Wikilala Veri Tabanı 30.11.2022 tarihine kadar üniversitemiz deneme erişimine açılmıştır.
Wikilala nedir?
Wikilala matbaanın icadından sonra basılmış Osmanlıca (1729-1928) ve Erken Cumhuriyet Dönemi (1923-1950) metinler (gazete, dergi, kitap ve belge) içerisinde günümüz Türkçesiyle "arama" yapılmasına olanak sağlayan bir dijital kütüphanedir.
Meraklıların veya akademik çalışmalar yapan araştırmacıların halihazırda Erken Cumhuriyet ve Osmanlıca metinlerde latin harfleriyle bütünleşik arama yapabilmelerine imkân tanıyan bir kütüphane bulunmamaktadır. Dijital baskı çağına gelinceye dek araştırmacılar özellikle Osmanlıca metinler içerisinde aradıklarını bulabilmek için sayfalarca konu başlığını taramak, hatta satır satır metin okumak zorunda kalıyorlardı. Halbuki Wikilala sayesinde tek bir tık ile aradıkları tüm başlık ve içeriklere saliseler içerisinde ulaşabilmektedirler.
İçerik Hakkında
- Gazeteler: 1 milyon sayfaya yakın ulusal ve yerel Osmanlıca ve Türkçe gazete sayfasında tam metin arama yapabilirsiniz.
- Dergiler: Edebiyattan ekonomiye, sosyolojiden teknolojiye onlarca kategoride 750 bine yakın dergi sayfasında tam metin arama yapabilirsiniz.
- Kitaplar: Edebiyattan sanata, tarihten bilime onlarca kategoride 500 bine yakın kitap sayfasında tam metin arama yapabilirsiniz.
Makaleler, Yazmalar, Belgeler ve tüm Osmanlıca materyaller içerisinde arama yapın.
Sistem nasıl çalışır?
Harf devriminden yani 1928 öncesi yayınlarda arama yapmak Wikilala’dan önce şu şekilde yapılıyordu. Mesela elinizde “Osmanlı dönemi Türkiye ve Amerika ilişkileri” hakkında bir araştırma konusu var. Bunun için konu ile ilgili Osmanlı döneminde çıkmış bütün gazetelerin haber başlıklarını veya köşe yazılarını samanlıkta iğne arar gibi baştan sona okumalısınız ki ilgili konuya veya içeriğe ait bilgiye erişesiniz. Halbuki Wikilala’da tek bir tık ile aradığınız tüm içerik ve başlıklara bir saniyenin altında ulaşabilirsiniz. Arama kutusuna konu ile ilgili iki anahtar kelimeyi (örneğin; Türkiye Amerika) yazdığınızda bu iki kelimenin geçtiği Osmanlıca gazete, dergi veya kitapları listeleyebilir ve hangi sayısının, sayfasının kaçıncı satırda olduğunu işaretli şekilde erişebilirsiniz. Dilerseniz doküman içerisinde de latin veya arap harfleri ile doküman içi arama yapabilirsiniz.
Kampüs içi ve Kampüs Dışı Erişim Hakkında
Kampüs içi: Wikilala’ya kampüs içerisinden hesap oluşturmadan erişim sağlamak için kurumunuzun internet ağı ile internete bağlanmanız gerekmektedir. Veritabanının ekstra özelliklerinden faydalanmak için kurum epostanız (adsoyad@xyz.edu.tr) ile ücretsiz üyelik oluşturabilirsiniz.
Kampüs Dışı: Wikilala’ya kampüs dışından erişebilmek için kurum epostanız (adsoyad@osmaniye.edu.tr veya @ogr.oku.edu.tr) ile hesap oluşturmanız gerekmektedir. Dilerseniz kurumunuzun uzaktan erişim için belirlediği proxy ayarlarını düzenleyerek hesap oluşturmadan kullanabilirsiniz.
Kayıt ve Giriş Hakkında
1- Web sitesi anasayfasında https://www.wikilala.com yer alan “kayıt ol” butonuna tıklayınız.
2- İlgili boşlukları eksiksiz doldurunuz. (e-posta kısmına kurum mailinizi yazınız.)
3- Kullanıcı sözleşmesini gözden geçiriniz.
4- “Kayıt ol” butonuna tıklayarak kaydınızı tamamlayınız.
5- Son olarak mail adresinize gönderilen aktivasyon linkine tıklayınız.
----------
1- Anasayfada yer alan “Giriş” butonuna tıklayınız.
2- Kayıt oluştururken doldurduğunuz bilgileri ilgili yerlere yazınız.
3- Son olarak “Giriş” butonuna tıklayınız. Keyifli araştırmalar dileriz.
İlgili bağlantılar
Erişim için: https://www.wikilala.com
Hesap oluşturmak için: https://www.wikilala.com/account/register
Gelişmelerden haberdar olmak için: https://www.twitter.com/wikilalacom
17.10.2022 Görüntülenme Sayısı: 214