İletişim | Telefon Rehberi | Bilgi Edinme | International Students | International Relations | Anket Sistemi | EN  RU

Anasayfa » Haberler » Üniversitemizde İlber Ortaylı İle Söyleşisi ve İmza Etkinliği Düzenlendi

Osmaniye Belediyesi tarafından bu yıl 2.si düzenlenen Kitap Fuarı’nın onur konuğu olarak Osmaniye’ye gelen ünlü tarihçi, yazar, akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımlarıyla gerçekleşen Söyleşi ve İmza Etkinliğine Üniversitemiz ev sahipliğinde 15 Temmuz Şehitler Amfisi’nde yapıldı.

Düzenlenen etkinliğe başta Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Murat Türk, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, YURTKUR İl Müdürü Oğuzhan Çetin, Kamu Kurumlarının İl Müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Üniversitemiz Akademisyenleri, öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Söyleşi ve İmza Etkinliğinde Osmaniye ve bölgesinin özelliklerini anlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Bu bölge antik çağlarda önemli olan yerlerdendir. Roma imparatorluğunun en zengin mıntıkasıdır. Kültürel bakımdan çok değişik milletlerin yaşadığı bir yerdir. Burada değişik dinler bulunurdu. Bu karışıklıkların üzerine Türkler geldi. Türkler ilk defa dağlara ve köylere yerleşti. Buranın Türkleşmesi Selçuklu zamanında olmuştur. Osmanlı zamanında bu bölge önemini korumuştu. 19. yüzyılda bu bölge dağlardan inen aşiretlerin ve indirilenlerin yerleştidiği bölgedir. Burası fevkalade enterasan bir külürel bir bölgedir.” dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Devlet Adına Çalışanlar Türk Devletinin Hizmetkarıdır.'

Kimlik gizleyerek Türkiye tarihinin Türkiye kültürünün önemli noktalarına saldırmayın. Bu bir tahripkar milliyetçiliktir. Milliyetçilik yapan insan kendi kültürünü bilir, kendi dinini, kendi müziğini dinler ve bunlarla uğraşır. Bunlara da saygı duyulur. Ama kendisine hiçbir şey yapmayıp gelip başkasınınkini örtmeye kalkarsa o çok garip bir şey olur. Hasta bir tavırdır ve kişiyi de mutlu etmez. Bizim devletimizin adı Türk'dür, Türkiye'dir. Devlet adamlarımız, hükümet yetkililerimiz, memurlarımız Türk Devletinin hizmetkarıdır, Türk halkını temsil eder. Bu Fransa'da da İtalya'da da böyledir.

Ortaylı, 'Latin Harflerine Geçiş İle Bir Yıkım Olmamıştır.'

Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Bir memlekette tarihin gerilemesi  Latin harflerinin kabulü ile olmaz. Latin harfleriyle de okursun, yazarsın;Arap harfiyle de yazar okursun. Türk kültürünün devam ettiğini ve Cumhuriyete geçişle büyük bir yıkım olmadığını ifade etmek isterim. 'dedi.

'Kudüs Bizden Çıktı Çıkalı Huzur Görmedi'

Trump’ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının sorulmasıyla ilgili olarak Prof. Dr. İlber Ortaylı, şunları söyledi; Kudüs önemli bir mevzu. Soğukkanlı olun, gösteri yapan yine yapsın. Küdüs bizim elimizden çıktı çıkalı çirkef de başladı. Biz Kudüs'ü tahrip olmasın diye bırakıp çıktık. O günden sonra da hiç huzur olmadı. 1947’de Kudüs'ün sur içi alınamadı. Şehrin dışındaydılar ve orda kaldılar. Ama 1967 cenginden sonra içeri girdiler. Başladılar sonra etrafını örmeye. İsrail daha sonra Kudüs bizim ebedî başkentimiz diye bir kanun çıkardı. Bu kanunu Dünya tanımadı. Şimdi Trump denen bir herif çıktı. Anlaşılan ortalığı karıştırmak istiyor.  Buna Avrupa da İslam Ülkeri gibi karşı çıkıyor. Bu Trump oldukça lokal düşünen, büyük hırsları olan birisi. Çılgın biri ve yakın zamanda da gidecektir. Kudüs meselesi kritik bir sorun, milletler arası gösterilerilerle çözülmez. Bunun arkasından başka şeyler de gelebilir. Yahudiler bu konuda ısrar edebilir.'diye konuştu.

Etkinliğin sonunda Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya, Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Murat Türk tarafından hediyeler takdim edilirken Prof. Dr. İlber Ortaylı, kitaplarını sahnede imzaladı.

Yayına Hazırlayan : Basın ve Halkla İlişkiler