Üniversitemizden Geri Dönüşüm Atağı
- Üniversitemiz
- Haberler
- Üniversitemizden Geri Dönüşüm Atağı
Ekleme Tarihi :25.01.2023 12:20
Güncelleme Tarihi: 25.01.2023 00:00
Görüntüleme Sayısı :500
Üniversitemiz bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk Batarya Sistemleri ve Hidrojen Teknolojileri Anabilim Dalı, ömrünü tamamlamış Lityum iyon pilleri ve farklı enerji sistemlerinden gelen bitmiş kurşun asit bataryaları geri dönüştürüyor. Kurtarılabilir olanları doğrudan sisteme kazandırıyor, kurtarılamayacak olanları da elektrotlarına kadar inerek tekrar kullanılabilir hale getiriyor.
Hem tasarruf sağlayıp hem de çevre kirliliğinin önüne geçilen araştırmada sıkça tercih edilen lityum iyon piller üzerine 6 aydır çalışma yürütülüyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, “Dünyamız için çok önemli bir tehdit var. Küresel ısınma tehdidi. Buna ilişkin dünyada birçok ülke kendine özel önlemler geliştiriyor, çalışmalar yapıyor. Biz de bu anlamda OKÜ olarak enerjinin kullanımı, atıkların ortadan kaldırılması ve buna ilişkin AR-GE faaliyetleri noktasında da çalışma yürütüyoruz. Üniversitemiz öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencileri, ömrünü tamamlamış pilleri laboratuvar ortamında inceleyerek, anot, katot ve seperatör gibi önemli materyalleri ayrıştırıyor. Revize ettikleri pilleri yeniden kullanılabilir hale getiren ekibimiz, ömrünü tamamlayan ürünlerden çıkardıkları ham maddeleri de üretimde değerlendiriyor.” dedi.
Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Batarya Sistemleri ve Hidrojen Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Farsak, dünyada lityum iyon pillere ihtiyacın gün geçtikçe artığını söyledi.
Pil üretiminde ham madde temininin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Murat Farsak, "Dünyada 2030 yılına kadar yaklaşık 7 bin gigavatsaat batarya üretimi hesaplanıyor. Bunun yapılabilmesi için milyonlarca ton mineral çıkartmamız gerekiyor. Bu da küresel ısınmaya etki eden sebepleri beraberinde getiriyor." dedi.
Doç. Dr. Murat Farsak, yaptıkları çalışmaların geri dönüşüme katkı sunduğunu belirterek şöyle devam etti: "Seçilen bataryalardan tekrar kullanılamayacak olanları elektrotlarına kadar parçalayarak ham maddelerini alıyoruz ve yeni formlara dönüştürüyoruz. Bu maddeleri tekrar pil üretiminde kullanıyoruz. Biten bataryaları çöpe atamayız çünkü bunların hepsi değerli materyaller barındırıyor. Pillerin geri dönüşümle kullanıma sunulmaları yönünde sürekli çalışmalar geliştiriliyor. Bizim hedefimiz de yüksek geri dönüşüm etkinlikli batarya dönüşümleri yapmak."
Pillerin iç hücrelerini ve malzemelerini geliştirme hedeflerinin olduğunu dile getiren Doç. Dr. Murat Farsak, "Şuan anot ve katot üretimini yapabiliyoruz ancak seperatörü dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Seperatörü de yapabildiğimiz takdirde Türkiye'nin temin edebileceği yerli bir kaynak oluşturabileceğiz. Bu kapsamda üniversitemiz ve sanayi iş birliği kapsamında bunu yapabilmek için Adana'da bir firmayla anlaştık. İnşallah tamamı yerli ve üretilebilir bir batarya sistemini yapmayı hedefliyoruz." dedi.
Doç. Dr. Murat Farsak, yerli lityum iyon pil üretim projelerini TÜBİTAK'a sunduklarını ifade ederek, "Çalışmalarımızın sonucunda tamamen yerli lityum iyon piller üretecek, ürettiğimizi kullanacak, kullanım ömrü biteni de geri dönüştürebileceğiz." dedi.
Lisans
Öğrenci Bilgi Sistemi Bologna Bilgi Sistemi Akademik Takvim Uyum Programı Akademik Görüşme Gün ve Saatleri Akademik Danışmanlar Ders Programı Staj-Uygulama Ders Listesi Ders İçerikleri Çift Anadal Programı (ÇAP) Yandal Programı Burs ve Kredi Yatay ve Dikey Geçiş Kısmi Zamanlı Öğrenci Öğrenci Konseyi Öğrenci Kulüpleri Öğrenci Memnuniyet Anketi Mezuniyet Bilgi Sistemi ve Mezun Görüşleri Öğrenci Uygulama Rapor FormuLisansüstü
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Öğrenci Bilgi Sistemi Bologna Sistemi Akademik Takvim Akademik Görüşme Gün ve Saatleri Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Ders Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Programı Ders Listesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Ders Listesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Burs ve Kredi Yatay Geçiş Kısmi Zamanlı Öğrenci Öğrenci Kulüpleri Öğrenci Memnuniyet Anketi Mezuniyet Bilgi Sistemi ve Mezun Görüşleri
Sitemizde, 6698 sayılı kanun kapsamında kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.