Öğretim Üyemizin Projesi TÜBİTAK Desteği Almaya Hak Kazandı
Ekleme Tarihi :15.10.2024 14:47 Görüntüleme Sayısı :102

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Erdem’in yürütücülüğünü üstlendiği "Afet Riski Altındaki Kent Çeperlerinde Yapay Zekâ Teknikleri Kullanarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Dirençli Kırsal Yerleşim Modeli Tasarımı: Osmaniye Örneği" başlıklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje, TÜBİTAK ve AFAD iş birliği protokolü kapsamında açılan “1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı” çerçevesinde destekleniyor.

Proje, son yıllarda yaşanan pandemi ve depremler sonucunda kırsal bölgelerde artan baskı ve sorunları ele almayı amaçlıyor. Kırsal alanların, kentler karşısındaki mekânsal, sosyal ve kültürel avantajları nedeniyle dirençliliklerinin değerlendirilmesi önem arz ediyor. Özellikle deprem gibi afetlerin, kırsal alanlardaki sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel etkileri araştırılarak, bu bölgelerde yeniden yapılanma sürecinin dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiği vurgulanıyor.

Proje kapsamında, kırsal alanlarda yaşayan halkın yerel kültürel değerlerine uygun, sosyo-kültürel boyutları da göz ardı etmeyen bir dirençlilik endeksi oluşturulacak. Bu model, bölgenin iklim verileri, depremsellik durumu ve fay hatlarının analiz edilmesi gibi nitel ve nicel verilerle şekillenecek. Yapay zekâ tekniklerinin mimari disiplinle bir araya getirilerek alternatif tasarımlar geliştirilmesi de projenin önemli bir hedefi olarak öne çıkıyor.

Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Nuri Erdem’in yürütücülüğünde, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi başta olmak üzere birçok farklı üniversiteden akademisyenin katkı sağladığı proje, 24 ayda tamamlanacak. Projenin sonuçları, kırsal yerleşimlerin afetlere karşı daha dirençli hale getirilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

e-OKÜ Öğretim Üyeleri Mezunlar Ne Nerede? İletişim English Aday Öğrenci Koyu Tema