Üniversitemiz Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi İşbirliği Protokolü'nü İmzaladı
- Our University
- NEWS
- Ãœniversitemiz Türk Dünyası Dijital VatandaÅŸlÄ...
Türk Dünyası Dijital VatandaÅŸlığı Uygulamaya Geçiyor
28 Mayıs 2021 tarihinde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi öncülüÄŸünde, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi koordinatörlüÄŸünde hayata geçirilen Türk Dünyası Dijital VatandaÅŸlığı Ä°ÅŸ BirliÄŸi Protokolü, düzenlenen törenle imzalandı. Ä°mza törenine, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve Proje koordinatörü Gaziantep Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Ali Özaydın ile Üniversitemizinde aralarında bulunduÄŸu Türk dünyasından 71 üniversitenin rektörleri/rektör yardımcıları katıldı.
Türk Dünyasında Ortak Paydada Hareket Edebilme Projesi
Ev sahibi Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, açılış konuÅŸmasında; Türk dünyasındaki güçlü bir iliÅŸkinin 21. yüzyıldaki tüm siyasal dengeleri etkileyeceÄŸinin aÅŸikâr olduÄŸunu ve Türk dünyasında ortak paydada hareket edebilme kabiliyetinin geliÅŸmesine katkı saÄŸlamak için Türk Dünyası Dijital VatandaÅŸlığı projesi fikrinin ortaya çıktığını ifade etti.
Ä°mza törenine, Üniversitemiz adına katılan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç; Türk topluluklarının birlik ve dayanışma içerisinde ortak bir dil kullanmaları düÅŸüncesi doÄŸrultusunda, Türkistan coÄŸrafyasında birlik saÄŸlamanın önemli ÅŸartlarından birinin Türk topluluklarının kendi aralarında öncelikle dil birliÄŸi saÄŸlayabilmeleri olduÄŸunu, sonrasında oluÅŸacak birlikteliÄŸi ise kimsenin bozamayacağını Bilge KaÄŸan’ın “Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer yarılmadıkça senin ilini töreni kim bozabilir?” sözüyle hatırlattı. Bu baÄŸlamda Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi olarak “Türk Dünyası Dijital VatandaÅŸlığı Projesi”ni sonuna kadar desteklediklerini ve destekleyeceklerini vurguladı.
Dijital Türk Dünyası VatandaÅŸlığı Dersi
Türk Dünyasında ortak paydada hareket edebilme kabiliyetinin geliÅŸmesine katkı saÄŸlamayı hedefleyen Türk Dünyası Dijital VatandaÅŸlığı projesi kapsamında üniversiteler tarafından Ön Lisans, Lisans ve Lisansüstü düzeylerde Türk Dünyası VatandaÅŸlığı dersi, çevrimiçi seçmeli ders olarak öÄŸrencilere okutulacak.
Derslerde öÄŸrencilere Türk dünyası bilim insanları ile kanaat önderlerinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanma imkânı, ayrıca öÄŸrencilerden Türk dünyasının sorunlarına iliÅŸkin tespit ve çözüm önerilerine yönelik proje önerilerinde bulunabilme fırsatı saÄŸlanması hedeflenmektedir. Projeye göre baÅŸarılı öÄŸrenciler arasından seçilecek olanlar, “Farabi” gibi “bilim kamplarına” da katılabilecekler.
ÖÄŸrencilere Türk Dünyası VatandaÅŸlığı Pasaportu
Projenin öncelikli unsurlarından biri de Türk dünyasından öÄŸrencilerin “Türk Dünyası VatandaÅŸlığı Pasaportu” alarak, öÄŸrenim görebilmelerine ve böylece Türk dünyası öÄŸrencilerinin ortak pasaporta sahip olabilmelerine olanak saÄŸlamak.