Tarih Bölümü ve Tarih Topluluğu'ndan ''104. Yılında Çanakkale Zaferi'' Başlıklı Panel Düzenlendi

Üniversitemiz Tarih Bölümü ve Tarih Topluluğu 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 104. Yıl Dönümünde düzenlediği “104. Yılında Çanakkale Zaferi” başlıklı panel Üniversitemiz 15 Temmuz Şehitler Amfisi’nde yapıldı.

Panele Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyyüp Tel, Tarih Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ebru Güher, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Doğaner, Dr. Öğr. Üyesi Ümmügülsüm Candeğer, Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fazıl Himmetoğlu, Arş. Gör. Emel Himmetoğlu, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Doç. Dr. Cengiz Gökşen, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirtaş, Üniversitemiz idari personeli ile Üniversitemiz öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç yaptı. Dayangaç, “Geçmişte ülkemizin düşmanı vardı, günümüzde de var gelecekte de olacak. Gönül ister ki bütün dünya kardeş olsun. O gün bir toprak parçasını almak için gelmemişlerdi bir medeniyeti yok etmeye gelmişlerdi. Cevabı da aldılar geldikleri gibi geri gittiler. Bizler birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde olmalıyız.” dedi. Dayangaç, Yeni Zelanda’daki terör olayını lanetleyerek sözlerini noktaladı.

Daha sonra “Çanakkale Savaşında Propaganda Siyaseti” hakkında sunumu yapmak üzere sahneye Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fazıl Himmetoğlu çıktı.

Himmetoğlu, “Siyaset yönetmek ama siyaset bir şeyi çözemezse savaş kaçınılmazdır. Savaş kötüdür, ölüm ve zulüm vardır. Savaş başlamışsa siyasilere düşecek en önemli iş ise propagandadır. Propagandanın mahiyeti, niyeti önemlidir. Herkes kendi haklılığını ortaya koymak isteyecektir. Bugün görüyoruz ki yıl 2019 ama hala yalanlar var ve buna bizi inandırmaya çalışıyorlar. Günümüzde mesele Türk İslam Medeniyetinin terk edilmesi. Kalede ülkemiz. Rahmetli Paşamız Mustafa Kemal Atatürk 1918’de gavur donanmasını görünce ‘Geldikleri gibi giderler.’ demişlerdi. Bugün biz Mustafa Kemal’in çocukları, torunları olarak şunu söylemeliyiz; madem geleceksiniz, geldiğiniz gibi gömüleceksiniz.’ demeliyiz.” Dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fazıl Himmetoğlu, “Askerlerimiz yarım ekmek üç tane kuru üzümle üç ay savaştılar diyenleri görüyoruz. Yok öyle bir şey. Koskoca cihan devletinden bahsediyoruz. 150 bin askeri üç tane kuru üzümle savaşa göndermez. Bu sadece bir kere olmuştur. Levazımat bir keresinde Seddülbahir’e gitmemiş onun yerine saydıklarımızla idare etmişler. 150 sene önce demişler ki, ‘açlıkla perişanlıkla bizi savaşa gönderdiler’ bunların değişmesi lazım Türk milleti askerini aç ve yoksul bırakmaz. Her zaman arkasındadır.” diye konuştu.

Himmetoğlu sunumunu tamamladıktan sonra panele geçildi. Panelde Tarih Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Kerimcan Güneyer, “I.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesi”, Tarih Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Ali Cihad Gedik, “Çanakkale Cephesinde Atatürk”, Tarih Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Münire Dalar ise “Çanakkale Cephesinde Kadın Kahramanlar” başlıklı sunumu Tarih Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Mustafa Bozkurt’un Moderatörlüğünde yapıldı.

Sunumların ardından Tarih Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Kerimcan Güneyer, Tarih Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Ali Cihad Gedik, Tarih Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Münire Dalar ve Tarih Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Mustafa Bozkurt’a günün anısına hazırlanan Teşekkür Belgesi’ni Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyyüp Tel takdim etti.

Panel, 15 Temmuz Şehitler Amfisi’nde Çanakkale Zaferi ile ilgili fotoğraf sergisinin gezilmesi ile sona erdi.