TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin,  Dünya Dili Türkçe Başlıklı Konferans İçin Üniversitemizde
Ekleme Tarihi :17.10.2022 21:59 Güncelleme Tarihi: 17.10.2022 21:59 Görüntüleme Sayısı :1131

Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile üniversitemiz öğrenci kulüplerinden Kültür ve Edebiyat Kulübü tarafından Dünya Dili Türkçe başlıklı konferans düzenlendi. 

Üniversitemiz 15 Temmuz Şehitler Amfisinde düzenlenen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun'un yanı sıra Osmaniye Vali Vekili Adem Yılmaz, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Osmaniye Belediye Başkan Vekili Hulisi Akkuş, Osmaniye Cumhuriyet Başsavcısı Uygur Kaan Arısoy, İl Müdürleri, İl Başkanları, diger protokol üyeleri, üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrencilerimiz ile çok sayıda davetli katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun yaptı.
Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, “Şüphesiz ki milletimizi bir arada tutan en önemli değerlerin başında dilimiz Türkçe’miz geliyor. Bizim birliğimizi beraberliğimizi perçinleyen unsurlardan en önemlisi Türkçe'mizdir. Çünkü aramızda doğal farklılıklar olsa da birbirimizle anlaşmamızı sağlayan en önemli unsur dilimizdir,  Türkçe'mizdir. Bu nedenle bu konuya ayrı bir önem vermemiz gerekiyor. Nitekim bundan 90 yıl önce 26 Eylül 1932 yılında Türk Dil Kurultayı’nı gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk de konuşmasında “Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde ahlakının, geleneklerinin, hatıralarının, çıkarlarının, kısaca bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin, kalbidir, zihnidir.” diyerek Türk dilinin, Türk tarih ve kültürünü yansıtan en önemli araç olduğunu bizlere göstermiştir.” dedi. 

Millet olarak kendi dilimizle konuşamıyorsak, kendi benliğimizle de düşünemiyoruz diyen Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, sözlerine şu şekilde devam etti; “Devletlerin bağımsızlığını oluşturan unsurlardan en önemlisi olan dil, insan topluluklarını bir amaç etrafında toplayıp aralarında duygu ve düşünce birliği oluşturarak onların “millet” sıfatını almasını sağlar. Bugün Türk milleti, Türk dünyası söz konusu olduğunda, karşımıza hemen Türkçe gerçeği çıkmaktadır. Balkanlardan Çin’e kadar olan alanda yaşayan Türkler, farklı devletler içinde, farklı konuşma biçimlerini geliştirmiş olsalar bile, hepsi Türkçe konuşmaktadır.”

Dünya dili olmanın bazı ölçütleri olduğunu belirten Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, konuşmasında “Türkçe’ye dünya dili diyoruz. Diğer diller dünya dili değil mi? Hiç düşündünüz mü? Ben düşündüm ve öbür dillerin hepsine de dünya dili dememiz mümkün değildir. Sadece çok azı dünya dilidir. Çünkü dünya dili olmak başka bir kavram. Onlara dünyada konuşulan diller diyebiliriz. Ya da dünyanın dili diyebiliriz. Ama dünya dili başka bir kavramdır. Bunun içini doldurmamız gerekir.” 

Türkçe tarihe çıktığından bugüne hep devlet dili olmuştur diyen Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Dünyada 7 bin dil var. Hepsi dünya dili değildir. Dünya dili demek için kavramın içini doldurmak gerekir. Dünyada konuşulan diller diyebilirsiniz. 7 bin dilin arasında çok azı yazı, edebi dil haline gelebilmiştir. Türkçe bizim edebi dilimizdir. Resmi dil olmak da çok uzun bir statüdür. Dünyada kaç tane devlet dili var diye bakarsak, 7 bin dil içinde taş çatlasa 193 tane devlet dili vardır ki Birleşmiş Milletler’de 193 tane devlet vardır. Hatta bunu bile diyemezsiniz çünkü devletlerin çoğunun kendi dilleri konuşma dili olsa bile dilleri İngilizcedir, Fransızcadır Rusçadır, Arapçadır, Çincedir ya da Almanya’dır. Asla 193 tane devlet dili de yoktur” diye konuştu.

Konferans, üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’un, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e günün anısına hediye takdim etmesi ile sona erdi.

e-OKÜ Öğretim Üyeleri Mezunlar Ne Nerede? İletişim English Aday Öğrenci Koyu Tema