EKONOMİ VE FİNANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS (İ.Ö.)

ANA DAL ÖĞRETİM PROGRAMI ZORUNLU DERS İÇERİKLERİ

1. SINIF / 1.YARIYIL

S/N

Dersin Kodu

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

İKT701

BİTİRME PROJESİ 

Z

0

0

0

0

0

30

Bu derste, öğretim üyesi gözetiminde öğrencilerin proje hazırlayabilme becerisinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Dersin içeriğini ise proje konusunun araştırılması, hipotezlerin oluşturulması, literatür taramasının yapılması, veri ve yöntemin araştırılması, verilerin toplanması, verilerin analiz edilmesi ve proje raporunun hazırlanması konuları teşkil etmektedir.

2

 İKT703

BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ

 Z

3

0

0

3

3

6

Bu derste, öğrencilere araştırma yöntemleri ve yayın etiği ile ilgili bilgi ve farkındalık kazandırmak, bu bağlamda öğrencilerin araştırma ve yayın kurallarına uygun çalışmalar yürütmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Dersin içeriğini ise bilimsel araştırmada temel kavramlar: bilgi, bilim, araştırma ve bilimsel yöntem, bilimsel araştırma türleri, veri toplama yöntemleri, bilimsel araştırmalar için akademik yazım kuralları ve kaynak gösterme yöntemleri, yayın etiği kavramı ve yayın etiğinin temel ilkeleri, yayın etiği ihlalleri ve tespit yöntemleri, kitap, kitap bölümü, makale, tebliğ yazım kuralları, lisansüstü tez yazım kuralları, bilimsel araştırmalar için etkili sunum teknikleri ve araştırma konularının belirlenmesi konuları oluşturmaktadır.

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

 

1. SINIF / 2.YARIYIL

S/N

Dersin Kodu

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

 İKT702

BİTİRME PROJESİ

Z

0

0

0

0

0

30

Bu derste, öğretim üyesi gözetiminde öğrencilerin proje hazırlayabilme becerisinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Dersin içeriğini ise proje konusunun araştırılması, hipotezlerin oluşturulması, literatür taramasının yapılması, veri ve yöntemin araştırılması, verilerin toplanması, verilerin analiz edilmesi ve proje raporunun hazırlanması konuları teşkil etmektedir.

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

 

EKONOMİ VE FİNANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS (İ.Ö.)

ANA DAL ÖĞRETİM PROGRAMI SEÇMELİ DERS İÇERİKLERİ

1. SINIF / 1.YARIYIL

S/N

Dersin Kodu

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

 İKT705

FİNANSAL PİYASALAR VE KRİPTO PARALAR

S

3

0

0

3

3

6

Bu dersin amacı finansal sistemin işleyişini tanıtarak, öğrencilere finansal piyasaları, bu piyasalarda işlem gören finansal varlıkları ve finansal kurumları kavramaktır. Ayrıca, öğrencilerin kripto paranın temel prensiplerini anlamaları, ulusal ve uluslararası Kripto Para vakaları ile ilişki kurabilmelerini sağlamayı da amaçlamaktadır. Bu dersin içeriği; finansal sistemin yapısı, faiz oranları ve değerlemedeki rolü, faiz oranlarının risk ve vade yapısı, para ve tahvil piyasaları, hisse senedi piyasası ve türev piyasalar, ipotekli konut finansmanı, sigorta şirketleri ve finansal hizmetler sektörü, parasal sistemlerin tarihi ve teorisi, ekonomik sistem içinde merkez bankaları, bankaların fon kaynakları ve kullanımı, dijital çağda para, kripto paranın temelleri; Kripto para pazarları: fırsatlar ve tehditler, kripto para örnekleri (Etherum, EOS, IOTA, Monero vd.), devlet destekli kripto para ve Token ekonomisi konularından oluşmaktadır.

2

 İKT707

MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER

S

3

0

0

3

3

6

Bu derste; makroekonomik göstergelerin kavranması ve değerlendirilebilmesi amaçlanmaktadır. Bu dersin içeriği; makro ekonomiye genel bir bakış, milli gelir göstergeleri, Türkiye ekonomisinde milli gelir göstergelerinin değerlendirilmesi, istihdam ve işsizlik göstergeleri, Türkiye ekonomisinde işgücü göstergelerinin değerlendirilmesi, fiyat endeksleri ve enflasyon göstergeleri, Türkiye ekonomisinde enflasyon göstergelerinin değerlendirilmesi, döviz kurları ve dış ticaret dengesi göstergeleri, Türkiye ekonomisinde döviz kurları ve dış ticaret dengesi göstergelerinin değerlendirilmesi, faiz oranları ve türleri, Türkiye ekonomisinde faiz oranlarının ve para piyasalarının değerlendirilmesi ve Türkiye ekonomisinin orta vadeli programı kapsamında makroekonomik amaçları ve hedefleri konularından oluşmaktadır.

