici aletleri kullanmak. Anahtar takımlarını kullanmak. Güvenlik aletlerini kullanmak. Lehimleme elemanlarını seçmek, Lehimleme ve sökme işlemlerini yapmak. Delikli plaket ile devre kurmak. Güç kaynağında kullanılacak baskı devre plaketini çıkarmak. Güç kaynağında kullanılacak baskı devre plaketine malzemeleri yerleştirmek, Güç kaynağı kutusuna elemanları yerleştirmek ve çalıştırmak.

Kaynak Kitap: Elektronik Meslek Bilgisi Ve Güvenlik Ders Notları

 

II. YARIYIL

TDL 102 Türk Dili II (2+0)                                          

Yazılı ve sözlü anlatım türleri, noktalama ve yazım kuralları, anlatım bozuklukları.        

AIT 102 Atatürk İlkeleri ve İNKILÂP Tarihi II (2+0)

Atatürk dönemi inkılapları, Türkiye Cumhuriyeti’nin Atatürk dönemindeki dış siyaseti, Atatürk ilkeleri.

 

YDL 102 Yabancı Dil II (2+0)                                     

Dildeki geniş zamana ilişkin yapı, işlev ve kavramlar, dildeki geçmiş zamana ilişkin yapı, işlev ve kavramlar, dildeki gelecek zamana ilişkin yapı, işlev ve kavramlar.

MAT 102 Matematik II (2+0)                                    

Lineer denklem sistemleri ve matrisler, Limit ve süreklilik, Türev ve uygulamaları, İntegral ve uygulamaları, Diferansiyel denklemler, İstatistik.

EHT 102 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA (2+1)                                    

Programlama ortamına giriş, program-hafıza-işlemci ilişkisi, programlama araçları. Veri girişi yapılması, veri çıkış yapılması, değerlerin bellekte değişkenlerde tutulması-Değişkenler ve Sabit kullanımı. Akış Diyagramı ve algoritma, program kütüphanelerinin tanıtılması ve kullanılan fonksiyon ilişkisi. Operatörler kullanımı, matematiksel işlemler, Sahte Kod ve Akış Şeması kullanarak program tasarlama. Program seçim(karar) ve döngü yapıları öğrenilmesi. Programların alt yordamlar ayrılması, alt yordamların yazılması, başka kod platformlarının tanıtılması. Diziler, stringler-kelime katarları,pointer-adres değişkenleri kullanılması. Sıralı Dosyalar ve Rastgele Erişimli Dosyalar. Çoklu dosya proje uygulamaları. Seri port iletişim, ve diğer ortamlardan veri toplama ve yazma.

Kaynak Kitap: Ebubekir Yaşar, Algoritma ve programlamaya giriş, Ekin, 2015, Bursa.

EHT104 Sayısal Tasarım (3+1)       

Flip-floplar entegrelerinin anlatımı ve uygulaması. Filip-floplarla devre tasarımı. Senkron ve asenkron sayıcıların analizi. Kaydediciler, RAM. DAC/ADC dönüştürücülerin analizi.

Kaynak Kitap: Bekir Karlık, Sayısal devreler ve tasarımı, Sürat Üniversite, 2013, İstanbul.

EHT106 Haberleşmede Bilgisayar Destekli Devre Tasarımı (2+1)

Simülasyon Programın Tanıtılması. Temel Devrelerin Simülasyonu. Analog Devrelerin Simülasyonu. Dijital Devrelerin Simülasyonu. Baskı Devre Programın Tanıtılması. Program Ortamında Devre Çizimi. Baskı Devre Şemasını Oluşturma.

Kaynak Kitap: Proteus/Ares ders notları

EHT108 Devre Analizi 2 (3+1)                                 

Alternatif Akım. Seri Devreler. Paralel Devreler. Rezonans. Alternatif Akımda Güç ve Kompanzasyon. Tek Fazlı Alternatif Akımda Güç ve Enerji. Üç Fazlı Alternatif Akımda Güç ve Enerji.

Kaynak Kitap1: Murat Ceylan, Alternatif akım devreleri: (Alternatif akım devre analizi), Seçkin Yayınevi, 2017, Ankara.

Kaynak Kitap2: Mustafa Yağımlı; Feyzi Akar, Alternatif akım devreleri & problem çözümleri, Beta Yayınevi, 2015, İstanbul.

