OKÜ İnstagramda Bir Yeniden Diriliş Manifestosu İstiklal Marşı Başlıklı Program Düzenlendi
- Üniversitemiz
- Haberler
- OKÜ İnstagramda Bir Yeniden Diriliş Manifestosu...
12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yıldönümü nedeniyle Üniversitemiz kurumsal instagram sayfası üzerinden “Bir Yeniden Diriliş Manifestosu İstiklal Marşı” başlıklı canlı yayın programı düzenlendi.
“Bir Yeniden Diriliş Manifestosu İstiklal Marşı” başlıklı canlı yayının moderatörlüğünü Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demirtaş yaparken konuşmacı olarak Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gökşen katıldı.
Canlı yayında Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demirtaş, Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gökşen’e “Mehmet Akif Ersoy kimdir?, Bizim için önemi nelerdir.? Neden Akif’i seviyoruz? İstiklal Marşı bizlere ne anlatıyor? Z kuşağı ile alfa kuşağına İstiklal Marşı’nda anlatılanlar çerçevesinde neler önerebilirsiniz?” başlıklı sorular yöneltti.
İstiklal Marşı, Türk milletinin en sıkıntılı günlerinde, Türk’ün ateşle imtihan edildiği, teslim olmasını isteyenlere karşı, sırtına ateşten gömlek giydiği günlerde yazıldığını ifade eden Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gökşen, “İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemde Türk ordusu düşmanla savaş halindedir. Bu sebeple ordu ve millete cesaret vermek isteyen Akif, şiirine “Korkma!” sözcüğü ile başlar. Bu hitap doğrudan orduyadır. Hem Akif’in hem de milletimizin kaybetmeyi göze alamayacakları en önemli varlıkları istiklaldir. İstiklali kaybetmemenin tek ve ilk şartı düşmandan korkmamaktır. “Korkma!” sözcüğü alelade bir söz değildir. İstiklal Marşı’nın tamamı iki-üç sözcük üzerine temellenir. Bunlardan ilki “Korkma!”, ikincisi “Hak”, üçüncüsü ise “İstiklal” ’dir. Şiir korkmayla başlar, istiklalle biter. Korkmamanın güvencesi ve istiklalin garantisi Hak’tır. Şiirin bütün yükü, “korkma” ve “Hak” sözcükleri üzerine teksif edilmiştir. Ordu korkmayınca, düşmana bu şuurla karşı koyup zafere ulaşacak ve millet istiklale kavuşacaktır.” diye konuştu.