3

 İKT709

PARASAL EKONOMİ

S

3

0

0

3

3

6

Bu dersin amacı, ekonominin işleyişinde paranın önemini ve parasal ekonominin temellerinin oluşmasına katkı sağlayan iktisat okullarının paraya ilişkin görüşlerini öğretmek, ayrıca parasal gelişmelerin olası ekonomik etkilerini ve sonuçlarını ortaya koyabilmektir. Bu derste öğrenciler, paranın tanımı, işlevleri gibi parasal tartışmalara ilişkin kavramlar ve varsayımları; para arzı - para talebi kavramları ve para talebi teorilerini; Klasik Miktar Teorisi (I.Fisher ve Cambridge tipi), Likidite Tercihi Teorisi, Modern Miktar Teorisi ve Portföy Dengesi Yaklaşımını; Para arzı teorisi ve çarpan analizini; paranın içselliği-dışsallığı tartışmalarını; Faiz teorileri ve faiz oranlarının ekonomideki rolünü; parasal aktarım mekanizmalarını; Açık ekonomi ve dış denge koşullarını; kur sistemleri ve para-maliye politikalarının etkinliği tartışmalarını ve uluslararası sermaye hareketleri konularını görecektir.

4

 İKT711

DÖVİZ EKONOMİSİ

S

3

0

0

3

3

6

Bu derste; ders döviz kurlarının değişimini ve bununla ilgili iktisadi politika önerilerinin anlatımını ve analiz edilmesi hedeflemektedir. Bu ders içeriği; Global ekonomi ve finansal piyasalara bakış, finansal piyasalar, finansal kurumlar, bankalar, merkez bankaları ve para politikası, para piyasaları, döviz piyasaları, döviz kuru sistemleri, döviz piyasasında vadeli işlemler, uluslararası finansal sistem, döviz kuru sistemlerinin karşılaştırmalı analizi, döviz kurları ve finansal krizler, döviz piyasasına para politikası ile müdahaleler, döviz kuru değişimleri ve çözüm önerileri konularında oluşmaktadır.

5

 İKT713

DÜNYA EKONOMİSİ VE KÜRESELLEŞME

S

3

0

0

3

3

6

Bu ders, öğrencilere küresel ekonomik sistemin dinamikleri, küreselleşme süreçleri ve dünya ekonomisinin evrimi hakkında geniş bir anlayış kazandırmayı amaçlar. Aynı zamanda, öğrencilerin çeşitli iktisadi, sosyal ve politik faktörlerin birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olur. Bu dersin içeriği; tarih öncesi çağlarda dünya ekonomisi, ortaçağ dünya ekonomisi I: feodalizm, ortaçağ dünya ekonomisi II: coğrafi keşifler, sanayi devrimi ve kapitalizmin yükselişi, krizler çağı, kapitalizmin değişimi ve altın çağ, bölgesel ekonomik birlikler, dijital devrim, küreselleşme, dünya ekonomisinin güncel durumu I: hegemonya mücadelesi, dünya ekonomisinin güncel durumu II: ticaret savaşları konularından oluşmaktadır.

6

 İKT715

DAVRANIŞSAL FİNANS

S

3

0

0

3

3

6

Bu derste; finansal piyasalarda bireylerin ve kurumların sergilediği davranışları psikolojik ve bilişsel açıdan analiz etmek amaçlanmaktadır. Bu dersin içeriği; davranışsal finanse giriş, davranışsal finansın temel kavramları, prospect teorisi ve kayıp-kazanç çarpıklığı, önyargılar ve finansal karar verme, piyasa anomalileri, Kahneman ve Tversky’nin katkıları, duygular ve sosyal etkiler, zihinsel muhasebe, çerçeveleme etkisi, sosyal normlar ve finansal kararlar, davranışsal portföy teorisi, davranışsal finans uygulamaları, güncel araştırmalar konularından oluşmaktadır.