 

EHT110 Analog Elektronik (2+1)          

Yarı iletken malzemeleri. Diyotların Yapısı ve Çeşitleri. Doğrultucu Devreler. Filtrelerin Tanımı ve Çeşitleri. Regülelerin Tanımı ve Çeşitleri. Transistörün Tanımı, Yapısı ve Çeşitleri. JFET’in Tanımı, Yapısı ve Çeşitleri. Anahtarlama ve Yükselteç Elemanı Olarak Kullanılması. MOSFET’in Tanımı, Yapısı ve Çeşitleri. Anahtarlama ve Yükselteç Elemanı Olarak Kullanılması.

Kaynak Kitap1: Hasan Selçuk Selek, Elektronik 1 (Analog Elektronik): Meslek Yüksekokulları Ve Fakülteler İçin, Seçkin Yayınevi, 2017, Ankara.

Kaynak Kitap2: Ömer Ercan, Analog elektronik : (Diyod, BJT, FET, Mosfet), Altaş Yayınevi, 2008, İstanbul.

EHT112 WEB TASARIMININ TEMELLERİ (1+1)

İnternet ve WEB Tanımları, Html Temel Etiketleri. Html Temel Etiketleri, Metin ve Görünüm Etiketleri. Bağlantı (Köprü) Oluşturma, Tablo İşlemleri. Tablo İşlemleri, Formlar. Çerçeveler, görüntü haritaları(imagemap). Xhtml özellikleri, komutları. Çoklu Ortam Araçları. Stil Şablonu(CSS) Temelleri. Stil Şablonu(CSS) Menü İşlemleri, Photoshop kullanarak stil oluşturmak, basit animasyon oluşturmak. Tarayıcı Sorunları ve Çözümleri.

Kaynak Kitap: İnternet ve Ders Notları

STJ102 STAJ (0+4)

III. YARIYIL

ZORUNLU DERSLER

EHT201 HABERLEŞMEDE SİSTEM ANALİZİ           (1+1)  

Belirlenen bir konu üzerinde araştırma yaparak gerekli çalışmaları tamamlayıp dönem sonunda bir dosya halinde teslim edilmesi ve sunumunun yapılması.

Kaynak Kitap: Ders Notları

EHT203 MESLEKİ YABANCI DİL I (2+0)                   

Genel elektronik haberleşme terminolojisi ve mesleki terimler. Genel teknik metinleri çevirme tekniği. Elektronik haberleşme konusuyla ilgili metinleri çevirme (İngilizce / Türkçe). Teknik metinlerin Türkçeden İngilizceye tercümesi.

EHT205 TELEFON İLETİŞİMİ VE ANAHTARLAMA SİSTEMLERİ (3+1)

Haberleşmenin ilkeleri. Anahtarlama prensipleri, devre anahtarlama ve paket anahtarlama. Çoklama kavramı, gereksinimi. Zaman bölmeli çoklama ve frekans bölmeli çoklama. Yerel telefon şebekesi, kullanılan kablolar, Fiber ve çalışma prensibi. Santraller, gereği ve fonksiyonu. Santraller; analog, sayısal ve IP santral tiplerinin özellikleri ve montaj. CDR, CTI, IVR, Konferans, ACD Kavramları. SS7. ISDN santraller. Tümleşik İletişim kavramı, SBC, SMPP Kavramları.

Kaynak Kitap: Ders Notları

EHT 207 AĞ TEMELLERİ (2+1)            

Veri iletişimde geçen temel kavramlar. Ağ topolojileri ve bağlantı aygıtları. Tekrarlayıcı, Köprü, Yönlendirici, Geçit vb. bağlantı aygıtları. OSI başvuru modelinin tanıtılması ve katmanları. Fiziksel katman; işlevleri, aygıtları ve protokol veri birimi. Veri Bağı katmanı; işlevleri, aygıtları ve protokol veri birimi. Ağ katmanı; işlevleri, aygıtları ve protokol veri birimi. Taşıma katmanı; işlevleri, aygıtları ve protokol veri birimi. Oturum katman; işlevleri, aygıtları ve protokol veri birimi. Sunum katmanı; işlevleri, aygıtları ve protokol veri birimi. Uygulama katmanı; işlevleri, aygıtları ve protokol veri birimi. IEEE standartları ve uygulama yerlerinin anlatılması.

