Doğalgaz Keşfi, Ülkemizin Enerji Konusunda Farklı Bir Konuma Gelmesini Sağlayacaktır
Date Added :25.02.2021 00:00 Date of Update: 26.02.2021 11:54 App.goruntuleme_sayisi :1043

Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde müjdelediği doğalgaz keşfini değerlendiren Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Enerji Eğitim-Etüt Uygulama ve Araştırma Merkezi  (ENERMER) Müdürü Doç. Dr. Ertaç Hürdoğan, “2018’de yola çıkan Türkiye’nin ilk milli sondaj gemisi Fatih’in, yaptığı sismik araştırmalar sonucu Karadeniz’de Tuna-1 sahasında Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştirmiş olması, Türkiye’nin enerjide özellikle arz güvenliği noktasında farklı bir konuma gelmesini sağlayacaktır” dedi. Hürdoğan değerlendirmelerine söyle devam etti:

“Ülkemizde son yıllarda enerjiye yapılan büyük yatırımların ve özellikle 2017 yılında hayata geçirilen Milli Enerji ve Maden Politikası’nın en önemli kazanımlarından biri olduğunu düşündüğüm bu keşif, Enerji konusunda dışa bağımlılığı azaltma konusunda ülkemiz için olumlu bir adım olacaktır. Bulunan 320 milyar m3 rezervin, ülkedeki yıllık ortalama doğalgaz tüketimi (40-45 milyar m3) düşünüldüğünde, Türkiye’nin 6.5-7 yıllık tüketimini karşılayabileceği ön görülmektedir. Tamamen ulusal imkânlarla, yaklaşık 2500 metre derinlikte yapılan sondaj çalışması ile tespit edilen rezervin, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez’in de ifade ettiği gibi 1000 metre daha derine inilerek ve farklı sahalar tespit edilerek daha da artma ihtimalinin olması, ülkemiz enerji konusunda ilerleyen yıllarda ithalatçıdan ihracatçı konumuna gelmesini sağlayabilecektir.  Türkiye’nin Akdeniz’in tersine Karadeniz’deki komşuları ile herhangi bir sınır sorunu yaşamıyor olması, bulduğu gazı sorunsuz olarak çıkartabileceği anlamına gelmektedir. Fakat gazın bulunduğu derinliğin görece olarak fazla olması, keşfedilen gazın ülkemizde kullanıma sunulması çalışmalarını ve dolayısıyla maliyetleri zorlayacak önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.”

ENERMER Müdürü Doç. Dr. Ertaç Hürdoğan son olarak “12. yılını tamamlayan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, özellikle Enerji alanında uzmanlaşmayı ve söz sahibi olmayı hedef olarak belirlemiş ve bu alanda gerek akademik personel gerekse laboratuvar alt yapısı anlamında büyük aşamalar kaydetmiş bölgenin güçlü üniversitelerindendir. OKÜ Mühendislik Fakültesi ve ENERMER olarak, enerji konusunda şu ana kadar gerçekleştirmiş olduğumuz önemli faaliyetleri sürdürmeye ve özellikle nitelikli mühendislerin yetişmesi konusunda OKÜ olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Personnel e-OKÜ Faculty Members Graduates What Where? Contact Türkçe Prospective Student Koyu Tema