Kastabala Antik Kentinde Oyunları Betimleyen Kabartma Masklar, Figürler ve Yazıtlar Bulundu
Ekleme Tarihi :15.12.2022 00:39 Güncelleme Tarihi: 15.12.2022 00:39 Görüntüleme Sayısı :3698

Osmaniye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversitemiz iş birliği ile geçmişi milattan önce 5. yüzyıla dayanan, birçok yapının günümüze kadar sağlam kalan ve Çukurova'nın Efes'i olarak adlandırılan Kastabala Antik Kenti'nde yeni kalıntılar gün yüzüne çıkartılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversitemiz iş birliği ile Kastabala Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarını inceleyen üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, antik kentte tiyatro bölümündeki arkeolojik kazılarla, oyunları betimleyen kabartma masklar, çeşitli figürler ve yazıtların ortaya çıkarıldığını belirtti. 

Kazı çalışmalarının sürdüğü Kastabala Antik Kenti tiyatro alanında konuşan üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kastabala Antik Kentinde önemli bir kazı çalışması yürütüyor. Kastabala Antik Kenti önemli bir kent. Bölgenin tek kutsal ve aynı zamanda da ayakta kalmış tek tiyatrosuna ev sahipliği yapıyor. Tiyatronun önemli bir bölümü de kazı çalışmasında ortaya çıktı. Diğer alanlarda da peyder pey kazı çalışmaları devam ediyor. Sütunlu caddeleri, kilisesi, hamamları var, bunlar bölgenin çok önemli bir değere sahip olduğunu gösteriyor. Buradaki çalışmalar üniversitemiz Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi kazı başkanımız Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir başkanlığında yürütülüyor. Öğrencilerimizde katılıyor buradaki kazı çalışmalarına. Kazı çalışması eğitim öğretim faaliyetinin bir parçası aynı zamanda öğrencilerimizin uygulama yapması açısında da çok önemli bir fırsatı içeriyor. Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra burası bölgenin çok önemli cazibe merkezi haline gelecek özellikle turizm ve kültürel faaliyetler alanında. Burada her yeni buluntunun olması bizleri heyecanlandırıyor. Çalışmalar yaz kış demeden titizlikle yürütülüyor. Bunun neticesinde inşallah güzel sonuçlara erişeceğiz.” dedi. 

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’a eşlik eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun ise konuşmasında şunları söyledi; “Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi birlikte yürütülen çalışmalarda yaklaşık 3,5 metreye kadar derinliğe inildi. Burada 7 basamak ve podyum ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılan bu alan 5 bin kişiyi ağırlama kapasitesine sahip. Buradaki çalışmaların yüzde 80’i bitmiş durumda ve güzel bir sonuca doğru yaklaşıyoruz. Bu çalışmalar bittikten sonra da Kastabala ören yerini etkinliklere açacağız. Tiyatro ve diğer alanlarda da kazı kurtarma çalışmalarını sürdüreceğiz. Osmaniye turizmine bu alanları kazandırmak istiyoruz.” dedi.

Kazı çalışmalarına başkanlık eden üniversitemiz Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir ise “2022 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarında tiyatronun orkestra bölümü kazıldı ve zemine ulaşıldı. Kazı çalışmaları tiyatronun girişleri olan paradoslarda yürütülüyor. Geçen yılda masklar bulunmuştu. Bu yılda da masklar bulundu. Bu masklardan en önemlisinin pan figürleri” olduğunu söyledi. 

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Kastabala Antik Kenti’nde kazı çalışmaları üniversitemiz Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir başkanlığında devam edecek.

e-OKÜ Öğretim Üyeleri Mezunlar Ne Nerede? İletişim English Aday Öğrenci Koyu Tema