7

 İKT717

EKONOMİ VE FİNANSTA STRATEJİK KARAR ALMA

S

3

0

0

3

3

6

Bu dersin amacı, ekonomi ve finansta, oyun teorik modellemelerden hareketle stratejik karar alma süreçlerini tanımaktır. Bu derste, tam bilgili statik ve dinamik oyunlar, eksik bilgili statik ve dinamik oyunlar, Nash Dengesi, altoyun mükemmel Nash Dengesi, tekrarlı oyunlar, ihaleler ve finansta karar alma konuları işlenmektedir.

8

İKT719

MALİ İKTİSAT

S

3

0

0

3

3

6

Dersin amacı, mali iktisat alanında yer alan teoriler ile uygulamaya dönük konuları, maliye politikasının tanım, amaç ve etkilerini ayrıntılı olarak ele almaktır. Dersin içeriği, kamu maliyesine giriş ve iktisat politikası ile ilişkisi, mali iktisatın içeriği, mali iktisatın tanımı, mali iktisatın amaçları, mali iktisatın teorik yaklaşımları, mali iktisat ve milli gelir, maliye ve para politikası ve ekonomik istikrar, mali iktisat yöntemleri, mali iktisat ve istikrarsızlık, enflasyona yönelik mali iktisat, deflasyona yönelik mali iktisat, stagflasyona yönelik mali iktisat, genel tartışmalar konularından oluşmaktadır.

9

İKT721

KAMU MALİ YÖNETİMİ VE DENETİMİ

S

3

0

0

3

3

6

Bu derste, öğrencilerin kamu mali yönetim kavramı, performans esaslı bütçeleme sistemi ve orta vadeli harcama planı, Türkiye'de kamu mali yönetimi ve denetiminin gelişimi, kamu mali sisteminde yeniden yapılanma hareketi konularında bilgi sahibi olmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu derste kamu mali yönetim kavramı tanıtılacak, Türkiye'de ve dünyada kamu mali yönetimi uygulamalarına değinilecek, kamuda iç ve dış denetim kavramları incelenecek ve kamu mali yönetimindeki reformlar ile getirdiği düzenlemeler gibi konulara değinilecektir.

10

İKT723

VERGİLEMEDE YENİ GELİŞMELER

S

3

0

0

3

3

6

Bu dersin amacı: vergileme alanındaki yeni gelişmeler ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmak, vergi hukukundaki yeni gelişmeleri yorumlama yeteneği ile donatmak, son vergileme düzenlemelerinin yorumlanması ve uygulanması ile ilgili muhakeme gücü edindirmektir. Dersin içreğini ise vergi hukuku kaynakları içinde yeni düzenleyici işlemlerin değerlendirilmesi, vergileme ile ilgili yeni Anayasa Mahkemesi ile Danıştay kararlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi, Türkiye Muhasebe Standartları ve Bağımsız Denetimin vergilemeye ilişkin düzenlemelerinin irdelenmesi, özel kanunların (TTK, BK vb.) vergilemeye ilişkin düzenlemelerinin incelenmesi, gelir ve kurumlar vergisinde yeni düzenlemelere (Ar-Ge istisnası, Ar-Ge harcaması, yatırım indirimi vs) dair konuların incelenmesi, kurumlar vergisinde örtülü sermaye, kontrol edilen yabancı kurum kazancı ve transfer fiyatlandırması konularının değerlendirilmesi, Gelir Vergisi Kanunu'nda yeni vergi güvenlik önlemlerinin ele alınması, Vergi Usul Kanunu’nda getirilen yeni vergi düzenlemelerin incelenmesi ve değerlendirilmesi, vergi idaresinin ve denetim faaliyetlerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemelerin değerlendirilmesi, “Ombudsmanlık” kurumunun Türk Vergi Sistemi içindeki yeri ve rolünün incelenmesi, dünyada vergi idareleri arasında işbirliği ve bilgi değişimi anlaşmaları ve içeriklerinin incelenmesinden oluşmaktadır.

