Kıymetli Öğrencilerimiz;

Bugün yani 16 Eylül 2024 itibariyle ders muafiyet başvuruları başlamış olduğundan bu konuda bazı hususları sizlerle paylaşmakta fayda vardır. Bu hususları soru-cevap şeklinde şöyle sıralamak mümkündür:


Muafiyet Başvuruları Ne Zaman Başlıyor ve Süresi Ne Kadardır?

Üniversitemiz 2024-2025 Akademik Takviminde de görüleceği üzere muafiyet başvuruları 16 Eylül 2024 tarihinde başlayıp 10 iş günü boyunca devam etmektedir. Başka bir deyişle 16 Eylül - 27 Eylül tarihleri arasında muafiyet başvuruları yapılabilecektir. İşlemlerin daha hızlı ilerlemesi adına son güne/günlere bırakmamak daha doğru olacaktır.


Muafiyet Başvurusu Nasıl Yapılacaktır?

Muafiyet başvurusu, ÖİDB’nın internet sayfasında yer alan “OKÜ.ÖİDB.FR.0009 Ders Muafiyet Başvuru Formu”na, önceki kurumdan alınan dersler ile muaf olunmak istenen (OKÜ İlahiyat) derslerin bilgileri doldurularak ve imzalanarak teslim edilmek suretiyle yapılır.

“Ders Muafiyet Formu” güncel halini aşağıda paylaşıyoruz, oradan indirebilirsiniz. Ya da  

https://www.osmaniye.edu.tr/tr/kalitekoordinatorlugu/menuler/kalite/kalite/47020-ogrenci-isleri-d-b-formlar-dilekceler linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz (bu linkten indirecek olanlar, dilekçe başlığına “İlahiyat Fakültesi Dekanlığına” yazıp öyle işlem yapmalıdırlar). Daha önce formu indirip bilgilerini girmiş olanlar yeniden doldurmaları gerekmektedir. Çünkü form, ilgili birim tarafından 1-2 gün önce güncellenmiştir. Hazır bilgisayar ortamına formu indirmişken indirdikleri formu, muafiyete konu edecekleri ders sayısına göre düzenlesinler. Bilgisayar ortamına indirilen formun kutucuk sayısı, muafiyeti istenen ders sayısı kadar yapılırsa daha doğru olacaktır. Formun doğru/hatasız bilgilerle bilgisayar ortamında doldurulması tercih edilir. Ancak bilgisayar imkanı olmayanlar, güncel formun çıktısını alarak ona bilgilerini doldurabilirler.

OKÜ.ÖİDB.FR.0009 Ders Muafiyet Başvuru Formu için tıklayınız.


Muafiyet Başvurusu Formuna Hangi Dersler ve Nasıl/Nereye Yazılır?

ÖNCEKİ KURUMDAN ALDIĞI DERSLER

(Öğrenci tarafından doldurulacaktır.)

MUAF OLMAK İSTEDİĞİ DERSLER

(Öğrenci tarafından doldurulacaktır.)

S/N Dersin Kodu Dersin Adı Kredi/ AKTS Harf Notu Dersin Kodu Dersin Adı Kredi/ AKTS Harf Notu
1. İLH002 İslam İbadet Esasları /4 BA İLZ126 İslam İbadet Esasları 2/2 BA

Resimde görüldüğü gibi formun sol tarafındaki “Önceki Kurumdan Aldığı Dersler” kısmına daha önce okuduğunuz önlisans ve/veya lisans bölümlerinde alıp başarılı olduğunuz dersleri kod, isim kredi/AKTS ve harf notuyla birlikte yazıyorsunuz. Sağ taraftaki “Muaf Olmak İstediği Dersler” kısmına da OKÜ İlahiyat Fakültesi’nin tabi olduğunuz müfredatında bu dersinize karşılık geldiğini düşündüğünüz dersi kod, isim kredi/AKTS ve harf notuyla birlikte yazıyorsunuz.


Muafiyet İşlemlerinde Ders Denkliği Neye Göre Belirlenir?

