Osmaniye ve Çevresinin İşgalden Kurtuluşunun 100. Yılı Sempozyumunun Değerlendirme ve Kapanış Oturumu Yapıldı
Ekleme Tarihi :07.01.2022 18:23 Güncelleme Tarihi: 07.01.2022 18:23 Görüntüleme Sayısı :1093


Osmaniye ve Çevresinin İşgalden Kurtuluşunun 100. Yılı dolayısıyla Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumun Değerlendirme ve Kapanış Oturumu, Üniversitemiz Rektörlük Büyük Salonda yapıldı. 

Oturuma Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Özalp, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ceyhun Yükselir, Atatürk Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yüksel Özgen, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ebru Güher, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile bildiri de bulunan konuklar katıldı. 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’un başkanlığını yaptığı oturumda Prof. Dr. Yılmaz Kurt, Atatürk Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yüksel Özgen, Üniversitemiz öğretim üyeleri Doç. Dr. Ümmügülsüm Candeğer ve Doç. Dr. Ebru Güher değerlendirme konuşması yaptı. 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “Osmaniye ve Çevresinin İşgalden Kurtuluşunun 100. Yılı Sempozyumunun hem Üniversitemizde hem de şehrimizde önemli yankıları oldu. İnşallah bundan sonra da Sempozyumumuzu  geleneksel hale getireceğiz. Bu hem Üniversitemiz hem de bizler için çok önemli tarihi bir an. Özellikle milli mücadelenin bu bölgeden başlamış  olması ve çok önemli bir aşamasının da bu bölgede yaşanıyor olması milletimizin bağımsızlığına giden süreci başlatması açısından da bizlere Çukurova'nın  çok önemli bir noktada yer aldığını gösteriyor. Osmaniye'mizin Kurtuluşuna ilişkin  bilimsel toplantılarımızı  önümüzdeki yıllarda daha geniş kapsamlı bir şekilde yapmayı planlıyoruz." dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, konuşmasının devamında sempozyuma katkıda bulunanlara teşekkür etti.  

Doç. Dr. Ümmügülsüm Candeğer ise konuşmasında “Sempozyum bu kampüste bir hayaldi, gerçek oldu. Bu hayalin gerçekleşmesi için çalışan , elini taşın altına koyan Üniversitemiz personeline çok teşekkür ediyorum. Sempozyumumuza destek olan şehrimiz yerel yönetimlerine, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’a ve Atatürk Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yüksel Özgen’e çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Atatürk Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yüksel Özgen, OKÜ’de gerçekleştirilen açılış programı bile sempozyumun amacına ulaşmasını sağladı. Çünkü şehirden herkes açılıştaydı. Anadolu şehirlerindeki 100. Yıl kutlamaları önemli günlerdir. Bizde bu kutlamaları çok önemsiyoruz. Sempozyuma toplam 25 tebliğ sunuldu. Bu tebliğlerde Osmaniye’nin tarihinden edebiyatına, yerel gazetelerinden eğitim hayatına dair birçok konuda ilk defa söylemler vardı. Bundan sonraki süreçte bu başlıkların altı doldurulacaktır.” diye konuştu. Özgen konuşmasının devamında ev sahipliği ve yakın alakaları dolayısıyla Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun’a, ekibine ve bilim insanlarına teşekkür ediyorum” dedi.  

Doç. Dr. Ebru Güher ise, “Bir şehrin tarihi o şehrin kimliği ve kültürüdür. Fakat hafızalarda canlı tutulursa faydalı olur. Bu anlamda da yıl dönümlerine atfen yapılan bu tür bilimsel toplantılar hem milli ruhumuzun canlı tutulmasına hem de bir vefa borcunun ödenmesine vesile oluyor. Bizler bugün bu sempozyum ile kendi tarihimizin kendi kültürümüzün paylaşılması,  geleceğe aktarılması noktasında güzel bir heyecan ve coşku yaşadık.” diye konuştu. Güher, konuşmasının devamında, sempozyum ile ilgili aldığı notları paylaşarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’a, bildiride bulunan ve sempozyuma katkı sağlayanlara teşekkür etti.  

Prof. Dr. Yılmaz Kurt ise konuşmasında, “Kendi memleketimde böylesine geniş kapsamlı bir programın düzenlenmesi beni son derece mutlu etti. Bundan sonraki süreçte  daha güzel çalışmalar olacağına  inanıyorum.  Bu ekiple her şey başarılır bu beni mutlu ediyor. Altını çizerek söylemek isterim ki sempozyum başarılıydı. Bugüne kadar biriktirdiğim 4 bin cilt kadar kitabım var. Veda vakti geldiğinde o kitaplarımın tamamını  Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kütüphanesine hediye edeceğim.  

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, alanında duayen bir isim olan Prof. Dr. Yılmaz Kurt'un kitaplarını gençlere bırakma isteğinin erdemli bir davranış olduğunu belirterek, bu güzel arşivin Üniversitemiz için çok önemli bir kazanım olacağını söyledi ve katkılarından dolayı konuğuna teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, “Milli mücadele ruhunu yaşatmamız noktasındaki hassasiyetimizi gençlerimize söylüyor, bize bu vatanı emanet eden şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizin kuruluşunda emeği geçen kahramanlarımızı yad ediyoruz. Onların hatıraları ve ilkeleri bizim de ilkelerimizdir. Onlar bizim yolumuzu aydınlatıyorlar. Sonsuza dek de böyle olacak.” diye konuştu. 
Konuşmaların ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Bosna Hersek Zenica Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edina Solak,  Doç. Dr. Ümmügülsüm Candeğer, Doç. Dr. Ebru Güher ve Doç. Dr. Şenay Atam’a sempozyuma katkıları dolayısıyla plaket takdim etti. 

Programa Mamure İstasyonunda düzenlenen “Osmaniye Şehitlerine Yürüyor” etkinliği ile devam edildi. 
Daha sonra Sempozyuma katkı sağlayan konuklarımızla  Kızyusuflu Köyü Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sosyal Tesisi'nde Öğle Yemeği yenilmesinin ardından Üniversitemiz öğretim üyesi  Doç. Dr. Muhammed Fazıl Himmetoğlu rehberliğinde Kastabala Antik Kenti, Karatepe -Aslantaş Açık Hava Müzesi gezildi.
e-OKÜ Öğretim Üyeleri Mezunlar Ne Nerede? İletişim English Aday Öğrenci Koyu Tema