OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

RESİM BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI BAŞVURU İÇERİĞİ VE PUANLAMA

 

- 2022 Yılı Özel Yetenek Sınavı Ön Kayıt ve Sınav Takvimi.

 

Süreç

Tarih

Saat

Ön kayıt başvuruları için online

kayıt sisteminin açılması (Belirtilen tarih ve saat öncesinde yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.)

08 Ağustos 2022

10:00

E-mail sisteminin ön kayıt işlemlerine kapatılması (Belirtilen tarih ve saat sonrasında yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.)

17 Ağustos 2022

17:00

Ön kayıt başvuruları onaylanan

adayların ilanı

19 Ağustos 2022

10:00

Sınav tarihi

 

25 Ağustos 2022

09:00

Sınav sonuçlarının ilanı

31 Ağustos 2022

-

 

Ön Kayıt

 Resim Bölümüne ön kayıt işlemi, sınav takviminde yer alan tarihlerde fakültemiz ve üniversitemiz ana sayfalarında ilan edilecek olan e-mail adresi üzerinden çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır. Başvurular son gün saat 17:00’e kadar devam edecektir. Şahsen ve posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

 

Ön Kayıt Koşulları

1) Ön kayıt yaptırabilmek için lise veya dengi bir ortaöğretim kurumundan (kesin kayıt tarihine kadar) mezun olan ve Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) en az 150 taban puan (Ortaöğretim Başarı Puanı=OBP eklenmeden) veya daha fazla puan almış olan adaylar başvurabilecektir.

  1. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzuna göre Özel Yetenek Sınavı başvurusu için adayların 2021 veya 2022 yılı Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmiş olması gerekmektedir.
  2. 2021 yılı Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanını kullanacak adayların en az 200 puan almış ve 2022 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvuru yapmış olması gerekmektedir.
  3. Merkezî yerleştirmeyle bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da ön kayıt yaptırabilecektir.
  4. Engelli adaylardan (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) hesaplanmış TYT puanı olanlar durumlarını ilgili yükseköğretim kurumuna “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla, öğretmenlik programları hariç olmak üzere özel yetenek sınavlarına kabul edilir. Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dâhil 2 yıl süreyle geçerli olup 2021-YKS’de 100 ve üzeri puanı olan adaylar bu puanlarını 2022 YKS’de özel yetenek sınavı başvurularında kullanabilecektir. Yukarıda belirtilen engeli olan adayların, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurmaları halinde TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilerek, yetenek sınavını kazananların kayıtları yapılır. Durumlarını bir Devlet veya Üniversite hastanesinden alacakları “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” ile belgelemeleri kaydıyla ve bu raporu, Dekanlığın belirlediği özel yetenek sınav günü başlamadan, 30 dakika öncesine kadar Fakülte Öğrenci İşleri Birimine teslim etmeleri koşuluyla “Özel Yetenek Sınavı”na kabul edilecektir. Belgelerini teslim etmeyen öğrenciler sınava alınmayacak ve başvuruları geçersiz sayılacaktır. YKS 2022 yılı Kontenjan Kılavuzunda belirtilen sayının %10’u engelli adaylara ayrılmıştır. Sınavı kazanan engelli aday olmaması durumunda, engelli adaylar için ayrılmış olan kontenjan genel kontenjana eklenir.
  5. Başka bir yükseköğretim kurumunda disiplin suçu nedeniyle ilişiği kesilmiş olanlar ön kayıt yaptıramayacaklardır.
  6. Alan içi kabul edilecek lise alan kodları, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla belirlenmiştir. (Liselerin El Sanatları, El Sanatları Teknolojileri; El Sanatları ve Çiçek Dekoratif El Sanatları, Grafik, Grafik Sanatlar; Grafik Tasarım, Grafik-Fotoğraf, Nakış, Resim, Resim Sanat, Sanat (Resim), Seramik, Seramik Sanatı, Tasarım ve Teknolojisi, Görsel İletişim Tasarımı ile Uygulamalı Resim alanlarından mezun olan adaylar)
  7. Adaylardan sınav ücreti alınmayacaktır.
  8. K.K.T.C. vatandaşı öğrencilerin ön kayıt işlemleri internet üzerinden yapılamayacağından adayların; kimlik belgesi veya süresi geçerli pasaport, sınav sonuç belgesi ve 1 adet vesikalık fotoğraf ile Dekanlığın belirleyeceği tarihlerde şahsen Fakülteye başvurmaları gerekmektedir.

 

 

Sınavlara Girebilmek İçin Gerekli Belgeler

Adayların sınav sırasında yanlarında bulundurmaları gereken belgeler şunlardır:

a) Kimlik (T.C. Nüfus Cüzdanının, süresi geçerli olan Pasaportun ya da Sürücü Belgesinin aslı),

b) 2022 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Sonuç Belgesi,

c)Engel durumu bulunan adaylar için Devlet veya Üniversitesi hastanesinden alınmış ‘Engelli Sağlık Kurulu Raporu’

 

T.C. Nüfus Cüzdanı (kimlik kartı), Sürücü Belgesi veya süresi geçerli olan pasaportu yanında olmayan adaylar sınavlara alınmayacaktır.

 

 

Sınavların Yapılışı

Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi 2022 Özel Yetenek Sınavı, Dekanlığın belirlediği tarihlerde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yapılacaktır. Tek aşamadan oluşacak sınavın, yapılışı ve programı aşağıdaki gibidir:

İmgesel Sınavı;

Resim Bölümü “Konulu Hayali Kompozisyon Çizimi” sınavının süresi 90 dakikadır. Adayların sınav salonundaki yerleri kayıt altına alınır. Aday sınava başlamadan önce kağıdının sol üst köşesine adını soyadını yazar. Aday çizimini bitirdikten sonra Sınav Salon Sorumlusuna kâğıdını teslim eder. Kâğıdını teslim ederken mühürlü sınav kâğıtlarında yer alan aday kimlik bilgileri sınav sonunda bantla kapatılır. Aday kendisine temin edilen 35x50 ebadındaki çizim altlığını görevliye teslim etmek zorundadır. Jüri, sınav kâğıtlarını kimlik bilgileri kapalı olarak inceler.

 

Değerlendirme ve Sonuçların İlanı

Resim Bölümü sınav sonuçları; Özel Yetenek Sınav Puanının (ÖYSP) belirlenmesi ve Yerleştirme Puanının (YP) hesaplanmasıyla elde edilir.

1-) Özel Yetenek Sınav Puanının (ÖYSP) Belirlenmesi

Özel Yetenek Sınavı, İmgesel “Konulu Hayali Kompozisyon Çizimi Sınavında” adayların bir olayı, hikâyeyi ya da metni görsel olarak betimleme ve kurgulama yeteneği ölçülür. Sınavda tüm jüri üyeleri adayların sınav evraklarını 100 puan üzerinden değerlendirilir. Adayların nihai ÖYSP puanı jüri üyelerinin vermiş oldukları puanların aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.

 

2-) Yerleştirme Puanının (YP) Hesaplanması

Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması için aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınacaktır.

 

          a) Aday aynı alandan geliyorsa (30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır.)

YP (0,55 x ÖYSP x 5) + (0,12 x OBP) + (0,45 x TYT-P)+ ( 0,06 x OBP )

 b) Aday diğer alanlardan geliyorsa

YP = (0,55 x ÖYSP x 5) + (0,12 x OBP) + (0,45 x TYT-P)

2021-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir. Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır.

30.07.2022 Görüntülenme Sayısı: 129