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

1. SINIF / 2.YARIYIL

S/N

Dersin Kodu

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

 İKT704

FİNANSAL PİYASALARDA TEMEL VE TEKNİK ANALİZ

S

3

0

0

3

3

6

Bu derste; finansal yatırım araçlarının türleri, fiyatlanması, işlevi ve alım satımına dair uygulamalı bilgi edinilmesi ve alım satım kararı verirken işlem fiyatı ve kar hedefi belirlemede temel ve teknik analiz yöntemlerinin kavranması amaçlanmaktadır. Bu dersin içeriği; temel analize giriş, makro ekonomi analizi, sektör analizi, klasik ve kantitatif işletme analizi, yardımcı analizler, yardımcı analizler, ekonomi politikaları, teknik analize giriş, teknik analizde grafikler ve ölçek türleri, trend çizgileri ve trend kanalları, grafik çıkarımları, teknik analiz ve etkin piyasalar teorisi, finansal piyasalarda teknik analiz konularından oluşmaktadır.

2

 İKT706

FİNANSAL KRİZLER

S

3

0

0

3

3

6

Bu derste; ekonomik krizlerin ortaya çıkışının kavranması ve politika önerilerinin geliştirilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu dersin içeriği; finansal kriz teorilerine giriş, ekonomi okullarının finansal krizlere yaklaşımları-I (Yeni Keynesyen okul), ekonomi okullarının finansal krizlere yaklaşımları-II (Post Keynesyen okul ekonomi okullarının finansal krizlere yaklaşımları-III (Monetarist okul, Marksist okul), finansal kriz modelleri, birinci nesil modeller, ikinci nesil modeller, üçüncü nesil modeller, sinyal yaklaşımı, bankacılık ve borç krizlerinin teorik çerçevesi, Latin Amerika krizleri (Meksika ve Arjantin), Asya krizi, 1994 krizi, Kasım 2000 krizi ve Şubat 2001 krizi konularından oluşmaktadır.

3

 İKT708

PARA-BANKA

S

3

0

0

3

3

6

Bu dersin amacı ekonomik istikrarsızlık dönemlerinde para otoritesinin uygulaması gereken politikaların temelleri ve bu politikaların olası sonuçlarını değerlendirme yetisini kazandırmaktır. Bu dersin içeriği para arzı sürecine genel bakış, para politikası araçları, para politikasının yürütülmesi: amaçlar ve hedefler, para politikası stratejisi: uluslararası deneyimler, para talebi, Keynesyen çerçeve ve IS-LM modeli, IS-LM modelinde para ve maliye politikaları, toplam talep ve toplam arz analizi, para politikasının aktarım mekanizmaları, paranın kısa dönemde etkinliği, Parasalcı Okul, Yeni Klasik Okul ve Rasyonel Beklentiler, Yeni Keynesyen Okul, Para ve Enflasyon konularından oluşmaktadır.

4

 İKT710

ULUSLARARASI FİNANS

S

3

0

0

3

3

6

Bu dersin genel amacı, uluslararası piyasalarda faiz oranları, döviz kurları ve mal fiyatlarındaki gelişmelerin, iktisadi aktörlerin kararlarını nasıl etkileyeceği konusunda bilgi vermek ve bu sayede piyasalardaki olumsuz gelişmelerin nasıl bertaraf edileceğini ve olumlu gelişmelerden nasıl yararlanılabileceğini öğretmektir. Bu derste uluslararası finansal sistem, ödemeler bilançosu, vadeli döviz işlemleri, döviz gelecek sözleşmeleri, opsiyonlar, swap, faiz paritesi, döviz kurunun belirleyicileri, dış ticaret dengesi, Mundell-Fleming Modeli, Euro para piyasaları, doğrudan yabancı yatırımlar ve döviz kurunun politik ekonomisinden bahsedilecektir.

5

 İKT712

GÜNCEL EKONOMİK SORUNLAR

S

3

0

0

3

3

6

Bu ders, öğrencilere güncel ekonomik sorunların analizini ve tartışmasını sağlayarak, ekonomik teoriler ile pratik arasındaki bağlantıyı kurmayı hedeflemektedir. Öğrenciler, dünya genelindeki ekonomik gelişmeleri, krizleri ve politika yanıtlarını inceleyerek, bu sorunların ekonomik, sosyal ve politik boyutlarını değerlendirme yeteneği kazanacaklardır. Ayrıca, öğrencilerin eleştirel düşünme, problem çözme ve çözüm önerileri geliştirme becerilerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Bu dersin içeriği, milli gelir hesapları ve büyüme problemi, işsizlik kavramı ve nedenleri, enflasyon kavramı ve ekonomik etkileri, dış ticaret açığı ve ekonomik sonuçları, durgunluk kavramı ve çözüm yolları, küreselleşmenin ekonomik etkileri, para ve maliye politikaları, faiz-enflasyon-kur problemi üzerine tartışma, teknoloji ve ekonomik eşitsizlik ilişkisi, iklim değişikliğinin ekonomik etkileri, enerji krizi ve ekonomik etkileri konularından oluşmaktadır.