Kaynak Kitap: Cemal Taner, Yöneticiliğinin Temelleri, Abaküs Yayınevi, 2017, İstanbul.

EHT 209 ANALOG HABERLEŞME (3+1)        

Radyo Frekans Tekniği Prensipleri. RF Jeneratörü, Osilatörler ve Çeşitleri. Filtreler. Mikserler. RF ve IF Yükselteçler. PLL ve Frekans Sentezleyiciler. Taşıyıcılı çift yan bant. Taşıyıcısız çift bant. Taşıyıcılı tek yan bant. Taşıyıcısız çift yan bant ve diğer sistemlerle karşılaştırmaları. Mikser Ve Filtre Kombinasyonu.

Kaynak Kitap: Ahmet H. Kayran, Analog Haberleşme, Sistem Yayınevi, 2002, İstanbul.

EHT 211 HABERLEŞMEDE MİKRODENETLEYİCİ UYGULAMALARI (3+1)  

Mikroişlemci ve mikrodenetleyici temel kavramları. Mikrodenetleyici Mimarisi Ve Donanımı. Ders kapsamında kullanılacak olan mikroişlemci ve/veya mikrodenetleyicinin genel yapısının tanıtılması. Mikrodenetleyiciye program yükleme. Assembly programlamaya giriş ve ders kapsamında kullanılacak olan mikroişlemci/mikrodenetleyicinin komut setinin tanıtılması. Algoritma Tasarlamak. Akış diyagramları. Mikrodenetleyici hafızası ve kaydediciler. Mikrodenetleyici program komutları. Temel giriş çıkış programları. Program derleme ve hata denetimi. Mikrodenetleyici ile buton ve led uygulamaları.

Kaynak Kitap: Ali Ekber Özdemir, Mikrodenetleyici Programlama Ve Assembler, Nobel Yayın Dağıtım, 2015,

SEÇMELİ DERSLER

EHT 213 HABERLEŞMEDE MESLEKİ SİMÜLASYON (3+0)         

Simulasyon kavramı. Devre simülasyon programları. Ağ simülasyon programları ile bu programlarda ağ ve senaryo oluşturarak sonuçların analizi.

Kaynak Kitap: Ders Notları

EHT 215 GENİŞ ALAN AĞLARI (3+0)             

Veri iletişimde geçen temel kavramlar. Ağ topolojileri ve bağlantı aygıtları. Tekrarlayıcı, Köprü, Yönlendirici, Geçit vb. bağlantı aygıtları. DHCP. Geniş Ağ Cihazları ve Bağlantı Seçenekleri. PPP/ISDN Kavramı/ Yapılandırması ve Kimlik Denetimi. Frame Relay Kavramı ve Yapılandırma. Ağ Yönetimi.

Kaynak Kitap: Turgut Özseven, Bilgisayar ları, Ekin Yayınevi, 2014, Bursa.

EHT 217 NESNE TABANLI PROGRAMLAMA (3+0)            

Programlama ortamına giriş, Veri tipleri, komutlar ve anlatımlar. Operatörler kullanımı, matematiksel işlemler, Fonksiyonlar. Sınıflar ve veri soyutlama. Operator yüklemesi. Miras. Arayüzler, soyut sınıflar, alt-tip üst-tip ilişkileri. Sanal fonksiyonlar ve çok şekillilik. Girdi/Çıktı. Şablonlar. Kural dışı durum işleme. Dosya işleme. Otomasyon objelerinin kullanımı, seri port uygulamaları, internet uygulamaları.

Kaynak Kitap: Fahrettin Erdinç,  C İle Nesne Tabanlı Programlama: Yeni Başlayanlar İçin, Abaküs Yaınevi, 2015, İstanbul.

TEK 219 iletişim (2+0)             

İletişim kavramı, kapsamı, süreci. İletişim engelleri. İletişim ortam ve araçları. İletişim türleri: Yazılı ve sözlü iletişim. Sözsüz iletişim. Kurumsal iletişim. Örgütsel iletişim. İkna edici iletişim. Etkili iletişim, sen dili, ben dili. Etkin dinleme ve empati. İletişim sorunları, iletişimsizlik.

Kaynak Kitap: Önder Barlı, İbrahim Avcı,  İletişim Yönetimi: Genel, Teknik Ve Kurumsal İletişim, Ekin Yayınevi, 2016, Bursa.

