Türk Şiirinde Yunus Emre Geleneği Başlıklı Söyleşi Düzenlendi
Date Added :11.06.2021 14:16 Date of Update: 01.01.1970 03:00 App.goruntuleme_sayisi :1806

Türk Şiirinde Yunus Emre Geleneği başlıklı söyleşi Üniversitemiz resmi instagram hesabımız üzerinden canlı olarak yapıldı.

Canlı olarak gerçekleştirilen söyleşinin yönlendiriciliğini Üniversitemiz Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş yaparken söyleşiye konuk olarak Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gökşen katıldı.

Yunus Emre hakkında açılış konuşması gerçekleştiren Üniversitemiz Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş, “Hayatı menkıbelerle birlikle anılıp dini ve tasavvufi özelliği ile tanınan Yunus Emre'nin genellikle XIII. yüzyılın ikinci yansı ile XIV. yüzyılın ilk yarısında Eskişehir civarında yaşadığı, Tapduk Emre adli bir şeyhin müridi olduğu bilinir. Şiirleriyle çok sevilen bir halk ve hak âşığı olan Yunus Emre'nin kendinden sonra birçok takipçisinin ve hayranının çıktığı, hatta bunlardan bazıları ile onun şiirlerinin karıştırıldığı dile getirilir.” dedi.

Daha sonra söyleşiye konuk olarak katılan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gökşen, “Yunus Emre kimdir? Onun hayatı, yaşadığı dönem ve bu dönemin Yunus Emre üzerindeki etkisi hakkında neler söylersiniz? Yunus Emre'nin şiirlerinin ve sanatının özellikleri nelerdir? Yunus Emre'nin beslendiği kaynaklar nelerdir? Yunus Emre geleneğini oluşturan unsurlar nelerdir? Yunus Emre'nin şiirlerinin muhtevası nedir? Yunus Emre'nin ümmîliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Yunus Emre'nin takipçileri kimlerdir? Yunus Emre'nin varlığa ve insana bakışı nasıldır? Yunus Emre'nin hayattaki amacı nedir? Yunus Emre bu amacı gerçekleştirmek için nasıl bir yöntem izliyor? Aşık Tarzı Türk Şiiri'nin Anadolu'da şekillenmesine Yunus Emre'nin katkısı nedir?” sorularına yanıtlar verdi. 

Söyleşinin sonunda Üniversitemiz Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gökşen’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür etti.

Personnel e-OKÜ Faculty Members Graduates What Where? Contact Türkçe Prospective Student Koyu Tema