Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Sıkça Sorulan Sorular

Kütüphanenden kimler yararlanabilir?

Kütüphane'miz Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi öğrencilerine, akademik ve idari personeli ile üniversite dışından gelen kullanıcılara hizmet vermektedir.
Üniversite dışından gelen kullanıcılara Kütüphane kaynakları ödünç verilmez. Ancak istedikleri materyalin gerekli bölümünün fotokopisini çektirebilirler.

Kütüphane'nden nasıl ödünç materyal alınabilir?

Ödünç yayın alabilmek için öncelikle Kütüphane'ne üye olmak gerekir. Üniversitemiz öğrenci ve çalışanları Kütüphaneye üye olabilir. Akademik, idari personel, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri OKÜ kimliklerini göstererek, üye formunu doldurarak üye olabilirler.
Ödünç materyal almak isteyen kullanıcılar “Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kimlik Kartları”nı göstermek zorundadırlar. OKÜ kimlik kartı normal şartlarda kütüphane üye kartıdır. Kütüphane'nden çıkarılan her materyalin ödünç alma işleminin yapılması zorunludur. Ödünç alınan bütün materyaller zamanında iade edilmeli veya iade süreleri uzatılmalıdır. Başka bir okuyucu tarafından istenilen materyallerin iade süreleri uzatılmaz.

Kütüphane'nde bulunan materyallere nasıl erişilir?
Kitaplar açık raf düzeninde LC (Library of Congress) sınıflama sistemine göre yerleştirilmiştir. Bu sistemde ana konular için alfabetik harfler kullanılmaktadır. Raflarda gerekli yönlendirmeler bulunmaktadır.
 

Çevrimiçi (On-Line) katalog taraması nasıl yapılır?

Kütüphane okuma salonunda tarama terminalleri yer almaktadır. Katalog taraması üniversite içinde ya da dışında olsun internet bağlantısı bulunan herhangi bir bilgisayardan, Kütüphane web sitesindeki “Katalog Tarama” linki aracılığıyla yapılabilmektedir. Önce aranılan materyal (kitap, dergi vb.) kütüphane programından taranır. Kullanıcı materyalin kütüphanede olup olmadığına bakabilir. Rafa gitmeden önce bu materyali ödünç alıp alamayacağını kontrol edebilir. Eğer materyal ödünç alındıysa bilgisayarda iade tarihini görebilir. Ayrıca yayına ait cilt/kopya bilgilerine de ulaşabilmektedir.

Kütüphane'nde Ödünç alınan yayınların süre uzatması nasıl yapılır?
Kütüphanemizden almış olduğunuz yayınların yeni bir istekçisi (ayırtma yapan) yok ise Web sitemizde yer alan Kütüphane Online Linkindeki Süre Uzatma linki aracılığı ile Üye numaranız ve şifrenizi girerek yayını iade etmenize üç gün kala süre uzatımı yapabilirsiniz.
Kullanıcılara göre ödünç alma süreleri ve hakları nelerdir?
Değişik kullanıcı gruplarının farklı ödünç alma hakları vardır. Çok kullanılan “ALES, LES, ÜDS, DGS kitapları ve Romanlar “15 gün süre ile ödünç verilmektedir.
Lisans ve önlisans (MYO) öğrencileri 15 gün süre ile 5 Kitap
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri 30 gün süre ile 10 Kitap
İdari personel 15 gün süre ile 5 Kitap
Akademik personel 30 gün süre ile 10 Kitap alabilmektedir.

Hangi materyaller ödünç verilmezler?
Ansiklopediler, Sözlükler, Gazeteler, süreli yayınlar, tezler, nadir eserler, CD, DVD, referans kaynakları ödünç verilmezler.

Ödünç alınan materyal zamanında iade edilmezse ne olur?
Gününde iade edilmeyen materyaller için günlük gecikme bedeli alınır. Gecikme miktarları her akademik yılbaşında o yıl için yeniden belirlenir. Gecikme bedelini ödemeyenler ödeme işlemini yapıncaya kadar ödünç materyal alamazlar.

Ödünç alınan materyal kaybedildiğinde ne olur?
Bir materyalin kaybolması halinde; kaybolan materyal piyasada var ise kullanıcı tarafından temin edilir. Eğer piyasada yok ise liste fiyatı ve işlem ücreti kaybeden kişi tarafından ödenir.

Süreli yayın koleksiyonu nasıl kullanılır?
Süreli yayınlar ödünç verilmez. Kütüphane içinde kullanılmalıdır. Kütüphanede fotokopi imkanı için kolaylık sağlanmaktadır.

Kütüphane bir sorunla karşılaşıldığında ne yapılır?
Yapmanız gereken Müracaat Masasındaki görevliye danışmak. Konu Müracaat masası görevlisini aşan bir durum ise kütüphane yöneticisine yönlendirecektir.

 Kütüphane veri tabanlarına Uzaktan nasıl erişirim?
 

Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı'nın abone olduğu elektronik veri tabanlarına erişim, firmalar ile yapılan lisans anlaşması gereği sadece Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi personeline kontrollü sağlanmaktadır.

Çalışma saatleri dışında veya tatil günlerinde elektronik veri tabanlarına kampus dışından, ticari internet sağlayıcıları üzerinden erişilebilmesi için Veritabanı Erişim ve İstatistik Sistemi oluşturulmuştur.

Veri tabanlarına kampus dışından erişim için ise web tarayıcısında https://katalog.osmaniye.edu.tr/vetisbt/ adresine girmeniz yeterlidir.

Kullanıcı adınız: OKÜ  mail adresiniz (...@osmaniye edu.tr veya ...@ogr.oku.edu.tr)

Şifre : Mail şifreniz

 

 Her türlü görüşünüzü kutuphane@osmaniye.edu.tr adresine gönderebilirsiziz.
 

22 Eylül 2023
İletişim
Karacaoğlan Yerleşkesi Fakıuşağı/OSMANİYE
03288271070
03288271071
kutuphane@osmaniye.edu.tr