Kastabala Antik Kenti'nde 2022 Yılı Kazı Çalışmaları Başladı
Ekleme Tarihi :25.04.2022 15:05 Güncelleme Tarihi: 25.04.2022 15:05 Görüntüleme Sayısı :680
Kazı çalışmalarını Üniversitemizin Yürüttüğü Kastabala Antik Kenti'nde 2022 yılı kazı çalışmaları başladı. 

Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz beraberinde Garnizon Komutanı Topçu Albay Hakan Kocabaş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy ile birlikte kazı alanında incelemelerde bulundu. 

Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, incelemeleri sırasında Kazı Başkanı Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir’den ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun’dan yapılmakta olan ve planlanan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Dr. Erdinç Yılmaz aldığı bilgilerin ardından, Üniveritemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun ve  protokol mensupları ile birlikte kazı alanının ilk çalışmasını başlattı.

İncelemelerinin ardından konuşan Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz ise “Bugün, Çukurova’nın Efes’i olarak bilinen Kastabala Antik Kentimizde kazı çalışmalarımızı başlattık. Kazı çalışmalarımız devam edecek. Burası tam bir Antik Kent; hamam, caddeler, tiyatro alanı bulunuyor. Bu kazılar devam ettikçe buradaki değerler ortaya çıkacak ve bu değerlerin ortaya çıkmasıyla turizm anlamında önemli bir merkez olacağını düşünüyoruz. Burada Roma ve Orta Çağ dönemine ait yapılar bulunuyor. Kazılar Cumhurbaşkanlığı kararıyla başlatılmış olup Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi işbirliğinde yürütülmektedir, Türk Tarih Kurumu da bu kazıya destek vermektedir. Bu kazılar devam ettikçe  Kastabala Antik Kent'nin tanıtılması  ve bilinmesi anlamında katkı sağlayacağını düşünüyorum.”dedi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri ile  yerel ve ulusal basın temsilcilerinin de katıldığı Kastabala Antik Kenti 2022 yılı kazı açılışında konuşan  Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, "Kastabala Antik Kenti'nde kazı çalışmaları Müze Müdürlüğü himayesinde  2020 yılında başlamıştı. 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı'mızın kararı ile yeni bir aşamaya geçildi ve buradaki kazıyı teknik olarak Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi devraldı. Burada süreci İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte yürütüyoruz. Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü'nden  çok kıymetli öğretim üyesi arkadaşlarımız buradaki kazıyı yönetiyorlar, Kazı Başkanımız da Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir hocamız  bu alan ve bölge kosunda uzman bir Arkeolog arkadaşımız. Biz de elimizden  geldiği kadar bütün imkanlarımızı kullanarak buradaki kazıya destek olacağız.  Burada çok uyumlu bir çalışma yürütülüyor.  Sayın Valimiz Dr. Erdinç Yılmaz'ın çok büyük desteği var, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun da buradaki kazı çalışmaları ile çok yakından ilgileniyor. Bizim beklentimiz buradan çok  yüksek çünkü bu bölge içerisinde böyle bir yapı yok, bu kadar iyi kalmış bir tiyatro alanına rastlamak münkün değil o nedenle bölgemiz ve ülkemiz açısından da çok önemli bir yere sahip.  Biz de titizlikle buradaki gelişmeleri takip ediyoruz. İnşallah en kısa sürede buranın konserlerin düzenlendiği ve bölgenin kültürel bir  cazibe merkezi konumuna gelecek bir alan olmasını ümit ediyoruz. Bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor. Destekleri için  başta Sayın Valimize teşekkürlerimi sunuyorum. Kültür ve Turizm İl Müdürü'müze,  burada çalışmaları yöneten ve yürüten Üniversitemiz öğretim üyelerine ve bütün  arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah burada çok güzel bir alanı ülkemize kazandırmış olacağız." dedi.

Bölümler

Personel e-OKÜ Öğretim Üyeleri Mezunlar Ne Nerede? İletişim English Aday Öğrenci Koyu Tema