Her şeyden önce önceki kurumdan aldığınız dersin isminin, OKÜ İlahiyat Fakültesi’ndeki eşdeğer dersin ismiyle birebir aynı olması gerekmemektedir. Derslerin denkliği (a) içerik, dersin notu, kredi/AKTS ve ders saati uyumuyla ilgilidir. İlk olarak dersin notuna bakılır; CC’nin altındaki bir notla geçilmişse o ders muafiyete konu edilmez. Muafiyet formuna yazdığınız her dersin en düşük notu CC olmalıdır. Daha sonra içerik açısından bakılır; büyük oranda uyuşuyorsa bu kez kredi veya AKTS değerlerine bakılır. Önceki kurumdan aldığınız dersin içeriği notu CC ve üzeri ise, OKÜ İlahiyat’taki eşdeğer dersin içeriğiyle büyük oranda uyuşuyorsa ve kredi veya AKTS’sinden biri ile aynı veya ondan yüksekse almış olduğunuz derse karşılık OKÜ İlahiyat’taki o eşdeğer dersten muaf edilirsiniz.

Not. ** Önceki kurumdan alınmış dersin kredisi veya AKTS’si, OKÜ İlahiyat’taki eşdeğer dersten daha fazla olsa bile ilgili OKÜ muafiyet Yönergesi gereği “Bir Derse Karşılık Yalnızca Bir Dersten” muafiyet işlemi yapılabilmektedir.

Not. *** Buna karşılık önceki kurumdan alınan ve birbirinin devamı -I ve II gibi- veya birbiriyle ilgili birden çok ders, OKÜ İlahiyat’taki “bir derse karşılık” muaf edilebilir.


Muafiyet Formunda Muaf Olmak İstenen Dersler Hangi Müfredata Göre Yazılacak?

OKÜ İlahiyat Fakültesi’ni;

Şayet 2024 YKS ile kazanmışsanız -aşağıdaki linkten ulaşağınız- 2024 Yılı Müfredatına tabisiniz demektir. 2024 Müfredatına tabi Normal Öğretimseniz (ki bu sene birinci sınıfta İkinci Öğretimler bulunmamaktadır) formun sağ tarafındaki “Muaf Olmak İstediği Dersler” kısmına, 2024 Yılı Müfredatındaki ilgili dersleri ve değerlerini yazıyorsunuz.

Şayet 2024 Ek Madde 1 veya GNO (Genel Not Ortalaması) ile yerleşmişseniz ve Normal Öğretimseniz, formun sağ tarafındaki “Muaf Olmak İstediği Dersler” kısmına, 2024 Yılı Müfredatındaki ilgili dersleri ve değerlerini yazıyorsunuz.

Şayet 2024 Ek Madde 1 veya GNO (Genel Not Ortalaması) ile yerleşmişseniz ve İkinci Öğretimseniz, formun sağ tarafındaki “Muaf Olmak İstediği Dersler” kısmına, 2022 Yılı Müfredatındaki ilgili dersleri ve değerlerini yazıyorsunuz.

2024 Yılı Müfredatına Ait Ders İçerikleri Dosyası için tıklayınız.

2022 Yılı Müfredatına Ait Ders İçerikleri Dosyası için tıklayınız.


Muafiyet Değerlendirme Sonuçlarına Neden İtiraz Edilebilir ve Süreç Nasıl İşlemektedir?

Muafiyet sonuçlarına AKTS, kredi, ders notunun yanlış işlenmesi gibi maddi hatalar nedeniyle itiraz edilebilir. Muafiyet sonuçlarının Fakülte internet sayfasında “açıklanmasını takiben en geç iki iş günü içerisinde ilgili program/bölüme itiraz edilebilir. İtiraz süresi bittikten sonra fark edilen eksik talep veya bilgi/belgeden öğrenci sorumludur. Yapılan itirazlar takip eden üç iş günü içerisinde sonuçlandırılır.


Muafiyet İşlemiyle Devam Zorunluluğu Arasındaki İlişki Nasıldır?

Öğrencinin muafiyet/intibak işleminden sonra aldığı ders/derslerle ilgili devam durumu, intibakın yapıldığı tarihten itibaren dikkate alınır. Ancak muafiyete konu olmayan ancak öğrencinin bulunduğu sınıf gereği alması gereken ders/derslere devam zorunluluğu ilk haftadan itibaren bulunmaktadır.



Güncelleme 16.09.2024 12:33:33



 

16.09.2024 Görüntülenme Sayısı: 898