6

 İKT714

MAKROEKONOMİK VE FİNANSAL GÖSTERGELERİN TAHMİNİ

S

3

0

0

3

3

6

Bu ders, öğrencilerin makroekonomik ve finansal göstergelerin tanımını, önemini ve analiz yöntemlerini anlamalarını sağlayarak, ekonomik ve finansal verileri yorumlama ve gelecekteki trendleri tahmin etme becerisi kazandırmayı hedeflemektedir. Bu dersin içeriği, makroekonomik göstergeler, finansal göstergeler, göstergelerin analizi, ekonomik büyüme tahminleri, işsizlik ve enflasyon tahminleri, dış ticaret ve ödemeler dengesi, finansal piyasalarda göstergelerin rolü, duyarlılık analizi, gelecek göstergelerin tahmini, veri görselleştirme, pratik uygulamalar konularından oluşmaktadır.

7

İKT716

KAMU BORÇLARININ FİNANSMANI

S

3

0

0

3

3

6

Bu dersin amacı, borçlanmanın teorik temellerinin öğretilmesi, borçlanmanın ve borç yönetim stratejilerinin iktisadi dinamiklerinin analizi, Türkiye'de ve dünyada kamu borçlanma politikalarının ele alınmasıdır. Mali denge ve kamu finansmanı, kamu borcu ve borçlanma araçları, kamu borcunun iktisadi teorisi, kamu borcu ve etkileri, borç sürdürülebilirliği, dış borçlar ve borç yönetimi konuları ise bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

8

 İKT718

MENKUL VE GAYRİMENKUL KIYMETLERİN VERGİLENDİRİLMESİ

S

3

0

0

3

3

6

Bu ders, menkul ile gayrimenkul kıymetlerin vergilendirilmesini konu edinen kanun metinlerinin yorumlanmasını ve bu hususta geliştirilen politikaların değerlendirilmesini amaç edinmektedir. Bu dersin içeriğini, kavramsal açıdan verginin incelenmesi, vergilendirme ilkeleri üzerine açıklamalar, menkul kıymetlerin vergilendirilmesine dair açıklamalar, gayrimenkul kıymetlerin vergilendirilmesine dair açıklamalar, menkul ve gayrimenkul Kıymetlerin vergilendirilmesi hususunda geliştirilen politikaların Değerlendirilmesi ile menkul ve gayrimenkul Kıymetlerin vergilendirilmesi hususunda geliştirilebilecek politikalar üzerine güncel tartışmalar teşkil etmektedir.

9

İKT720

ULUSLARARASI MALİ GELİŞMELER

S

3

0

0

3

3

6

Dersin amacı, küreselleşmenin bir sonucu olarak artan uluslararası ekonomik faaliyetlerin maliye alanına etkilerini incelemek, uluslararası finansal gelişmeleri anlamak ve incelemektir. Dersin içeriği, globalleşme ve kamu maliyesi alanındaki yansımalarına ilişkin genel açıklamalar, uluslararası vergi hukuku ve uluslararası çifte vergilendirmenin genel esasları, uluslararası çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik çalışmalar ve anlaşma modelleri, uluslararası vergi kaçağı ve önlenmesine yönelik yapılan uluslararası çalışmalar, uluslararası vergi uyumlaştırmaları ve Avrupa Birliği'nde vergi uyumlaştırmaları, global kamusal mallar üretim, sunum ve finansmanı, uluslararası mali kuruluşlar: tanımı ve hukuki yapısı, uluslararası mali kuruluşların statüleri, görevleri ve rolleri, kamu gelirlerinde uluslararası gelişmelerin analiz edilmesi, kamu harcamalarında ve borçlarında uluslararası gelişmelerin analiz edilmesi, kamu borç krizlerinin ve mali krizlerin analiz edilmesi, uluslararası mali gelişmeler hakkında genel tartışmalar konularından oluşmaktadır.

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

Ekonomi ve Finans Tezsiz Yüksek Lisans Programı (İ.Ö.) ders içeriklerinin indirilebilir (yazdırılabilir) formu



Güncelleme 16.12.2024 22:48:14



Görüntülenme Sayısı: 171