Üniversitemiz Mimarlık, Tasarım ve Güzel Fakültesi'nin "12 Mart İstiklâl Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy' u Anma Günü Online" resim sergisini "okumtgsf.wixsite.com/istiklalmarsi" link adresinden gezebilirsiniz.
BİR MİLLETİN DOĞUŞU VE KURTULUŞUNUN DESTANI: İSTİKLAL MARŞI
İstiklal Marşı Türk milletinin vicdanında, ruhunda ve kalbinde bir şiirden çok fazlasını ifade eden; Millî Mücadele’nin şiirleşmiş halidir. Yazıldığı Aruz vezniyle bir edebi metin olmasına rağmen kelimelerinin ardındaki derin anlamıyla sanat eleştirisinde sıkça ifade edilen, eserin görünen yüzüyle anlam tabakası arasındaki ilişki açısından muazzam bir başyapıttır.
Belki birçok kültürde ve birçok millette millî duyguların şiirle ifade edilmiş şekilleri mevcuttur ama İstiklal Marşımız, artık günümüzde bir sanat eserinin çok çok ötesinde sembolik bir anlam taşımaktadır. Öyle ki kimine göre Polatlı’daki top sesleri altında vatanı kurtarmaya çalışan Birinci Meclis’in, kimine göre cephedeki askere çorap ören annenin, kimine göre Toros Dağları’nda ateşin etrafında yekvücut olmuş çetelerin, kimine göreyse Kalpaklı Kuvvacı’nın kelimelerde vücut bulmuş halidir. Ayrıca Millî Mücadele’den sonra ortaya konulan modernleşme mücadelesinin aklı ve pusulasıdır.
İstiklal Marşı, şehit kanlarının divitin ucundaki mürekkebidir. O divit ki Mehmet Âkif’in ellerinde Emperyalizmin göğsüne saplanmış bir mızraktır. Bugün hala ulusun Emperyalizme karşı vermiş olduğu mücadelelerin, ruhunun manzumesidir. Millî Mücadele, fetihçi bir toplumun o ruhla tarihteki en büyük savunmasının hikâyesidir. O destan, dağları eriten Ergenekon’dur. O destan, azın çok olduğu Malazgirt’in demir yumruğudur. O destan, Samsun’da atılan ilk adımın azmidir. O destan, o azim, o güç, İstiklal Marşı’dır! İstiklal Marşı Alparslan’ın Malazgirt’te Anadolu kapılarını açan anahtarı; Sakarya’da, Dumlupınar’da akan şehit kanıdır. İstiklal Marşı, Mustafa Kemal Atatürk’ün meclis kürsüsünden haykırdığı Türk milletinin bağımsızlık manzumesidir. Anadolu’nun, Balkanların şehit kanlarıyla sulanan ovalarıdır. Bu büyük destan, Mustafa Kemal Atatürk’ün düşman toplarının altında yılmadan ve usanmadan ortaya koymuş olduğu bir ruhun Türk Milleti’ne bırakmış olduğu bir vasiyettir.
Başta Türk milletinin Anadolu topraklarında yeniden doğuş destanını yazan Büyük Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy olmak üzere bu mücadelenin mimarı, Âkif’i ve ilham kaynağı Mustafa Kemal Atatürk’ü; onun şehit ve gazi silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Şanlı İstiklal Marşımızın doğum yıl dönümü şerefine üniversitemiz Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen bu anlamlı sergiye katılan tüm değerli sanatçılarımıza da canı gönülden teşekkür ediyorum.
Prof. Dr. Turgay UZUN
Rektör
05.03.2021 Görüntülenme Sayısı: 2224