Mersin'de Obruk ve Mağaralara Düzenlenen Arazi Çalışması
Date Added :27.12.2023 11:58 Date of Update: 27.12.2023 11:58 App.goruntuleme_sayisi :560

CoÄŸrafya Bölümü olarak; Bölüm BaÅŸkan vekili Dr. ÖÄŸr. Üyesi Ahmet KARAKOÇ, Doç. Dr. Mehmet GÜRBÜZ, Doç. Dr. Burak KOCAOÄžLU, Dr. ÖÄŸr. Üyesi Ferdi AKBAÅž,  ÖÄŸr. Gör. Dr. Åžule DEMÄ°R, ArÅŸ. Gör. Elif KOCAOÄžLU ve 3-4. sınıf öÄŸrencileri ile birlikte Mersin iline arazi çalışması düzenlendi.

Gezi ilk olarak Tarsus'un yaklaşık 10 km kuzeybatısında bulunan TaÅŸkuyu MaÄŸarası ile baÅŸladı. TaÅŸkuyu MaÄŸarası Permo-Karbonifer yaÅŸlı mermerler ile bunları örten Miyosen yaÅŸlı kireçtaÅŸları dokanağında geliÅŸmiÅŸtir. MaÄŸaranın giriÅŸi deniz seviyesinden 214 metre yükseklikte ve bilinen toplam uzunluÄŸu 470 metredir. Yüzeye son derece yakın bulunan maÄŸarada sıcaklık 19,5-24 °C arasında ve nisbi nem % 77-89 arasındadır. MaÄŸara birbirine baÄŸlı galerilerden oluÅŸmaktadır. Bu galerilerde sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damla taÅŸları, örtü damla taÅŸları ve havuzların etkileyici örneklerini görmek mümkündür. Bu baÄŸlamda bölüm öÄŸrencilerine maÄŸara içerisinde oluÅŸan yapılar gösterilerek açıklandı. 

Daha sonra dünyanın birçok yerinde mekan bulan “Yedi Uyurlar Ä°nanışının”  Anadolu’daki en önemli merkezi Tarsus’taki Eshab-ı Kehf MaÄŸarası’na gidildi.  Bu oluÅŸum doÄŸal bir çöküntünün maÄŸara ÅŸeklini aldığı kapalı bir alandan oluÅŸmakta olup maÄŸaraya yürüyüÅŸ zemininden 15 basamaklı bir merdivenle inilmektedir. MaÄŸaranın hemen üzerinde 1873 yılında yapılmış bir cami yer almaktadır. 

Silifke Ä°lçe Merkezine 25 km mesafede Antik Narlıkuyu Limanının 2 km kuzeybatısında, Korykos'un (Kızkalesi) 5 km batısında yer alan Cennet-Cehennem Obrukları’na geçilerek buradaki yer altı sularının uzun yıllar boyunca kireç tabakasını eriterek içerisindeki suyun boÅŸalması ile altı oyulan tavan yapısının çökmesiyle meydana gelmiÅŸ doÄŸal obruk oluÅŸumları incelendi.

DoÄŸal yollarla oluÅŸmuÅŸ iki doÄŸa harikasından biri olan elips ÅŸeklindeki Cennet ObruÄŸu'nun ağız kısmının açıklığı 250 x 110 metredir. DerinliÄŸi 70 metre olan oluÅŸumun taban kısmının güney tarafında 200 m uzunluÄŸunda ve en derin noktası 135 m olan büyük bir maÄŸara giriÅŸi vardır. MaÄŸaranın giriÅŸ kısmında dikdörtgen planlı, blok kesme taÅŸlarla yapılmış Meryem Ana kilisesi bulunmaktadır. Kiliseye basamakla ulaşım saÄŸlanmaktadır. ObruÄŸun taban kısmına 450 basamakla ulaşılmaktadır.

Cehennem ObruÄŸu ise Cennet ObruÄŸunun 75 m. kuzeyinde yer almaktadır. Ağız çapı 75x50 ölçülerindedir. ObruÄŸun dış kenar kısımları iç bükey bir oluÅŸuma sahip olduÄŸundan söz konusu çöküÄŸe inmek mümkün deÄŸildir. 128 metre derinliÄŸe sahiptir.

Son olarak Mersin’in 60 km. güneybatısında, Kızkalesi Beldesi’nde yer alan ve Herodotos’a göre Korykos (Gorgos) adında Kıbrıslı bir prens tarafından kurulan Kızkalesi’nde serbest zaman oluÅŸturularak öÄŸrencilerin dinlenme ihtiyaçları karşılandı.

FACULTY

ADMINISTRATION

STUDENTS
Personnel e-OKÜ Faculty Members Graduates What Where? Contact Türkçe Prospective Student Koyu Tema