EHT 221 RADYO TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ

Yükselteç tanımı ve SNR’yi kullanarak yükseltme. Temel yükselteç devreleri. IF ve RF yükselteçlerinin kullanım alanları, karşılaştırmaları. RF yükselteçlerinin özellikleri. RF yükselteçlerinin sınıflandırılması, özellikleri. IF yükselteçlerinin özellikleri. Otomatik kazanç kontrol devrelerinin sınıflandırılması. Genlik sınırlayıcı devrelerinin çizimi ve çalışması. Alıcı ve vericilerdeki genlik ve açı şekillendirici devreler. Modülatörlerin sınıflandırılması ve özellikleri. BJT. FET ve entegre devreli modülatör ve demodülatör uygulamaları. PLL ve Frekans sentezleyiciler.

Kaynak Kitap: Editör: Prof.Dr. Mehmet Kesim, Radyo Televizyon Tekniği, Anadolu Üniv. Açık Öğretim Fakültesi Yay. 2012, Eskişehir.

EHT 223 ENDÜSTRİYEL AĞLAR (2+0)

Ağ Sisteminin Temelleri. Bilgisayar Ağlarında Kullanılan Fiziksel Elemanlar. Fiziksel Katman Ve Data Link Katmanı. İnternet Katmanı. Haberleşme Protokolleri, Seri Haberleşme. Endüstriyel Kontrol Cihazları Haberleşme Protokolleri. Master Cihazları Haberleştirme.

Kaynak Kitap: Ders Notları

 

IV. YARIYIL

ZORUNLU DERSLER

EHT 202 FİBEROPTİK SİSTEMLER (2+1)                  

Fiber optik(F/O) iletişimin kullanım gereksinmeleri, F/O iletişim sisteminin basit blok diyagramı. Optik iletimi diğer iletim sistemleriyle karşılaştırma, üstünlükleri ve kullanım alanları. Işığın yansıması ve kırılması, Snell Kanunu, Fiber optikte ışığın yayınım özellikleri. İndis profiline göre fiberler, yayınım moduna göre fiberler. Tek modlu kademe indisli, çok modlu kademe indisli ve çok modlu derece indisli fiberler. Optik kablonun giriş açısı ve nümerik açıklığı, optik verici ve alıcı için gerekli asgari güç. Fiber optik iletimde zayıflama, yayılma, optik sinyalin dalga boyu özellikleri. Optik ışık kaynakları ve özellikleri. Zayıflayan optik sinyallerin yeniden yükseltilmesi. Fiber optik sistem için optik güç bütçe gereksinimlerinin hesabı. Kullanılan optik zayıflatıcılar, optik filtreleri, birleştiricileri, ayrıştırıcıları ve çiftleyiciler. Fiber optik kablonun montajında ve testinde kullanılan özel ekipmanlar.

Kaynak Kitap 1: Sedat Özsoy, Optoelektronik Ve Fiber Optik, Birsen Yayınevi, 2009, İstanbul.

Kaynak Kitap 2: H. Selçuk Varol, H. Mustafa Yağımlı, Optoelektronik Ve Fiber Optik, Beta Yayınevi, 2008, İstanbul.

EHT 204 İLERİ HABERLEŞME SİSTEMLERİ (3+1) 

Güncel haberleşme teknolojileri. Kablosuz ağlar. Wi-Fi. Wi-Max. Kablosuz sistemlerin birlikte çalışabilirliği. Kablosuz sistemlerin güvenliği. RFID. VoIP. ZigBee. Kablosuz Sensor ağları. Kablosuz Sensor uygulamaları, M2M uygulamaları. Giyilebilir teknolojiler.

Kaynak Kitap: Deniz Mertkan Gezgin, Fatma Büyüksaraçoğlu Sakallı, Kablosuz Ağ Teknolojileri Ve Şifreleme, Pradigma Akademi, 2014, İstanbul.

