Bölümümüzden TÜBİTAK-1001 Projesi
- Our University
- NEWS
- Bölümümüzden TÜBİTAK-1001 Projesi
Date Added :30.12.2022 10:53
Date of Update: 30.12.2022 10:53
App.goruntuleme_sayisi :467
Alternatif enerji teknolojilerine olan ihtiyacın her geçen gün arttığı günümüzde iklim değişikliğini önlemeye yönelik karbon sıfır hedefinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda önemli bir enerji taşıyıcısı olan hidrojen, temiz ve yüksek enerji içeriği ile geleceğin enerji ve teknoloji ihtiyaçları doğrultusunda önemli bir yer tutmaktadır. Biyolojik hidrojen üretimi, yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklarla gerçekleştirilebildiği için bu alanda çalışmalar önem kazanmaktadır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile iş birliği içerisinde yürütülecek projeye dair açıklamalarda bulunan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Sağır, “Projede, fotofermentasyon yöntemi ile Mor-Kükürtsüz bakteri grubundan Rhodobacter capsulatus türü ile biyolojik hidrojen üretimi, Rhodobacter capsulatus YO3 kültürünün farklı özelliklerde sentezlenebilen mikrofiber flok yüzeylerde büyüyerek biyofilm oluşturması ve hidrojen üretmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca çalışmada, Poliamid mikrofiber yüzeyin, amin silanlanıp pozitif yüklenerek bakterilerin doğal negatif yükleri sayesinde daha iyi tutunmaları ve biyofilm oluşturmaları hedeflendiği gibi elektrostatik floklama yöntemi ile ince cam yüzeylerde poliamid floklarının oluşturulması planlanmaktadır.” dedi.
Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir sistem olan biyolojik hidrojen üretimi üzerine çalışılacak projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinden duyduğu memnuniyetini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Sağır’ı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti
Sitemizde, 6698 sayılı kanun kapsamında kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.