Üniversitemiz Dr. Öğretim Üyesi Emrah Sağır’ın  TÜBİTAK 1001 Projesi Kabul Edildi
Date Added :29.12.2022 17:36 Date of Update: 29.12.2022 17:36 App.goruntuleme_sayisi :1061

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. ÖÄŸretim Üyesi Emrah Sağır’ın yürütücülüÄŸünde, “Fonksiyonlandırılmış ince plaka mikrofiber flok yüzeyli biyofilm fotobiyoreaktör ile biyohidrojen ve Poly- β-hidroksibütirik asit üretimi” baÅŸlıklı proje, TÜBÄ°TAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Alternatif enerji teknolojilerine olan ihtiyacın her geçen gün arttığı günümüzde iklim deÄŸiÅŸikliÄŸini önlemeye yönelik karbon sıfır hedefinin gerçekleÅŸtirilmesi doÄŸrultusunda önemli bir enerji taşıyıcısı olan hidrojen, temiz ve yüksek enerji içeriÄŸi ile geleceÄŸin enerji ve teknoloji ihtiyaçları doÄŸrultusunda önemli bir yer tutmaktadır. Biyolojik hidrojen üretimi, yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklarla gerçekleÅŸtirilebildiÄŸi için bu alanda çalışmalar önem kazanmaktadır. 

Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile iÅŸ birliÄŸi içerisinde yürütülecek projeye dair açıklamalarda bulunan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. ÖÄŸretim Üyesi Emrah Sağır, “Projede, fotofermentasyon yöntemi ile Mor-Kükürtsüz bakteri grubundan Rhodobacter capsulatus türü ile biyolojik hidrojen üretimi, Rhodobacter capsulatus YO3 kültürünün farklı özelliklerde sentezlenebilen mikrofiber flok yüzeylerde büyüyerek biyofilm oluÅŸturması ve hidrojen üretmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca çalışmada, Poliamid mikrofiber yüzeyin, amin silanlanıp pozitif yüklenerek bakterilerin doÄŸal negatif yükleri sayesinde daha iyi tutunmaları ve biyofilm oluÅŸturmaları hedeflendiÄŸi gibi elektrostatik floklama yöntemi ile ince cam yüzeylerde poliamid floklarının oluÅŸturulması planlanmaktadır.” dedi.

Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir sistem olan biyolojik hidrojen üretimi üzerine çalışılacak projenin TÜBÄ°TAK tarafından desteklenmesinden duyduÄŸu memnuniyetini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. ÖÄŸretim Üyesi Emrah Sağır’ı baÅŸarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

e-OKÜ Faculty Members Graduates What Where? Contact Türkçe Prospective Student Koyu Tema