Rektörümüz TRT Çukurova Radyosu'na Konuk Oldu
Ekleme Tarihi :03.10.2021 13:49 Güncelleme Tarihi: 03.10.2021 13:49 Görüntüleme Sayısı :968

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, 03 Ekim 2021 Pazar günü saat 12.10’da TRT Çukurova Radyosu’nun konuğu oldu. 

TRT Çukurova Radyosu’nda yayımlanan “Akdeniz’den Toroslar’a” adlı programa katılan Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, program sunucusu Muhammet Kalem’in sorularını yanıtladı.

OKÜ’nün,  Yöresel Ürünlerin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almasına destek veriyor olması ve Merkezi Araştırma Laboratuvarımız  OKÜMERLAB’ın çalışmaları  hakkında bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, "Üniversite olarak bölgemize hizmet etmeyi çok önemli hedeflerimiz arasında görüyoruz. Bu bağlamda bölgemizde yetişen yöresel  ürünlerin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alması  sürecine katkı sağlıyoruz. Üniversitemiz ile Osmaniye Ticaret ve Sanayi  Odası Başkanlığı arasında imzalanan protokol ile birlikte bölgemize  sağladığımız destek daha kapsamlı hale geldi. Üniversitemizde ileri teknoloji gerektiren araştırmalar ve analizler,  büyük çoğunlukla üniversitemizin Merkezi  Araştırma Laboratuvarı olan OKÜMERLAB’da gerçekleştirilmektedir.
OKÜMERLAB'da  bilimsel araştırmalar ile ilgili birçok analizin yanı sıra vatandaşlarımızın, kurum ve kuruluşların talep üzerine yaptırdığı analizler de gerçekleştirilmektedir.

 Vatandaşlarımızın, kurum ve kuruluşların talepleri  genelde tarım ve bölgesel tarım ürünleri ile ilgilidir. Örneğin ilimizde en çok yetişen tarım ürünleri zeytin ve yerfıstığıdır. Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda toprak, bitki ve gübre analiz laboratuvarlarımız Tarım Bakanlığı’ndan akreditasyon almış olup Doğu Akdeniz’in en ileri seviyedeki laboratuvarlarıdır. Bu nedenle çevre illerden de analiz gelmektedir.  Çalışanlarımız gelen yoğun analiz taleplerini yetiştirmek  için büyük çaba sarf etmektedir.

Bunların yanı sıra Merkezimizde yerfıstığını ana ürün olarak kullanan yeni gıda ürünlerinin akademik araştırmaları yapılmaktadır. Örneğin merkez müdürümüz, merkez personelimiz ve gıda mühendisi hocalarımızın birlikte yürüttüğü ikramlık formda, hediyelik paketlenebilir yerfıstığı ezmesi ile ilgili çalışma şu an yeni başlamıştır. İnşallah kısa sürede sonuçlanacak ve ilimize ait özgün bir gıda ürünü elde edilecektir. ”dedi.

OKÜMERLAB’da gıda ve tarım ürünleri hariç yapılan diğer akademik çalışmalardan da bahseden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “Yeni kurulan su analiz laboratuvarımız, su içindeki elementleri ve kirliliği tam otomatik tespit edecek teknolojidedir. Sulama suyu başta olmak üzere içme ve atık su analizleri burada yapılmaktadır. Bu laboratuvarımız yeni kurulmasına rağmen oldukça yoğun ilgi görmektedir. Türkiye’de ilk beşte gösterilecek kadar modern seviyedeki bu laboratuvarlarımız, ilgili gıda mühendisi uzman personelin alımı ile kısa sürede aktif hale gelecektir ve faaliyete başlar başlamaz akreditasyon alabilecek durumdadır. Bu Laboratuvarlarımız kısa zamanda üniversitemizin gurur kaynağı olacaktır diyebiliriz. Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda bir adet batarya analiz laboratuvarı ve bir adet elektrokimyasal analiz laboratuvarı mevcuttur. Bu laboratuvarımızda batarya test ve analizleri yapılmaktadır. Aynı zamanda lityum hava pilleri araştırmaları ve üretimi, verimli hidrojen üretimi gibi ülkemizin hedeflerine uygun farklı akademik çalışmalar hali hazırda yapılmaktadır. Beklentimiz otonom, elektrikli, hidrojen yakıtlı yeni teknolojilerin verimliliğini artıracak sonuçlar ve ürünlerin bu laboratuvarlarda üretilmesidir. Bunun için yönetim olarak bu laboratuvarlara eksik olan cihazlar konusunda desteğimiz mevcuttur ve devam edecektir. Bölgesel ürün olan yerfıstığı ve zeytinyağı ile ilgili tescil çalışmaları Üniversitemiz “Merkezi Araştırma Laboratuvarı”nda gerçekleştirilmektedir. Örneğin, Osmaniye Zeytin Yağı Coğrafi İşareti başvurusu, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır ve bu başvuru ile ilgili zeytinyağı analizlerinin tamamı OKÜMERLAB’da gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, Üniversitemizin bilimsel  çalışmalarını yakından takip ederek çalışmalarımızın tanıtımı hususunda destek olan TRT Çukurova Radyosu'na teşekkür etti.

e-OKÜ Öğretim Üyeleri Mezunlar Ne Nerede? İletişim English Aday Öğrenci Koyu Tema