OKÜ’de Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Konuşuldu
Date Added :15.06.2024 08:59 Date of Update: 15.06.2024 08:59 App.goruntuleme_sayisi :336
 

OKÜ Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Kulübü tarafından, 6 Haziran Diyetisyenler Günü kapsamında düzenlenen ‘’Diyetisyenler Günü Söyleşisi’’ üniversitemizde gerçekleştirildi. Üniversitemiz bünyesinde faaliyetlerine devam eden Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Kulübü tarafından düzenlenen ‘’Diyetisyenler Günü Söyleşisi’’, OKÜ 15 Temmuz Şehitler Amfisi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinliğe üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Özalp, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç, akademik ve idari çalışanlar ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Prof. Dr. Alparslan Dayangaç yaptı. Sözlerine 6 Haziran Diyetisyenler Günü’nü kutlayarak başlayan Prof. Dr. Alparslan Dayangaç, beslenme biliminin tarihsel süreçteki önemine değinerek ‘’Bilindiği üzere, beslenme bilimi dünyanın en eski bilimlerinden biri olarak geçer. Canlıların beslenme ihtiyacıyla birlikte hangi besinlerin zararlı, hangilerinin ise yararlı olduğuna dair bir ayrımla başlanıyor. Daha sonra ise sağlığa iyi gelenler ve sağlığı negatif etkileyenler şeklinde, insanlar -çok farkında olmadan da olsa- besleneme bilimini günümüze kadar kullanmıştır.’’ dedi. Sağlıklı beslenme alışkanlığının yaşam kalitesi açısından önemine dikkat çekildiği etkinlikte, Sanko Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurten Budak konuk konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye’deki beslenme sorunlara değinen Prof. Dr. Nurten Budak, yetersiz ve dengesiz beslenmeden etkilenen risk gruplarını belirterek yetersiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan anemi, ağız ve diş hastalıkları, zayıflık, boy kısalığı gibi rahatsızlıklar ve sağlık sorunlarına dair detaylı bilgiler paylaştı.

‘’Sağlığa Yatırım Gençlikte Yapılır’’
Konuşmasında, sağlıklı beslenmenin bütünlükçü yapısına değinen Prof. Dr. Nurten Budak, ‘’Hep söylerler sağlığa yatırım gençlikte yapılır, diye. Gençlikte ne kadar kaliteli yaşar ve vücudunuza o kadar saygı duyarak yaşarsanız yaşlılığınız da o kadar kaliteli ve iyi geçer. Beslenme alışkanlıkları üzerinden geçmişle kıyas yanıltıcı olabilir. Metabolizma değişmektedir. Yaşam tarzının değişmesiyle birlikte insanların kendisini kıyaslaması gerekir’’ şeklinde belirtti.

‘’Sağlık Alanında Çalışmak Bir Ekip İşidir’’
Yetersiz ve dengesiz beslenmede popüler medya içeriklerinin ve kentleşmenin getirdiği fiziksel aktivite yetersizliğinin etkili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nurten Budak, bu noktada sağlık alanında organize bir çalışmanın gerektiğini vurgulayarak ‘’Sağlık alanında çalışmak bir ekip işidir. Sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir toplum oluşturma hedefi noktasında, bu görevi yerine getirecek meslek gurupları, ulusal sağlık politikalarını bir ekip bilinci içerisinde yerine getirmek zorundalar.’’ dedi.

Prof. Dr. Nurten Budak, diyetisyenliğin çalışma alanları ve görevleri hakkında da bilgi verdi ve ‘’6 Haziran Diyetisyenler Günü’’nü kutlayarak sözlerini tamamladı. Program kapsamında Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerimiz tarafından sunulan müzik dinletisi, katılımcıların büyük beğenisini topladı. Etkinlik, konuk konuşmacı olarak programa katkı sunan Prof. Dr. Nurten Budak’a teşekkür belgesi ve çiçek takdiminin ardından, toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.


Personnel e-OKÜ Faculty Members Graduates What Where? Contact Türkçe Prospective Student Koyu Tema