Kıymetli öğrencilerimiz;

Muafiyet başvurularınız değerlendirilerek sonuçlandırılmıştır. Önümüzdeki dönemlerde sıkıntı yaşamamak için bu duyuruyu baştan sona kadar okuyunuz.

Muafiyet Sonuçları Ders Kaydı Güncellemesi Ne Zaman Yapılır?

Muafiyet sonucunda herhangi bir hata bulunmayan öğrencilerimiz, 11 Ekim 2024 Cuma gününe kadar danışman eşliğinde ders kaydı güncellemesi yapmalıdır. Şayet danışmanınız değişmemişse onunla, muafiyet sonrasında danışmanınız değişmişse yeni danışmanınızla irtibata geçerek (hatta bizzat gidip) ders kaydı güncellemesi yapmalısınız.

Ders Muafiyet Değerlendirme Formundaki Renk ve İşaretler Ne Anlama Gelmektedir?

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi öğrencinin başvuru formunda talep ettiği muafiyet;

a) uygun görülmüşse, sağ tarafındaki “Uygundur” kutucuğu işaretlenmiş olup bu derslerden muaf olduğunuza karar verilmiş demektir.

b) uygun görülmemişse, sağ tarafındaki “Uygun değildir” kutucuğu işaretlenmiş ve kırmızıya boyanıp olup bu şekliyle muafiyeti görülmemiş demektir.

c) sizin tarafınızdan başvuru formunda beyan edilmediği halde veya hatalı beyanda bulunmuş olmanız halinde ibraz ettiğiniz transkriptten hareketle muaf edilen derslerin sonuna 1 yıldız (*) işareti konulmuştur. Eğer beyan etmediğiniz halde muaf edilen ders varsa ve siz bu muafiyeti kabul etmiyorsanız, itiraz formunda muaf edilen bu dersinizin muafiyetinin iptal edilmesini talep edebilirsiniz.


Ders Kaydı Güncellemesinde Ders Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Muafiyet işlemi sonrasındaki ders kaydı güncellemesinde ders seçiminiz şu şekilde olmalıdır:

a) 4. sınıfta gözüküyorsanız, öncelikle ve kesinlikle 1., 2. ve 3. sınıfların güz dönemlerinden (varsa) almanız gereken dersleri almalı, ardından 45 AKTS’yi aşmayacak şekilde kendi döneminizden ders alabilirsiniz.

b) 3. sınıfta gözüküyorsanız, öncelikle ve kesinlikle 1. ve 2. sınıfların güz dönemlerinden (varsa) almanız gereken dersleri almalı, ardından 45 AKTS’yi aşmayacak şekilde kendi döneminizden ders alabilirsiniz. Henüz OKÜ’ye ait bir GNO’nuz oluşmadığından bu dönem üstten ders alamazsınız.

c) 2. sınıfta gözüküyorsanız, öncelikle ve kesinlikle 1. sınıfın güz döneminden (varsa) almanız gereken dersleri almalı, ardından 45 AKTS’yi aşmayacak şekilde kendi döneminizden ders alabilirsiniz. Henüz OKÜ’ye ait bir GNO’nuz oluşmadığından bu dönem üstten ders alamazsınız.

d) 1. sınıfta gözüküyorsanız, öncelikle ve kesinlikle 1. sınıfın güz dönemi derslerinden muaf olmadığınız dersleri almalısınız. Henüz OKÜ’ye ait bir GNO’nuz oluşmadığından bu dönem üstten ders alamazsınız.

Sınıf İntibakları Neye Göre Yapılmıştır?

Muafiyet ve İntibak Yönergemizin ilgili maddesi uyarınca;

1) Yatay geçişle (GNO ve Ek Madde 1) yerleşen öğrencilerimizin sınıf intibakı, bulundukları sınıflardan aşağı bir sınıfa yapılamamaktadır. Başka bir deyişle muafiyetten önce bu öğrencilerimiz hangi sınıfta idiyseler, muafiyetten sonra da en az o sınıfa intibakları yapılmıştır.

2) YKS ile yerleşen öğrencilerimizde ise muaf edilen derslerinin toplam AKTS’sine göre sınıf intibakı yapılmış, her 60 AKTS için bir sınıf atlatılmıştır. Buna göre;

0-60 AKTS arası olanlar 1.,

61-120 AKTS arası olanlar ise 2. sınıfa intibakları yapılmıştır.

Bu nedenle bu şekilde yapılan sınıf intibaklarına itiraz edilemez.

Muafiyet Sonucuna İtiraz Ne Zaman Yapılır?

Muafiyet ve İntibak Yönergemiz uyarınca; muafiyet sonuçlarına itiraz edecek öğrencilerimiz, en geç 2 iş günü içinde (9 Ekim 2024 Çarşamba günü mesai bitimine kadar) aşağıdaki linkte yer alan “Ders Muafiyet İtiraz Formu”nu kullanarak itirazını yapabilir.

Ders Muafiyet İtiraz Formu için tıklayınız.

Hangi Durumlarda İtirazlar Dikkate Alınmayacaktır?

Muafiyet ve İntibak Yönergemiz uyarınca;

a) Notu CC’nin altında olduğu için muaf edilmeyen dersin muafiyetine,

b) Fakültemizdeki eşleşecek dersin kredi veya AKTS’sinden düşük dersin muafiyetine,

c) Kendisine karşılık birden çok dersin muafiyeti talep edilen dersin muafiyetine

yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

“Ders Muafiyet İtiraz Formu” Nasıl Doldurulmalıdır?

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi “İtiraz Edilen Muafiyet İşlemi” kısmına, muafiyet sonuç formunda yer alan ve hatalı olduğunu düşündüğünüz dersi/dersleri, muafiyet sonuç formundaki gibi yazıyorsunuz. İtirazınıza konu ettiğiniz başka bir deyişle doğru olduğunu düşündüğünüz muafiyet işlemini de “Talep Edilen Muafiyet İşlemi” kısmına yazmalısınız. Kısaca “İtiraz Edilen Muafiyet İşlemi” kısmına itiraz ettiğiniz dersleri, Talep Edilen Muafiyet İşlemi” kısmına ise muafiyetin olması gerektiği şeklini yazacaksınız.


Ders Muafiyet İtiraz Formu, 5 ders için hazırlanmıştır. Şayet 5’ten fazla dersin muafiyetine itiraz edecekseniz, formu indirmeden önce, daha bilgisayar ortamındayken kutucuk sayısını itiraz edeceğiniz ders kadar artırdıktan sonra formun çıktısını alınız. Böylece kağıt israfı yapmamış olursunuz.


2024-2025 Yılı Güz Yarıyılı Ders Muafiyet Değerlendirme Sonuçları
Sistem tüm öğrencilerin muafiyet sonuçlarını tek parça halinde yüklememize izin vermediği için 3 parça halinde yüklemek durumu hasıl oldu.

İsminizi bu üç parçanın birinde bularak muafiyet sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Ders Muafiyet Değerlendirme Sonuçları_1. Parça için tıklayınız.
Ders Muafiyet Değerlendirme Sonuçları_2. Parça için tıklayınız.
Ders Muafiyet Değerlendirme Sonuçları_3. Parça için tıklayınız.

07.10.2024 Görüntülenme Sayısı: 666