Yatay Geçiş

Öğrencinin kayıtlı olduğu bir yükseköğretim kurumundan diğerine (bir üniversiteden diğerine veya aynı üniversite içinde eşdeğer eğitim programları uygulayan bir enstitüden diğerine) geçiş yapmasıdır. Kısacası yatay geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü yatay geçişlere ilişkin esasları şunlardır: 

1. İlgili enstitü bünyesindeki başka anabilim/anasanat dalında veya başka yükseköğretim kurumlarına bağlı lisansüstü programlarda kayıtlı olup en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Lisansüstü eğitim programlarına yatay geçiş yoluyla her yarıyıl başında ilan edilen kontenjan sayısınca öğrenci kabul edilebilir.

2. Yatay geçişle alınacak öğrenci sayısı ve gerekli şartlar anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü kurulunca karara bağlanır. Yatay geçiş için başvuracak öğrencilerin dilekçelerine; kayıtlı bulunduğu programda aldığı dersleri ve notlarını, kayıt tarihini, okuduğu yarıyılları ve disiplin durumunu gösteren bir belgeyi eklemeleri gerekir.

3. Tez aşamasındaki öğrencilerin yatay geçiş talepleri; öğrencinin (b) bendinde belirtilen belgeleri ve çalışma konusu ile ilgili durumu incelenerek anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunca karara bağlanır.

4. Tezli ve tezsiz programlar arasında yatay geçiş talepleri, anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından (b) bendinde belirtilen belgeler incelenerek ve öğrencinin programa geçişinin uygun olup olmayacağına ilişkin bir rapor tutularak enstitüye bildirilmesi üzerine enstitü yönetim kurulunca karara bağlanır.

5. Yatay geçiş için öğrencinin, programın kabul şartlarını taşıması ve geldiği programda devam ettiği derslerin tamamını başarmış ve bu derslerden başarı notu ortalamasının yüksek lisans için 4,00 üzerinden en az 2,50, doktora için 4,00 üzerinden en az 3,00 ya da yüzlük not sisteminde YÖK’ün belirlediği eşdeğerlik tablosundaki bu notlara karşılık gelen not olması gerekir.

6. Yatay geçişler, her yıl ilan edilen tarihlerde yapılır. Öğrencinin kabul edildiği programlardaki intibakına, anabilim/anasanat dalı kurulunun görüşü alınarak enstitü yönetim kurulunca karar verilir.

7. Yatay geçişle bir programa kaydolan öğrencinin, programını tamamlama süresi, daha önce kullandığı süre de dâhil olmak üzere, bu Yönetmelikte yer alan programın süresidir.

8. Daha önce alınmış olan derslerin kabulü veya kredi eşdeğerliği ile öğrencinin derslerden muafiyeti, anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir.



Görüntülenme Sayısı: 94