Enerji Verimliliği Konulu Çevrimiçi Seminer  Düzenlendi
Date Added :11.01.2022 17:09 Date of Update: 11.01.2022 17:09 App.goruntuleme_sayisi :1088

Enerji EÄŸitim-Etüt, Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezimiz  tarafından 11-17 Ocak Enerji Haftası etkinlikleri kapsamında, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanlarına yönelik  “Enerji VerimliliÄŸi” baÅŸlıklı web tabanlı seminer gerçekleÅŸtirildi.

Düzenlenen web tabanlı seminerde açılış konuÅŸmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun yaparken Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. CoÅŸkun Özalp ise Üniversitemizdeki verimlilik çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “Enerji verimliliÄŸi dünyada çok önemli bir konu haline geldi ve tüm ülkeler bu konu ile ilgili çalışmalar ve büyük yatırımlar yapıyorlar.  Ülkemizdeki geliÅŸmelere baktığımızda özellikle 2007 yılında yayınlanan ve konuya  yasal bir zemin oluÅŸturan Enerji VerimliliÄŸi Yasası bulunmaktadır. Mevzuat açısından baktığımızda da yine konuya iliÅŸkin 2019 yılında CumhurbaÅŸkanlığı Genelgesi yayımlanmıştır.  Burada özellikle kamuda tasarrufu öne çıkarmak amacıyla bir süreç baÅŸlatılmış,  tüm kamu kurumları açısından %15’lik bir enerji tasarrufu saÄŸlanabilmesi hedeflenmiÅŸtir. Bu baÄŸlamda tüm kamu kurumları da  süreç içerisinde bu hedefe ulaÅŸmak için farklı  çalışmalar yapmaktadırlar. Tabiiki burada üniversitelere de çok büyük görevler düÅŸmektedir. Kamu kurumlarında çok sayıda personel çalışmaktadır. Burada bir bilincin oluÅŸturulabilmesi için teknik bir takım önlemlerin alınabilmesi açısından Üniversitelerin yol gösterici bir iÅŸleve sahip olduklarını söyleyebiliriz. Bizim de Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi olarak uzun süredir bir enerji yönetimi algımız ve  enerji merkezimiz (Enerji EÄŸitim-Etüt Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi) bulunmaktadır.  Burada çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz.
CumhurbaÅŸkanlığı Genelgesi ile hedeflenen yüzde 15'lik enerji tasarrufuna, Enerji EÄŸitim-Etüt Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi’mizin rehberliÄŸinde Üniversitemizde ve Ä°limizde ulaÅŸabileceÄŸimize inanıyorum.” diye konuÅŸtu. 

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. CoÅŸkun Özalp, “Enerjide %72, %73 dışa bağımlı bir ülkeyiz. Ä°ÅŸte burada saÄŸlanacak tasarruf miktarı verimlilikte saÄŸlanacaktır. Tırnak içerisinde belirtmek lazım verimlilik eÅŸittir tasarruf deÄŸildir. Aslında biz verimlilik derken aydınlatmadan, ortam sıcaklığından kesinlikle taviz vermeyeceÄŸiz.  Isı yalıtımı yapacağız, aydınlatma ürünlerini deÄŸiÅŸtireceÄŸiz, bu ÅŸekilde bir verimliliÄŸe doÄŸru gideceÄŸiz. Kampüsümüzde, özellikle yeni binalarımız zaten enerji verimliliÄŸine uygun bir ÅŸekilde yapıldı. ENERMER Müdürümüz Doç. Dr. Ertaç HürdoÄŸan Kadirli MYO’nun etüt projesini gerçekleÅŸtirdi. Osmaniye ve Düziçi  Meslek Yüksekokulları ile C blok gibi eski binalarımızın da etütlerini gerçekleÅŸtirerek onları da daha verimli hale getirmeye çalışacağız.” dedi.

Daha sonra Enerji VerimliliÄŸi hakkında sunumu ise Enerji EÄŸitim-Etüt Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (ENERMER) Müdürü Doç. Dr. Ertaç HürdoÄŸan yaptı. HürdoÄŸan, sunumunda ‘Enerji ve Enerji VerimliliÄŸi Kavramları, Binalarda Enerji VerimliliÄŸi, Basit Enerji Tasarrufu Önlemleri, Binalarda Enerjinin Verimli Kullanılması hakkında Uygulama ve Örnekler ile Enerji kullanımının çevresel etkileri ve Atık Yönetimi’ hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, Enerji VerimliliÄŸi Webinarı'nın düzenlenmesinde emeÄŸi geçen baÅŸta Rektör Yardımcımız Prof. Dr. CoÅŸkun Özalp'a, Enerji EÄŸitim-Etüt, Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (EMERLER)  Müdürü Doç.  Dr. Ertaç HürdoÄŸan'a,   Uzaktan EÄŸitim Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi'ne ve tüm katılımcılara teÅŸekkür etti.

e-OKÜ Faculty Members Graduates What Where? Contact Türkçe Prospective Student Koyu Tema