EHT 206 UYDU HABERLEŞMESİ VE HÜCRESEL SİSTEMLER (2+1)               

Uydu haberleşmesinin amacı. Uydu haberlesmesine giris, tarihçe, frekans spektrumu. Uydu iletişiminde geçen temel kavramlar. Yörünge tipleri, Leo,Meo,Heo,Geo,Geosenkron yörüngeler bu yörüngelerde çalışan uydular. Yere göre durağan yörüngede kapsama açısı ve uyduya olan mesafenin hesaplanması, uydu tutulması. RF uydu linki ve link hesabı. Çoklu erişim teknikleri, FDMA, TDMA ve CDMA. Telsiz ve hücresel haberleşme kavramları, Hareketlilik ve taşınabilirlik kavramları. Hareketli Hücresel Sistemlerinin mevcut sistemlerle karşılaştırılması, Hücresel haberleşme ve kişisel haberleşme sistemlerindeki gelişmeler, Telsiz ve hücresel haberleşme sistemleri uygulamaları ve çalışma frekansları. GSM sistem yapısı, SIM, BTS, BSC, MSC, GMSC, OMC, HLR, VLR, EIR, AuC, birimlerinin fonksiyonlarının incelenmesi, Hücre, Yerleşim Alanı, MSC servis alanı, GSM servis alanı, PLMN servis alanları tanımları. GSM900,GSM1800,GSM1900 Frekans spektrumu, Bant genişliği, Kanal, Dupleks mesafesi, Taşıyıcı ayırımı, Kapasite ve frekansın yeniden kullanımı, Zaman ayrılması, Zaman düzenlenmesi, Sinyal kaybı, Kanal kodlaması, Serpiştirme, Çeşitlilik kavramları. Hücre kavramı ve sistem tasarım esasları: Frekansın yeniden kullanılması, Kanal planlama stratejileri, Aktarma teknikleri ve stratejileri, GSM Şebekesi üzerinden çağrı oluşturma.

Kaynak Kitap: H. Ergün Bayrakçı, Uydu Ve Hücresel Mobil Haberleşme Sistemleri, Birsen Yayınevi, 2009, İstanbul.

EHT 208 ANTENLER VE MİKRODALGA SİSTEMLERİ (3+1)                  

Antenler ve mikrodalga için elektromanyetik temel kavramlar. İletim hatları ve dalga kılavuzları, iletim hatlarında dalganın davranışı. Kayıplı ve kayıpsız iletim hatlarında iletilen dalgalar, iletim hatlarında dalga analizi. TEM, TM ve TE dalga sınıfları, mikroşerit iletim hatları ve çeşitleri. Dikdörtgensel ve dairesel dalga kılavuzları ve genel bağlantıları. Dalga kılavuzlama için devre teorisi. Temel anten kavramları ve parametrelerin tanımı ve formulasyonu. Paternler, saçılım alanı, yayılma yoğunluğu, yönlendirme. Dalga polarizasyonu ve antenlere etkisi. Noktasal kaynaklar ve kazanç, noktasal kaynak dizileri. Elektriksel dipol ve lineer antenler. Loop ve helikal antenler ve parametreleri.

Kaynak Kitap: İnci Akkaya, Antenler Ve Propagasyon, Sistem Yayınevi, 1997, İstanbul 

EHT 210 SAYISAL HABERLEŞME (3+1)                    

Darbe (puls) modülasyonuna giriş, Analog sinyalin dijitale dönüşümü. Darbe genlik modülasyonu (PAM). Zaman Bölümlü Çoklama (TDM) işlemi. PAM-TDM sistemlerinin alıcı bölümleri. Darbe genişlik modülasyonu (PWM), Darbe kod modülasyonu (PCM). Kuantalama işlemi, Kodlama. Hat kodlama yöntemleri. Delta modülasyonu. Kaydırmalı anahtarlama yöntemleri; Genlik Kaydırmalı anahtarlama (ASK), Faz Kaydırmalı anahtarlama (PSK). Bit Faz Kaydırmalı anahtarlama (BPSK), Dörtlü Faz Kaydırmalı anahtarlama (QPSK), M’li Faz Kaydırmalı anahtarlama (MPSK). Frekans Kaydırmalı anahtarlama (FSK), Dördün Genlik Modülasyonu (QAM). Kaydırmalı anahtarlama (MSK), Gauss Minimum Kaydırmalı anahtarlama (GMSK).

Kaynak Kitap 1: Sarp Ertürk, Sayısal Haberleşme, Birsen Yayınevi, 2010, İstanbul.

Kaynak Kitap 2: Ahmet H. Kayran, Ender M. Ekşioğlu, Sayısal Haberleşme, Birsen Yayınevi, 2004, İstanbul 

eht 212 HABERLEŞMEDE SİSTEM TASARIMI (1+1)                   

Belirlenen bir konu üzerinde araştırma yaparak gerekli çalışmaları tamamlayıp(fizibilite çalışması, gerekli malzemeler, maliyet analizi, vb.) dönem sonunda çalışır vaziyette teslim edilmesi ve sunumunun yapılması.

