Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, CNN Türk Canlı Yayınında Üniversitemizi Anlattı
Ekleme Tarihi :21.12.2022 00:08 Güncelleme Tarihi: 21.12.2022 00:08 Görüntüleme Sayısı :915
Yerlileşme ve millileşme konusunda Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nin çalışmaları hakkında üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, CNN Türk ekranlarına konuk oldu. 

20 Aralık 2022 tarihinde CNN Türk kanalında Haber Bültenine katılan Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, canlı yayında Serra Taşkıran’ın sorularını yanıtlayarak Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nin önemli çalışmalarını  anlattı.

“Enerji Verimliliği Konusunda OKÜ Türkiye’de İlk, Bölgede de Tek Üniversite”

Enerji verimliliğinin son dönemde önemli bir konu olmaya başladığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi olarak enerji verimliliği konusundaki çalışmalara  yoğunlaştıklarını söyledi. Enerji Verimliliği Etüt Uygulama ve Araştırma Merkezinin enerji verimliliği konusunda çok yoğun çalışmalar gerçekleştirdiğinden bahseden Rektörümüz Prof.Dr. Turgay Uzun, “Özellikle şirketlerin enerji verimliliğini artırmak adına onlara eğitim ve etüt çalışması yapıyoruz. Bugüne kadar 1000 Mühendise sertifika eğitimi verdik. Bunu da artırarak sürdürüyoruz. Bu konuda çok önemli gelişmelerde var. Özellikle enerji verimliliğini artırma amacıyla firmalara giderek etüt uygulaması yapıyor ve verimliliği nasıl artıracaklarına yönelik yöntemleri öğretiyoruz. Bu konuda üniversitemiz Türkiye’de ilk bölgede de tek üniversite.” dedi. 

“OKÜ, Dünyadaki Bin Üniversite İçerisinde 466., Türk Üniversitelerinin İçerisinde de  40. Sırada”


Enerji kullanımının artmasıyla birlikte çevre sorununun da paralel olarak geldiğinden bahseden Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, konuşmasına şöyle devam etti.  “Bu konuda da üniversitemiz çok hassas. Son dönemde özellikle üniversiteleri derecelendiren GreenMetric uygulaması noktasında da çok iyi yerdeyiz. Dünyadaki 1000 üniversite içerisinde 466., Türk üniversitelerin içerisinde de  40. sıraya geldik ve gümüş madalya unvanına sahip olduk. İnşallah seneye bunu daha üst noktalara çıkartacağız.” 

“Üniversite Olarak Üniversite-Sanayi İş Birliğini Önemsiyoruz”

Üniversite-sanayi iş birliğini önemsediğinden bahseden Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, “Bu konuda da çok önemli uygulama başlattık. Özellikle Üniversite-sanayi iş birliği koordinasyonu ve Teknoloji Transfer Ofisi’miz Sanayi firmaları ile birlikte yakın çalışmalar yapıyor. Bu anlamda hem Osmaniye’mizin hem de üniversitemizin proje kapasitesini daha yüksek noktalara çıkartmak istiyoruz. Özellikle dış kaynaklı Avrupa Birliği ve TÜBİTAK kaynaklı projeleri artırmayı hedefliyoruz. Bunun için de yoğun çalışmamız devam ediyor. Üniversiteler proje anlamında proje geliştirme, AR-GE faaliyetleri noktasında eğitim öğretimin yanında çok önemli işlevlere sahip. Biz de bu yanımızı geliştirmemiz için çok yoğun bir biçimde çaba harcıyoruz.” dedi. 

“Dünyanın Her Yerinde Geçerliliği Olan Analiz Raporlarını OKÜ Olarak Vermeye Başlıyoruz”


Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nin çok gelişmiş Merkezi Laboratuvarları olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, “Bölgede çok önemli yere sahibiz. Özellikle gıda ve tarımsal ürün alanında önemli analizler yapıyoruz.  Gıda ve tarımsal ürünlerin hemen hemen bütün parametrelerini analiz edebiliyoruz. Burada hem AR-GE çalışmaları gerçekleştiriyor hem de  bölgeye yönelik firmaların ve vatandaşlarımızın taleplerini karşılıyoruz.  Bu laboratuvarlar hem gıda hem de tarımsal ürünlere ilişkin akreditasyona sahip. Son dönemde de Türk akreditasyon kurumundan da güzel bir haber geldi ve bu laboratuvarımız akredite oldu. Yani biz dünyanın her yerinde geçerliliğe sahip analiz raporlarını üniversitemizden vermeye başlayacağız. Bu da oldukça sevindirici oldu bizim için.” diye konuştu.

“Yerli ve Milli Sanayi Hamlesi Doğrultusunda Projeler Üretiyoruz”

Ülkemizin son dönemde atağa kalktığı yerli ve milli sanayi hamlesi doğrultusunda OKÜ’ye düşen büyük sorumlulukların olduğundan bahseden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun konu hakkında şunları söyledi. “Sorumluluğumuzun bilincindeyiz.  Burada araştırmacılarımız özellikle bor elementi ile ilgili yeni çalışmalar yapıyorlar. Son dönemde Mühendislik Fakültemizde çok önemli bir proje yürüten arkadaşımız bu konuda büyük bir başarıya imza attı. Son dönemde ülkemizi temsil etmek üzere Japonya’daki çok prestijli bir bilim platformuna katılacak, ülkemizi ve bizi temsil edecek. Bu projenin de başarıyla sonuçlanmasıyla birlikte özellikle borun sanayide kullanılması ve ticarileşmesi noktasında önemli bir gelişme olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda gıda alanında da önemli projeler var. Bildiğiniz üzere Osmaniye’miz yer fıstığı ve zeytincilik alanında öne çıkıyor ve burada da özellikle yer fıstığının depolanmasıyla ilgili sorunların çözülmesi noktasında da önemli bir proje yürütüyoruz. Bu da başarıyla sonuçlanırsa ki olumlu sonuçlar almaya başladık. Bu da çok önemli katkı sağlayacak.” 
e-OKÜ Öğretim Üyeleri Mezunlar Ne Nerede? İletişim English Aday Öğrenci Koyu Tema