Kaynak Kitap: Ders Notları

SEÇMELİ DERSLER

EHT 214 İLERİ MİKRODENETLEYİCİLER (3+0)                

Mikroişlemci ve mikrodenetleyici temel kavramları. Mikrodenetleyici Mimarisi Ve Donanımı. Proje kapsamında kullanılacak olan mikroişlemci ve/veya mikrodenetleyicinin seçilmesi. Mikrodenetleyiciye program yükleme. Algoritma Tasarlamak. Akış diyagramları. Mikrodenetleyici hafızası ve kaydediciler. Mikrodenetleyici program komutları. Temel giriş çıkış programları. Program derleme ve hata denetimi. Mikrodenetleyici İle Sensörlü Devreler Kurmak.

Kaynak Kitap 1: Ali Ekber Özdemir, Mikrodenetleyici Programlama Ve Assembler, Ankara, Nobel, 2015.

Kaynak Kitap 2: Devrim Çamoğlu, Mikrodenetleyiciler İle Elektronik, İstanbul, Dikeyeksen, 2013.

Kaynak Kitap 3: Ebubekir Yaşar, Mikrodenetleyiciler Ve Uygulamaları, Trabzon, Murathan, 2012.

EHT216 ilERİ PROGRAMLAMA (3+0)                      

Arduino program ortamına giriş, dijital ve analog veri giriş çıkışları. Seri porttan haberleşme. Sensorlerden veri girişi ve LCD ekran kullanımı. DC ve Servo motor kullanımı. Rfid ile programlama. Bluetooth kablosuz iletişimle programlama. Wifi Zigbee ile programlama. Ethernet bağlantısı ile programlamak. Verilerin dosya ve veri tabanlarında basitçe saklanması. Sd kart kullanımı, sensorlerden okunan verilerin grafiksel gösterimi. Raspberry Pi ortamını tanıtımı, kamera kullanımı. Android Studio ile basitçe cep telefonundan veri aktarımı.

Kaynak Kitap 1: Volkan Aktaş, Umut Bayğut, Arduino Ve Raspberry Pi İle Elektronik Uygulamaları, Level, 2015, Kocaeli

Kaynak Kitap 2: Ahmet Raşit Petekçi, Arduino Ve Android İle Uzaktan Kontrol Sistemleri, İstanbul, Kodlab, 2015

 

EHT 218 KABLOSUZ AĞLAR (3+0)                 

Kablosuz ağ temelleri. Kablosuz Radyo Teknolojisi. Kablosuz Ağ Topolojiler. Güvenlik Temelleri. Kablosuz Şifreleme. Wi-Fi. WiMax. Bluetooth. ZigBee. Kablosuz sensör ağları.

Kaynak Kitap 1: Deniz Mertkan Gezgin, Fatma Büyüksaraçoğlu Sakallı, Kablosuz ağ teknolojileri ve şifreleme, Pradigma Akademi, 2014, İstanbul

Kaynak Kitap 2: ed. Barış Yücel Turan, teknolojileri ve telekomünikasyon, Pusula, 2014, İstanbul.

EHT 220 kablolama (2+0)                 

Kablo tipleri ve kablolama standartları. Sinyaller. İletim ortamı. Kablolama işlemleri. Özel konumlarda kablolama.

Kaynak Kitap: Ders Notları

EHT 222 MESLEKİ YABANCI DİL 2 (2+0)

Genel elektronik haberleşme terminolojisi ve mesleki terimler. Elektronik haberleşme sektöründe kullanılan İngilizce metinlerin incelenmesi. Katalog okuma-yazmanın öğretimi. Teknik rapor örneklerinin incelenmesi. Teknik rapor yazımı.

EHT 224 MESLEK ETİĞİ (2+0)

Etik ve ahlak kavramlarını incelemek. Etik sistemlerini incelemek. Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek. Meslek etiğini incelemek. Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelemek. Sosyal sorumluluk kavramını incelemek.

Kaynak Kitap 1: Menşure Kolçak, Meslek Etiği, Ekin, 2013, Bursa .

Kaynak Kitap 2: Hüseyin Ali Kutlu, Meslek Etiği, Nobel, 2011, Ankara.

Görüntülenme Sayısı: 9